Hikmet Aksoy

Belediyeler kent insanına ne gözle bakıyor?

Hikmet Aksoy

Sorunlara çözüm bulmak için zorunlu olarak sorular da sorulur yeri geldiğinde.

Aslında soru sormayı hiç sevmem... Soracağım sorunun yanıtını önce ben düşünürüm uzun-uzun...

Soru sormayı sevmemek kadar; soru sorulmaktan da hoşlanmam...

Bu benim görüşüm.

Ama ne yaparsınız ki, zorunlu olunca sormak durumundayım. 

Yerel seçimler yaklaşınca belediyeler de bir telaş, bir telaş...

Yani, belediyelerde şafak attı.

Kimi kasaba ve il belediyeleri şimdiye değin yapabildikleri çalışmaları kağıtlara dergi/gazete olarak döküp kent sakinlerine dağıtıyorlar reklam için...

Işıklı reklam panolarından yapabildikleri işleri alaylayıp/kalaylayıp devamlı şekilde seçmenlerine sunuyorlar.

Yani, demek isteniyor ki; siz bilmiyorsunuz, haberiniz yok, belediye olarak işte böyle hizmetler yaptık.

İnsan yaptığı işle övünmemeli... Bunun bir anlamı, kendine güvensizlikten başka ne olabilir?

Yapmış, başarmışsanız bir iş, elbette toplum katında bunu gören sağduyu sahibi olanlar görmüş, beğenmiş ya da beğenmemişlerdir. Böyle bir durumda reklam için gazete, dergi çıkarıp reklam yapmak yanlış bir yöntem olsa gerek.

Belediyenin ışıklı reklam panolarını bu amaç için kullanmak ise daha da anlamsız ve de adaletsiz bir durum...

Bu panolar öncelikle belediye hizmetlerinin duyurulması için kurulmuş değiller. Aynı kentte yaşamı paylaşan insanların belediyenin neyi yapıp, neyi yapamadığından haberi olmaz mı?

Belediyenin kurduğu ışıklı reklam panoları, -adı üzerinde- ilan/reklam verenler için ticari amaçlı kullanılırlar.

Ya da kent insanını ilgilendiren, bilgilenmesi gereken zorunlu konularda bu ışıklı panolardan bilgi verilir. Kentte hoparlörle gürültü kirliliği yaratmamak açısından bu tercih doğru bir yöntemdir ayrıca.

Şimdi asıl konumuza gelelim... Sormak durumudayım; "- Kimi belediyeler kurdukları ışıklı reklam panolarından, önümüzdeki yerel seçim için geceli-gündüzlü propaganda yapıyorlar.

Bu doğru mu? "

Doğru ise ışıklı reklam veren ticari firmalardan hizmet karşılığında ücret alındığına göre belediyeler bu durumda ücret ödüyorlar mı?

İşin başka bir yönü: Bu panolara -böyle bir kullanım için- siyasal partiler ya da belediye başkan adayları ve meclis üye adayları ışıklı reklam panolarını kullanmak isterlerse onlara bu olanak tanınır mı? Onlardan bir ücret talep edilir mi?

Herşey, her sorun, her güzellik insanın eseri...

Güzellikler yaratmak insana huzur verir, yaşama heyecanı, iş başarma azmi verir. Övünmek kişinin zaafı olarak kabul edilir toplumlarda. Karşı tarafı küçük görme, anlayışsız kabul etme manzarası yaratır.

"Işıklı reklam panosu" sorunu da; kimi insanımızın düşünmeden, sırf siyaseten kazanma amaçlı bir düşüncenin ürünü değil de ne?

Kimi belediyelerin hizmetlerini anlatırken "yere-göğe sığmayan, öve öve bitirilmeyen" anlatımında  hitap ettiği kitleye, insanlara ne gözle baktıklarını çok merak ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları