Ekrem Örskıran

Yakışıklı Vanlılar

Ekrem Örskıran

Vanlıların, gerçi hepsi yakışıklıdır, ancak; benim yaş grubumun biraz altında biraz üstünde hafızamın izin verdiği kadar hemşehrilerimizi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Elbette yakışıklı hemşehrilerimiz bu isimlerle sınırlı değil, lütfen beni hoşgörü ile karşılasınlar.

- Cengiz Aktürk: Cengiz abimiz ileri yaşta delikanlı olmasına rağmen hala bir numara desem yanılır mıyım? Zamanında kızların peşinden koştuğunu söylememe gerek var mı? Allah sağlıklı uzun ömürler versin…

- Fikret Korkut: Saçları kıvır, kıvır oldukça yakışıklıydı Yunan mitolojisindeki heykeller gibiydi. Hocasıyla yaşadığı fırtınalı bir aşk macerasından sonra, doymadan maalesef, elim bir trafik kazası sonucu hayata genç yaşta veda etti. Nur içinde yatsın.

- Beşir Aksüt: Ala köylüydü. Rahmetli Seyit Ali amcanın oğluydu. Babası babamın dostuydu. Van’a geldiğinde bizde kalır, sabaha kadar zikrederdi. Beşir Aksüt yeşil gözlü uzun boylu, yapılı fiziği ile adeta Hollywood artistleri gibiydi. Geçen sene rahmetli oldu. Nur içinde yatsın.

- Sabahattin Özgül: Atatürk İlkokulu Müdürü, Başöğretmeni. Sabahattin bey, uzun boylu, fiziği düzgün, yakışıklı, her zaman çok şık giyinen ve sevilen biriydi. Bunların yanı sıra son derece kibar, nezih ve nahiv kişiliği vardı. Ruhu şad olsun.

- Ekrem Yeltekin: Van’da hapishane müdürüydü. Çok şık giyinen yakışıklı biriydi. Hele gözlük kendisine çok yakışıyordu. Ayrıca iki eşli olacak kadar da cesur biriydi. Huzur içinde yatsın,

-Şeyh Reşit Efendi(Reşit Güleşer):Şeyh Reşit Efendi, düzgün pehlivan vari fiziki yapısı ışıl ışıl her zaman gülen yeşil gözleri ve tüm Vanlıları kucaklayan sevgisi güzel ahlakı, düzgün ve etkili Türkçe’si ile Vanlılar’ın kalbin de unutulmayan bir yer tutan kanaat önderi ve bilge bir kişiydi. Van merkez vaizi idi. Kabri Firdevs bahçesi olsun.

- Halil Ankara: Matematik hocasıydı. Uzun boylu, yapılı yakışıklı, tok sesli biriydi. Not verirken bir kız arkadaşımız zayıf not aldığı halde ona iyi not verir, hepimizin şaşkın bakışları karşısında gerekçe olarak da ”bir hoca öğrencisine en alt not ile en üst not arasın da istediği notu verebilir” derdi. Arkadaşımız da ona ilgi duyormuydu? Bilemiyorum. Hani her Musa’nın bir Firavunu var derler ya, onun da Firavunu Suat Akaydı. Yaşıyorsa kulakları çınlasın. Görevdeyken, özel bir hastanenin aşçı başını  bayan elemanlarına sarkıntılık yapıyor diye işten çıkarmışlar aşçı başı da iş arıyor ve çıkarıldığı hastaneyi referans gösteriyormuş. Hastane müdürü, bana sorduklarında? Çok iyi bir aşçıdır ama namussuzdur diyorum demişti. Halil Ankara da böyle biriydi.

- Refik Şaşıhüseyinoğlu: Uzun boylu yakışıklı ve kişilikli biriydi. Eşi meşhur İsmail ağanın (Sımoko) kızıydı. Allah rahmet etsin.

- Şefik Soydan: (Sinemacı Şefik) Şefik Soydan da yakışıklı biriydi. Van’da sinema kültürünü yerleştiren kişiydi. Allah rahmet etsin.

- Ahmet Erkan: Sebzeci Sultan Erkan’ın kardeşiydi. Ahmet Erkan, uzun boylu, yakışıklı ve gözü pek bir delikanlıydı. Allah, sağlıklı uzun ömür versin.

- Yusuf Kürekci: Fırıncı Ali Kürekci’nin oğludur. Her Yusuf isminde Yusuf Peygamber’den bir nişane olur sözünü doğrular gibi güzel bir insan dı.Çok kitap okur Ehl-i Beyt muhibbi idi. Allah rahmet etsin.

-Kara kelle: Karizmatik biriydi fakat biraz şer gede idi.

- Mehmet Ali Gülte: Orta boyluydu fakat son drece efendi, asil, karizmatik, güven verici ve sevgi telkin eden bir duruşu vardı. Allah rahmet etsin.

- Cahit Ünsal: Uzun boylu, geniş omuzlu her zaman gülen gözleri sevgi ve şefkat doluydu. O Vanlılar’ın ağabeyi idi. Allah rahmet etsin.

- Necat Saraçoğlu: Son derece yakışıklı geniş omuzlu kartal bakışlı çok sevdiğim mahalle arkadaşımdı. Ne yazık ki genç yaşında bizi bıraktı. Allah gani gani rahmet etsin.

- Cevdet Saraçoğlu,o da abisinin başka bir versiyonu. Kadir İnanır’a benziyor yerine

Kadir İnanır ona benziyor desem daha doğru olur. Sağlıklı uzun ömür diliyorum,

- Necdet Karacehennem: Uzun boylu, renkli gözlü yakışıklı ve son derece kibar

bir abimizdir. Sağlıklı uzun ömürleri olsun.

- İbrahim Talay: Fırıncı İbrahim usta: Uzun boylu karizmatik biriydi. Uzun tırnak pideleri fırından sıcak sıcak çıktığında, kendine has rayihası olan Görentaş peynirini içine koyup tatlı çayla, değme keyfime. Hele tereyağı ile kuyrukyağı karışımı yapılan çöreklere ne demeli. Allah rahmet etsin sağlığında birkaç defa göndermişti.

- Hasan Örskıran: Yakışıklılığının yanı sıra onda sanki bir şeytan tüyü vardı. Evimizin bahçesi Subay lojmanlarıyla karşı karşıyaydı. Subay kızları akşama kadar bizdelerdi. Ablam Mediha’ya “abine söyle hangimizi tercih edecekse etsin” derlerdi. Onun tercihi ise, hepsiydi. Kubilay Altaylı ile Vali’nin kızı için yumruk yumruğa kavga ederlerdi.

- Kemal Yapıcı: Berbet Kemal lakabı “Ustura Kemal” Uzun boylu yapılı yakışıklı, gözü pek son derece esprili bir abimiz. Allah sağlıklı uzun ömür versin. Van’ın meşhur bina ustası Esat ustanın oğlu. Bizim iki dubleks evimizden birisini rahmetli Esat usta yapmıştı. Kemal abi halen Ankara’da orada da ustura Kemal lakabını sürdürüyor. Esat ustanın Yahudi bir işçisi var, Esat ustaya aşağıdan kerpiç verir harç verir, bir gün öğle yemeğinden sonra çalışırlarken Esat ustaya sorar,

-Ağa Esadullah neharda(öğle yemeğinde)nemene yiyitsen?

- Ayranaşı,

- Diyirem ahi tıssatıs gelir.

- Fahrettin Oğur: Uzun boylu inançlı bir dava adamıydı. Okuduğu Ernis öğretmen okulunda onun için ”öğretmen okulunun gelmiş geçmiş en büyük kabadayısı” diyorlardı. İnancı davası için çok çile çekti fakat hiç pes etmedi. Kabri Firdevs bahçesi olsun.

- Yılmaz Karabulut: Düzgün fiziği, uzunca boyu geniş omuzlarının yanı sıra son derece efendi ve iyi bir aileye mensuptu. Talihsiz bir kara sevdalıydı. Sanki, ”ümitsiz sevginin kurbanıyım ben” şarkısı onun için yazılmıştı. Sağ ise kulakları çınlasın. Öldüyse Allah rahmet etsin.

- Hikmet Kandemir: Yapılı, uzun boylu, yakışıklı değerli bir arkadaşımız. Ankara’da yaşıyor, kulakları çınlasın.

- Zamir Gür: Düzgün fiziğine uygun güzel ahlaklı, vefalı bir hemşehrimiz. Güzel futbol oynardı. Sağlıklı ömür dilerim.

- Necdet Sipahioğlu: Yakışıklı renkli gözlü, kendiyle barışık, esprili bir hemşehrimiz. Sağlıklı, huzurlu uzun ömürler dilerim.

- Mehmet Polat(Bekar Memo): Çok hareketli renkli gözlü yakışıklı diyebileceğimiz bir hemşehrimiz. Öldüyse Allah rahmet etsin.

- Yılmaz Çağlar: Uzun boylu gözü pek, herkesin yardımına koşan değerli bir hemşehrimiz, komşumuz. Allah rahmet etsin.

- İlhan Arar: Uzun boylu, oldukça sempatik, ailece sportmen, Aykut Çeliker gibi hafızası güçlü bir hemşehrimiz. Sağlıklı, huzurlu ömürler dilerim.

- Aykut Çeliker: Geçenlerde uğurladık arkadaşımızı, Allah rahmetiyle muamele etsin. Uzuna yakın boyu, renkli gözleri vücut yapısı saç stili ile Clark Gable gibiydi.

- Yaşar Altaylı: Mahalle arkadaşımdı, hiç kopmadık. Son derece kişilikli, karizmatik yakışıklı biriydi. Halen de öğledir. Van’da inşaat sektörüne geniş boyut kazandırmıştır. Gerek kamu görevlileri gerekse Van halkı tarafından sevilen, sayılan biridir. Başarılarının devamını diliyorum.

- Nurettin Ünsal: Uzun boylu, yapılı, yakışıklı bir hemşehrimizdi.1960 devriminde Van Belediye Başkan Yardımcısıydı. Van’da ciddi büyük boyutta yatırımları vardı. Van’a Türkiye’de Ulusoy Firması ile devasa “Vabis” nakliyat kamyonlarını getirmişti. Çocukluğumuzda onları hayranlıkla seyrederdik. Ayrıca Remzi Perihan beyle ”Persal” ismi altında otobüs firması kurarak, Van’a getirdikleri o günkü şartlarda son model otobüslerle, Van Muş arası seyahatlerle, Van halkının dışarıya açılmasına büyük katkıda bulunmuşlardır. Ne yazık ki,1960 devriminde Askeri yönetim tarafından, tevkif edileceği haberini alınca alelacele İstanbul’a gitmek zorunda kalmış, maalesef Van için büyük kayıp olmuştur. Nur içinde yatsın.

- Abbas Güven (Şair Abbas): Uzunca boylu, yapılı, anlı açık dalgalı saçlı, şık giyinen, derbeder değil de derli toplu bir şairdi. Rahmetli, ayakkabı tamircisi (pineci) Yusuf Ali dayının oğluydu. Yusuf Ali, Van’ın en iyi pinecisiydi. Hele sökük ve yırtık topları dikmekte üstüne yoktu. Abbas Güven ”Dikicioğlu” mahlasını kullanmış, çok sayıda şiir yazmıştır. Yazdığı şiirler, İkram Kali tarafından derlenerek,1998 de ”Esintiler” adı altında yayımlanmıştır. Abbas Güven, Dünyaca meşhur Tebrizli Türk şair ”Şehriyar’ın” saki Van versiyonuydu. Kabri nur olsun.

- Remzi Perihan: Van’ın köklü ailelerinden, üniversite mezunu bir entellektüeldi. Uzun boylu, her zaman şık giyinen, güzel, yakışıklı biriydi. Çok kitap okur, ikna kabiliyeti oldukça yüksekti. Kim olursa olsun, her kese değer verir dinlerdi. Yeşilçam’ın jönü  gibiydi. Aile olarak, Van’a 1937’de Basın sektörünü kazandırmışlar ve ”Vansesi” gazetesi olarak neşriyata başlamışlardır. Remzi Perihan,1948 de bayrağı almış ve bayrak bugün, her türlü zorluğa rağmen, Erdal Perihan’la, çok büyük bir özveri ve azimle Van’a hizmetini sürdürmektedir. Remzi Perihan, Van’da Ticaret Odasını kurmakla, Van ticaret ve sanayiini örgütlü hale getirmiş ve boyutlarını ülke çapına taşımıştır. Van’da Demokrat Partiyi ilk kuranlardan Remzi Perihan, Van halkının demokrasinin olmazsa olmazı olan siyasi parti ile demokrasiye katılımını sağlamıştır.

Posta caddesi sinemalar sokakta o günün şartlarında Türkiye’nin en güzel, en büyük sinemalarından olan 850 koltuk kapasiteli EMEK sinemasını yaparak Van halkına kültür sanatta çok büyük hizmetler sunmuştur. Emek sinemasının açılışını iş insanı, büyük sanayici VEHBİ KOÇ yapmıştır.

Nurettin Ünsal ile kurdukları “Persal” firmasıyla Van’a o günkü şartlarda son model otobüsler getirerek, Van halkının dışarı açılımını kolaylaştırmışlar ve turizme büyük katkı da bulunmuşlardır. Ömrünü memleketine vakfeden daha bir çok hizmetleri olan Remzi Perihan’ı rahmetle yad ediyoruz. Kabri cennet bahçesi olsun.

Haklarında pek bilgim olmayan ve Van halkınca yakışıklı bilinen bazı hemşehrilerimiz de şunlardır: Fevzi Kartal, Sebzeci Sultan Erkan,  Eski Sıhke köylü,Mehmet Emin Atmaca, Fikret Akyol, Zülküf Tomar, Turan Haydaroğlu, Enver Kaya, Bülent Hadanoğlu, Muzaffer Korkut, Ahmet Karlıdağ, Muzaffer Alkan, Celil Akan. Daha nice hatırlayamadığım benden önce ve sonra gelen yakışıklı ve tüm hemşehrilerime sevgilerimi sunuyorum.

Van’lı hanımlara gelince, hepsi de güzeldi ve güzeldir.

Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları