Hikmet Aksoy

Kent konseyleri ne işe yarar?

Hikmet Aksoy

Kent Konseyi'ni;  demokrasiye daha çok  işlerlik kazandırmak adına kurulan bir hizmet oluşumu/topluluğu olarak tanımlayabiliriz.

"26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmenliği"nde de bu oluşumun amacı; "kent yaşamında, kent vizyonunun, hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma,  çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir" olarak tanımlanıyor.

Uzun söze gerek yok.

Şimdi soralım: Ülkemizdeki il ve ilçe yönetim birimlerimden kaçında böyle bir demokratik oluşum var?

Sanırım çoğunda yok... Yok da, yasa/yönetmelik kurulmasını/oluşturulmasını gerekli görüyor ve emrediyor.

Burada hemen aklıma bizlere yol gösteren büyüklerimizin "Kanun/yasa çıkar, rafa çıkar..." tanımlaması ya da sözü geliyor.

Niçin böyle oluyor derseniz, kimilerinin işine gelmediğinden tabii ki...

Kent Konseyi, adı üzerinde.. Kentin büyük-küçük sorunlarına çözüm arayıp öneri getirecek, kentin gelişmesi için konsey görüşlerini ilgililere bildirecek...

Kent Konseyi ile muhatap yerel yönetim/belediye arasında görüş alış verişinden hizmet anlayışı ve birlikteliği oluşacak...

Demokrasiye işlerlik gelecek...

Yurttaş, oluşturduğu yerel yönetim/belediyenin hizmet verimine Konsey aracılığıyla daha çok katılacak...

Bunların hepsi yurttaşın beklentisi...

Yasa yapıcı/koyucu; "Kent Konseyi" oluşturulmasını emrediyor ama kimi yerel yönetimler/belediyeler böyle bir oluşumun işlerine karışmak anlamına geldiği kanısı taşıyor olmalı ki; yönetmelik çıkalı yıllar oldu; hala kimi ilçelerde bu demokratik oluşum gerçekleşmemiş bulunuyor.

Niçin?.. Yanıt yok...

Şimdi, biz üzerimize düşen basın/gazetecilik görevimizi yapalım:  Çıkarılan yönetmelikle kurulması zorunlu olan Kent Konseylerinin hangi ilçelerde kurulmamışsa ilgililerine bunun sorulmasını, nedeninin açıklanmasını arz ve talep ediyoruz.

Demokrasimize daha çok işlerlik getirecek "Kent Konseyleri"ni  önemsemeyen yerel yönetimlerin keyfi, kapalı kapılar ardında kararlar alarak yönetim anlayışını kabullenmiyoruz. "Kent Konseyileri"ni demokrasimize aydınlık, işlerlik getiren bir oluşum/kurum olarak görüyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları