Dr. Muhammet Veysel Zortul

Sigara Zararlı Örtmenim

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Yüzyılın başına kadar sigara zararlı bir madde olarak görülmüyordu. Hatta Amerikalıların meşhur sigarası marlboronun reklamlarında doktorlar rol alır ve sigaranın ne kadar faydalı bir şey olduğunu anlatıp dururlardı.

 İlkokula gittiğim dönemden hatırlıyorum. Öğretmenlerimiz koridorda, okul bahçesinde, bazen de sınıfta sigara içerlerdi ve bu durum hiçbirimize garip gelmezdi.Ama şimdi durum farklı. Sigaranın zararları bilimsel olarak kanıtlandıkçabu konuda bir hassasiyet oluşmuş durumda. Birçok yerde sigara içilmesi yasak olduğu gibi okullarda da yasak. Okul içerisinde sigara içemeyen öğretmenler bahçe kapısının dışında içmek zorunda kalıyorlar ve ortaya pek de hoş olmayan görüntüler çıkıyor. Keşke tiryaki öğretmenlerimiz de sigarayı bırakabilseler.

Osmanlı döneminde Diyarbakır’da bir vakıf, ilkokullardan birinin masraflarını üstlenmişti. Vakfın tek şartı vardı: “Okulun öğretmenleri, sigara içmeyenlerden seçilsin.”

**

Vanted

   Kovboy filmlerinde görmüşsünüzdür. Aranan kişilerin resimleri sağa sola asılır ve üzerine de ‘Vanted’ yani aranıyor yazar. Bulanlara verilecek ödül de belirtilir. İbn-i Sina’nın başına da benzer bir şey geldiğini biliyor muydunuz?..

İbn-i Sina’yı sarayına davet eden ancak red cevabı alan Sultan Mahmut küplere biner ve derhal bulunmasını ister. Her yere Sina’nın resimleri asılır ve bulanlara büyük bir ödül verileceği ilan edilir.Ne var ki İbni Sina’yı ele geçirmeyi başaramazlar.

Gazneli Mahmut devrinin güçlü kişilerinden biriydi ve İbni Sina’ya çok geniş imkânlar sunabilirdi. Buna rağmen ünlü bilginin bu teklifi neden reddettiğini tam olarak bilemiyoruz. Belki Gürgenç şehrinde rahatı yerindeydi belki de teklifin yapılış tarzını beğenmemişti. Ne de olsa o bir bilim insanıydı ve ilimin de bir izzeti vardı. 

Hem zaten kaynaklar ünlü bilginin inadım inat bir yapısı olduğunu yazarlar. Bir keresinde Cübbai diye birisi onu dilbilgisi konusunda zayıf bulur ve eleştirir. Buna çok sinirlenen İbni Sina, tam üç yıl boyunca dil çalışır hatta dilbilgisi üzerine bir kitap yazar. Kitap bittikten sonra tartışmaya çağırdığı Cübbani, özür dilemek zorunda kalır.

**

Yoğurt

16. asırda Osmanlı Devleti her açıdan ilerlemişti. Öyle ki Fransa kralının karnı ağrısa,adamları soluğu İstanbul’da alıyordu.

   Bir keresinde kral Fransuva’nın günlerce karnı ağrımış ve Fransız tabipler çare bulamayınca Osmanlıya müracaat etmişlerdi. İstanbul’dan gönderilen bir doktorun uyguladığı tedavi sayesinde, dakikalar içerisinde kral iyi olmuştu. Kralın nasıl iyileştiğini merak ettiniz, değil mi dostlar?.. Hemen söyleyelim:

“Bir kap yoğurt ile…”

Not: Tüm İslam âleminin ve aziz hemşerilerimin Ramazan Bayramını kutlar, bu vesile ile Kudüs’teki kardeşlerimizin de arzulanan bir bayrama erişmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim…

***

Yazarın Diğer Yazıları