Hasan Akçap

İyi giden bir şeyler var

Hasan Akçap

Ülkemizde beklentinin en fazla olduğu bakanlık hiç şüphesiz Milli Eğitim Bakanlığıdır. Son yıllarda geliştirilen yüzlerce projeye, yeniden yapılanmaya ve sayısız stratejik uygulamaya rağmen eğitim sistemimiz hala beklenen düzeyde değil ne yazık ki. İnşa edilen binlerce derslik, atanan binlerce öğretmen, yapılan milyarlarca liralık teknoloji yatırımları ne yazık ki bu en önemli bakanlığımızın "başarılı" olarak etiketlenmesini sağlayamamıştır. Milli Eğitime 'bakan' olmak ateşten gömlek giymeye eş. Dünyanın en zor işi olan insan eğitimini başarabildiğimiz günler geldiğinde, içinde bulunduğumuz gemi en çılgın okyanuslarda, en hırçın dalgalara, en yıkıcı rüzgârlara karşı koyabilecektir.

Son yıllarda yüzyıllık sorunları çözmek için mücadele eden milli eğitim bakanlığımızın başardığı harika işler de var. Bunlardan en önemlisi destek eğitim hizmetleridir. Gerek dezavantajlı bireylere gerekse örgün ve yaygın eğitime devam eden tüm bireylere sunulan destek eğitim hizmetleri hakkında halkımızın bilgi edinmesi büyük önem taşıyor.

DEZAVANTAJLI BİREYLERİN EĞİTİMİ

Milli Eğitim Bakanlığımız özellikle son on yıldır fiziksel ve zihinsel engelli bireylerin eğitimi konusunda tüm dünyaya örnek olabilecek uygulamaları hayata geçirdi. Fiziksel ve zihinsel engelli raporu olan öğrencilere birçok okulda özel eğitim sınıfları açıldı. Okula devam edemeyecek durumda olan bireylere evde eğitim hizmeti verilmekte, bu tür öğrencilerimizin evine öğretmen gönderilerek eğitim ve öğretim görmeleri sağlanmakta. Okulda eğitim alabilen engelli öğrencilere ise içinde yardımcı personel olan servisler tahsis edildi. Bu öğrenciler okulların özel eğitim sınıflarında on kişiyi geçmeyen ve iki öğretmenin görev yaptıkları sınıflarda özel eğitim alabiliyorlar. Yine Otizm engeli olan öğrencilere, OÇEM sınıflarında bir veya iki öğrenciyi aşmayacak şekilde özel eğitim hizmeti veriliyor. Okullarda özel eğitim alan tüm raporlu öğrenciler ayrıca özel rehabilitasyon merkezlerinde haftanın iki günü ikişer saat özel eğitim desteği alabiliyor. Özel eğitim sınıflarında ders görmeyen kaynaştırma grubu öğrencileri ise akranlarıyla birlikte sınıflarında eğitim almaya devam ediyorlar. Bu öğrenciler için öğretmenler bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlıyor. Sınavlarını seviyelerine uygun sorular hazırlayarak yapıyor. Kaynaştırma grubu öğrencilere okullarda uygun derslik veya bölüm varsa Destek Eğitim Odası açılıyor. Destek Eğitimi okulun kadrolu öğretmenleri veya dışardan görevlendirilen öğretmenler tarafından veriliyor. Öğrenci sınıfından çağrılarak destek eğitim odasında birebir özel derse alınıyor. Destek Eğitim odası bulunmayan okullarda öğretmenler odası, müdür yardımcısı odası hatta müdür odası bile destek eğitim için kullanılarak kaynaştırma grubu bireylere birebir ders veriliyor.

Ülkemizde düşük, orta ve ağır engeli bulunan bireylere verilen destek eğitim hizmetlerini takdir etmemek mümkün değil. Engelli bireyler dışında diğer dezavantajlı bireylerin de eğitim ve öğretim hakkını koruyan bakanlığımız tarım işçilerinin çocuklarını da tespit ederek bu öğrencilerin eğitim almalarını sağlıyor. Boşanmış ailelerin çocuklarına, istismar ve risk altındaki çocuklara da rehberlik hizmetleri sunarak dezavantajlarını en aza indirmeye çalışıyor.

Son yıllarda Suriye'den gelen savaş mağduru çocuklar da eğitim sistemimize entegre edilmekte ve geliştirilen projeler ile ülkemizdeki okullarda eğitim almaları sağlanmaktadır. Suriyeli öğrencilerin yoğun olarak eğitim aldıkları okullarda görev yapan öğretmenler seminerlere alınıyor, bu öğrencilerin daha etkin eğitim görmeleri için etkili uygulamalar yürütülüyor.

DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI

Milli Eğitim Bakanlığımız dershanelerin kapatılması nedeniyle bu açığın kapatılması için ortaokullarda ve liselerde destekleme ve yetiştirme kursları düzenlemeye başladı. Bu kurslara tüm okullara dileyen tüm öğrenciler katılabiliyor. İnternet üzerinden istediği dersi ve öğretmeni seçebilen öğrenciler otomatik olarak seviyelerine uygun gruplara yerleştiriliyor. Kurslar okul idarelerinin yaptığı hafta içi ve hafta sonu programları ile uygulanıyor. Öğretmenlere iki kat ek ders ücreti ödeniyor. Öğrenciler okul çatısı altında ücretsiz olarak kurs alma imkânıbulabiliyor. Bu uygulama milli eğitim bakanlığına büyük bir bütçe yükü getirse bile gerek öğrenci velilerinin dershane masraflarının ortadan kaldırılması gerekse eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması bakımından büyük bir eğitim hizmetidir.

Bakanlığın bu tür destek eğitim hizmetleri Halk Eğitim Merkezleri tarafından düzenlenen kurslarla da destekleniyor. Her yaştan vatandaşımız Halk Eğitim Merkezlerinde düzenlenen çeşitli kurslara katılma fırsatı bulabiliyor.

Kapsayıcı Eğitim projesi altında tüm bireylerin eğitim ve öğretim görebilmelerinin sağlanması SOSYAL DEVLETanlayışının bir tezahürüdür. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayan bu tür uygulamalar ülkemizde eğitim alanında gurur verici gelişmelerdir. Bu tür uygulama ve projelerin artarak devam edeceğini umuyor, emeği geçen yetkililere teşekkür ediyoruz.Eğitim sistemimizde bir şeylerin iyi gitmesi gurur ve mutluluk verici.

Yazarın Diğer Yazıları