Hikmet Aksoy

Halkoylaması ve siyasetçinin sınavı...

Hikmet Aksoy

Bir söz vardır; "Ağzından  çıkan sözü kulağın duysun" diye... Çoğu  kez de; karşınızdakinin yanlış bir sözü üzerine onu uyarmak anlamında kullanılır bu cümle:
"- Ağzından çıkan sözü kulağın duysun!.." 
 Ülkemiz siyaset piyasasında yaşanan kavgalı/dövüşlü hava öncesi; keşke kimileri bu cümle ile birbirlerini uyarsalardı da; oluşan bu huzursuzluk/gerginlik yaşanmasaydı.
Ama nerede birbirini dinleme?
Birbirini anlama?..
Ama aşağılamanın/karalamanın sınırı/kotası yok maalesef..
"- Sen zot... Ben senden daha zot.."
"Demokrasi" kavramının özündeki "uzlaşı" iklimini unutup, ülkede zemheri rüzgarları estirmek isteyen bir  anlayışla nereye varılacağını bilmeyen siyasetçi mi var hala?
Ne olur, biraz demokrasi tarihimizi okuyup anlasak...
 Lütfen, dikkatinizi çekmek isterim: Ağızdan çıkan sözün anlam taşıması kadar; kulağın da bunu beyne taşıyıp algılamasının önemli olduğunu sanırım herkes bilir/onaylar.
Ama önce ağız ve söz ayarı önemli her halükarda...
xxx
Gelecek konusunda somut veriler varsa, olasılıklardan söz edilebilir. Kimilerinin ortaya çıkıp "desteksiz atış"la ve koşul koyarak geleceğin ne götürüp ne getireceği konusunda  konuşması bilim aklımın kabul edeceği bir iş olamaz.
Görüyoruz, kişiler düzeyine inilip yapılan anket sonuçlarında bile yüzde yüz isabet payı yakalanamazken; kimi siyaset bezirganları doğmamış çocuğa don biçmesi  havası yaratılmak isteniyor toplum üzerinde...
 Kimileri referandum  diyorsa da; Türkçe'yi seven bir kişi olarak ben "halkoylaması" diyorum ve "Başkan yetkili Cumhurbaşkanı" oylaması öncesi ülkede hiç de arzu edilmeyen "siyasal rekabet/çekişme" yaşanacağının işaretlerini görerek üzülüyorum.
Adını vermek istemiyorum, siyasal  partilerimizden birinin il başkanı, oylanacak  cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkeyi böleceğini iddia edenlerin, Türkiye  düşmanlarına hizmet ettiklerini  ileri sürdüğünü gazetelerden okuduk.
İşte bu olmamalı...
Böyle suçlama mı olur?
Siyasal görüş ifade eden her kişi, elbette herkes gibi bu ülkenin esenliğini istemekte ve bu konuda görüşünü belirtmekte... Bu söylemi, yorumlarken ülkenin içinde bulunduğu zorlukları/sorunları analiz etmeden, ne getirip, ne götüreceğini hesaplamadan, araştırmadan, bilmeden kamuoyu önünde birbirini karalamanın  anlamsızlığını birileri çıkıp anlatsa da herkes "ağız-beyin" uyumunun/uyuşumunun önemini anlasa/kavrasa/öğrense...
Ülkemiz; yaşanan öfkeli siyasal sürecin  gündeme getirdiği zor bir sınavı geçmek durumu ile karşı-karşıya bulunuyor. Yurttaşların bu sınavı başarı ile aşmaları, siyasetçilerin iyi niyetli söylemleriyle olacak...

Yazarın Diğer Yazıları