Dr. Muhammet Veysel Zortul

Öküz

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Osmanlı Devleti’nde padişahtan sonraki en yetkili kişi veziriazam yani sadrazamdı. Bu sadrazamlardan biri de Öküz Mehmet Paşa idi. Kuşadası’ndaki kervansarayın da banisi olan Öküz Mehmet Paşa, kendisi ile barışık bir insandı. Öküz denilmesine ve arkasından kıs kıs gülünmesine aldırış etmediği gibi:

 “Sizin gibi eşeklere bir öküz lazım” diyerek kendisi de gülenlere katılırdı…

**

Yangın Vaaarrr!!!

Yangınları önlemek için inşa edilen Beyazıt Yangın Kulesi’nin de iki defa yanıp kül olduğunu biliyor muydunuz?..  Başlangıçta ahşaptan inşa edilen kule, meşhur Cibali yangını ve 1826 yeniçeri isyanında küle döner.

Hal böyle olunca mecburen ahşaptan vazgeçilir ve II. Mahmut sağlam malzemeyle güzelce inşa ettirir kuleyi. Kuleden başkenti gözetleyen görevliler bir yangın varsa sepet sarkıtırlar, şayet gece ise fener yakarlarmış.

   Günümüzde farklı renklerde ışıklandırılan kule, İstanbul halkına hava tahmin hizmeti sunmaktadır. Örneğin mavi ışık ertesi gün havanın açık olacağını, kırmızı ışık ise kar yağacağını gösterir.

**

Firavunun Kanalı

Süveyş Kanalı’nı ilk olarak Firavun II. Ramses açtırmıştır. Mısır’ın hakimi Ramses, kanalı açar fakat kanal zamanla kumlarla dolarak kapanıverir.

1869 yılında kanal yeniden açılsa da Osmanlı Devleti’ne yarardan çok zarar getirir. Kanalın açılmasını çıkarlarına uygun görmeyen dönemin süper gücü İngiltere, 1882 yılında Mısır’ı işgal ederek kanala hakim olur.

Birinci Dünya Savaşı’nda kanalı alabilmek için iki harekat gerçekleştiren Osmanlı, kanalı alamadığı gibi nice vatan evladı da şehit düşer…

Yazarın Diğer Yazıları