Hikmet Aksoy

Bakan Çelik niçin yakınıyor?

Hikmet Aksoy

Geçen seçimde ve daha öncekilerde "popüler!" vaatlardan  biri de "Fındık Borsası'nın Türkiye'de kurulacağı" idi. Bu vaadin inandırıcılık yönü hayli fazlaydı. Çünkü, Türkiye dünyada en çok fındık üreten ülkeydi.  Fındığın ihracat  ürünleri arasında önemli bir payı vardı. Vardı ama, fındığın borsası Almanya/Hamburg'ta kuruluyor ve fiyatı burada belirleniyordu.

Bizim siyasetçi açıkgöz... Fındık üzerinden konuşup nasıl oy toplarımın hesaplarını  yapmayı iyi biliyor.

Her seçim öncesinde böyle oldu. Son seçim öncesinde de...

Geçen gün, Tarım Bakanı Faruk Çelik, Türk üreticisinin yaşadığı perişanlığı görünce iktidar cephesinden değil, mağdurlar cephesine geçip konuştu:

" - Böyle bir piyasa, zulüme dönüşen serbest piyasa, vatandaşı hiçe sayan serbest piyasa olur mu?"

Bu sözleri Bakan Çelik söylüyor. Söylemesi de gerekir. Çünkü üreticinin/tüketicinin durumunu görmesi, araştırması, bilmesi görevi ayrıca...

Ama sayın Bakan bunları söyledikten sonra yapılması gerekenleri, ya da yaptıklarını/uygulamaya koyduklarını da belirtmesi gerekmez mi?

Çık kamuoyunun önüne "muhalefet ağzı" ile konuş... O zaman ben de sorarım:

" - Söylediklerinizin hepsine katılıyorum. Yurttaşı hiçe sayan bir serbest piyasa oluşmuş... Oluşmuş da yurttaşın bunda kabahati/kusuru ne? Niçin kanayan yaraya müdahale edilmiyor da, kamuoyuna dert yanılıyor?"

Üreticinin Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte örgütlenip kalkınması adına yapılan kooperatifleşmeler, birlikler ne oldu? Üreticinin sermaye koyup kurduğu bu kooperatifler ve birlikler niçin kendi hallerine terk edildiler? Denilecek ki, "Buralar çiftliğe dönüşmüştü." Doğru... Doğru da, bu yanlışı düzeltmek için bir pire yüzünden yorgan yakmak niye?

Evet, üretici perişan... Tüketici de...

Buna çare yurttaş değil, görev alanlar bulacak...

  XXX

Fındık üzerinden devam edersek, deriz ki; madem fındıkta sorun, borsasının Türkiye'de kurulmamasından kaynaklanıyor, o zaman niçin bu konu Meclis'e getirilip yasalaştırılmıyor.

Bakalım/görelim buna muhalefet edecek birileri çıkacak mı?

Bakan Faruk Çelik'ten rica ediyoruz, "Fındık borsasının Türkiye'de kurulması " hakkındaki yasa teklifini "fındık bölgesi milletvekilleri"yle  birlikte hazırlayıp Meclis'e sunsunlar.

Böylece sayın Bakanın da, üreticinin de yakınmaları sona ersin...

Yazarın Diğer Yazıları