Hikmet Aksoy

Oyumu niçin kullanamadım?

Hikmet Aksoy

Yurt dışında çalışan yurttaşlarımız siyasal tercihleri olan oylarını kullanmaları için (25.10.2015) dün son gündü.

Ülkemiz, ulusumuz için hayırlı bir seçim diliyorum. Diliyorum da, bu konuda bir-iki söz etmeden geçemeyeceğim. Seçmen yurttaşlar niçin oy verirler? Önce demokrasinin gereği yönetime katkı vermek, yurttaşlık görevini yerine getirmek için değil mi?

Peki, yurt dışında bulunan seçmen yurttaşlarımız programını benimsedikleri partiye oy veriyorlar da ne oluyor? Biliyorum, yurttaşlık görevini yapıyorlar diyorsunuz da, acaba kendilerini temsil konusunda bu uygulamanın yanlışı-doğrusu nedir diye düşünen var mı? Bana göre yanlış bir uygulama... Niçin diyorsanız açıklayayım:

Dış ülkelerde çalışarak ülkemiz ekonomisine katkı veren yurttaşlarımızdan oy istenirken, onların Meclis'te temsil edilmesi nasıl unutulur? Bu yurttaşlarımız yaşadıkları ülkelerin meclislerine milletvekili olarak seçilirken; nedense bulunulacak bir formülle TBMM'de yer almalarına olanak tanınmıyor. Fransa'da, Almanya'da, Belçika'da, Hollanda'da ve diğer Avrupa ülkelerinde yüzlerce/binlerce işçi yurttaşımız oy kullanırken kendilerini temsil edecek, kendi aralarından seçilecek millet vekillerine oy atamıyorlar. Nedeni Seçim Yasası... Haşa, sanki Allah yapısı... Birisi çıkıp da bu haksızlığı dile getirip düzenleme yapılmasını istemiyor.

Birileri açıklasa da aydınlansak...

xxx

Geçen Salı günü yurt dışına çıkacağım ya, kafamda hep "oyumu nasıl kullanacağım?" sorunu... Arkadaşlarımın "-Aman oyunu kullan!" tembihlerini kulağıma küpe yapmışım. Istanbul Atatürk Hava Limanı'na inince önce yurt dışına çıkış için Harç Pulu almam gerekiyor. Aldıktan sonra düştüm oy kullanma derdine... Neyse, aradım, taradım, sordum, buldum oy kullanma yerini... Bir değil, pek çok sandık var. İçimde yurttaşlık görevimi yapacak olmamın sevinci ile önüme çıkan ilk seçim sandığı yetkilisine sordum;

- Oyumu kullanabilir miyim?

- Kullanabilirsiniz. Yurt dışında mı oturuyorsunuz?

- Hayır! Yurt dışına çıkıyorum.

- Kullanamazsınız.

- Niçin?

- Çünkü yurt dışında ikamet eder olmanız gerekir.

Hoppaa!.. Gördünüz mü olanı? Yurt dışında ikamet etmediğim için oy kullanamayacağım. Yani, oyumu kullanamadığım için yanacak...

Yahu, bu uygulamaya birisi çıksın "Amin..." desin!

Yurttaşın, yurt dışına çıkıyorsun, yurt dışında oturanlar için sandıklar konulmuş, gelen işçiler 25 Ekim tarihine değin oy kullanıyor, ben ülkemde oturuyorum, dış ülkeye çıkıyorum, oy kullanamıyorum. Düşününüz kaç binlerce oy böylece yanıyor.

Şimdi sormak gerek: Yani bu kaybını önleyecek bin çare mi bulamaz ilgililer, yasa yapıcılar?

Benim kullanmak isteyip de kullanamadığım ve yazık edilen oyumun öyküsü işte böyle.

Yazarın Diğer Yazıları