Hikmet Aksoy

HANGİ MİLLETİN VEKİLİ?..

Hikmet Aksoy

Çok şükür, yaşım itibariyle dünü ve bugünü karşılaştırıp; değerlendirme yapabilme birikimim ve aklım var.

Demokrasiye, yani "Çok Partili Döneme" geçiş tarihinden bu yana ülkemizdeki siyasal çekişmeleri yakından izledim, kimilerini gazeteci olarak yaşadım.

İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanlığını, "Ana Muhalefet Partisi" liderliğini... DP'nin liderleri Celal Bayar, Adnan Menderes, AP liderleri Ragıp Gümüşpala, Süleyman Demirel; önce MP, sonra CKMP lideri Osman Bölükbaşı ve Alpaslan Türkeş, YTP lideri Ekrem Alican, CHP, DSP lideri Bülent Ecevit...

Daha niceleri... Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan...

Ve günümüz siyasetçileri...

DP'nin iktidar olduğu 14 Mayıs 1950 tarihinden sonra Türkiye'de "Yaşasın dimokrasi!.." şaşkınlığıyla kimi geri zekalı/gericiler, öç alma peşine düştüler.

Kimden?

Cumhuriyet'ten ve onu kuran Atatürk'ten...

İlk geri zekalılıklarını/saygısızlıklarını da Atatürk'ün büstlerine, heykellerine karşı kampanya şeklinde yapmaya başladılar.

Tıpkı, Atatürk döneminde kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Cumhuriyet Serbest Fırkası'nın kapanmasına neden olan olaylar tekrar sahnelenince; Atatürk'ün son başbakanı, DP döneminin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın direktifleriyle "Atatürk'ü Koruma Kanunu" çıkarıldı.

O tarihten bugüne yürürlükte olan bu yasa nedeniyle Atatürk'ün manevi kişiliğine yönelik aşağılama/hakaret/karalama vb. davranışlar cezalandırılıyor. Ama yine de Atatürk'e saygısızlıklar sürüyor.

Bu saldırıları/saygısızlıkları yapanlar "meczup" olarak değerlendiriliyor. "Deli/şaşkın" deyip önemsenmiyor.

Nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin, ülkemiz adına üzücü bir manzara bu...

Çok basit bir soru: İnsan dedesini, babasını aşağılar, ona küfreder mi?

Mustafa Kemal Atatürk, Yüce Rabb'in; "Yürü kulum!.." buyruğunu benliğinde duyan, bu emre teslim olup onu özümseyen bir kişi olarak; bu ülkeyi düşman işgalinden kurtarmasının anlamını yorumlamaktan yoksun kimi beyinsizler O'na saygısızlıkta -aralarında- yarış yapıyorlar.

*

Geçen gün TV ekranında boy gösteren milletin vekili birisi de; bir yerlere hoş görünme adına ucuz aklıyla Atatürk'ü küçümseyici sözler söylemekten utanmadı.

Gafil...

Atatürk bu yurdu kurtarmasaydı, sen şimdi hangi kimliği taşıyacak, hangi milletin vekili olacaktın?

Yazarın Diğer Yazıları