Hikmet Aksoy

Tam da bu günlerde...

Hikmet Aksoy

Doğu Karadeniz kıyılarında tespih taneleri gibi dizili illerde/ilçelerde kurtuluş törenleri düzenleniyor. 1916 yılında Çarlık Rusya, Giresun'un Harşit deresine değin olan bölgeyi işgal  etmişti. Bu bölgeden bir daha çıkmamak üzere yerleşim düzeni kurmuş, işgal alanını daha genişletme amacındaydı.

İşte bu dönemde Osmanlı yönetimi büyük çaresizlik yaşıyor, Kars, Erzurum düşmüş, Rus işgaline uğramıştı.

Bu bölgede yerleşik halk; esir/tutsak düşmemek için; yaşlılar batıya doğru Ordu, Samsun ve daha batıya göç ettiler. Eli silah tutan kadın ve erkekler ise; Çarlık Rus güçleriyle çarpışa-çarpışa geri çekilirken, göç edenlerin güvenliğini sağladılar.

Ruslar bu bölgede fazla kalamadılar. Çünkü Rusya'da; Çar yönetiminin yıkılması/düşmesi ve Bolşeviklerin yönetime gelmesi  sonucu, Doğu Karadeniz'de desteksiz kalan Rus saldatları/askerleri geri çekilmek, barış yapmak durumunda kaldılar.

İki yıl kadar Rus  işgali yaşayan topraklar 1918 Şubat'ından itibaren esaretten kurtarılmaya başlandı.

Şimdilerde Doğu Karadeniz'de düşman işgalinden kurtuluşun 100. yılı yaşanıyor.

Acılar, üzüntüler, yokluklar, ölümler, yaralanmalar, zorluklar, açlıklar unutulmuş artık...

O acılı günlerden bir kişi bile kalmamış bugüne...

Keşke yaşasalardı da; o günlerin  her birimize ibret dersi olacak acılarını, yokluklarını  onların ağzından dinler olsaydık. O acılı günleri anımsayıp döktükleri gözyaşlarını görseydik.

Unuttuk gitti o anıları...

***

Doğu Karadeniz il ve ilçelerinde şu günlerde bir biri ardınca kurtuluş törenleri düzenleniyor.  İlkin Giresun'un Görele ilçesinde başlayan 100. yıl törenleri için Belediye eski heyecanı yaşatmak adına  esnafa binlerce bayrak hediye etti. Üç gün süren sanatsal etkinlikler düzenledi, kitaplar dağıttı.

Bugüne değin düzenlenen törenler içinde Görele ilçesinde belediyenin 10 bin bayrak dağıtılması, Vakfıkebir'de  31 sanatçının katılımıyla ilk kez  bir plastik sanatlar sergisinin açılması, Tonya ilçesinde kurtuluşa ilişkin "Tonya Tarihi ve Kültürü Sempozyumu"  düzenlenmesi dikkat çeken etkinlikler oldu.

Ama en önemli ve de anlamlı kurtuluş etkinliği Akçaabat ilçesinde yaşandı.

Kastamonu'dan yola çıkarak 635 km pedal çevirip; 17 Şubat 2018'de Akçaabat'a ulaşan  10 Milli bisikletçimizin yol güzergahındaki Valilikleri ziyaret edip  birer anı plaketi takdim etmesi farklı bir güzellik oldu. İlçe  merkezinde kurtuluş etkinlikleri yoğun coşkuyla yaşandı. Belediye bu tarihi olaya ilişkin olarak kitap armağanı ise tabii ki, alkış topladı.

***

Önümüzde Trabzon'un, Rize'nin, Artvin'in ve ilçelerinin kurtuluşunun 100. yıldönümleri var. Tabii ki; büyük bir mutluluk böylesi anımsamalar ve düzenlenen törenler.

Şunu belirtmek isterim: ulusal şuur/heyecan her zaman diri/canlı tutulmalı, yaşanmalı...

Ulusal birlik/bütünlük böylesi günlerde gösterilir, yaşanılır. Tüm yurtta böyle heyecanları doruk noktada yaşamalıyız.

Tam da bu heyecanı/birlikteliği sergileme günlerindeyiz.

Yazarın Diğer Yazıları