Dr. Muhammet Veysel Zortul

İsmimiz Kariyerimizi Etkiler mi?

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Uzmanlar ismimizin kariyerimizi etkilediği konusunda hemfikirler. Onlara göre mesela “Mehmet” ismi muhatabımıza güven verirken, “Serdar” zenginliği çağrıştırıyormuş. K harfi kariyeri temsil ettiği için ismimizde bu harfin olması önemliymiş. Yine içinde A, D ve G bulunan isimler güçlü isimler oluyormuş.

Yine uzmanlara göre, daha en başında sırf ismimizden dolayı sempatik veya antipatik olabiliyormuşuz. Örneğin adımız “Aşkım” olsun. İnsanların daha ilk tanışmada bize “Aşkım” diye hitap etmesi, sizce de pozitif bir etki oluşturmaz mı?..

Kültürümüzde de isim mevzuuna önem verilmiş. Peygamberimiz isimlerimizin güzel olmasını tavsiye ederken, çağrışımı hoş olmayan isimlerden de uzak durmamızı öğütlemiştir.

***

Fobilerimiz Neden Var?

Fobi yani korkularımız. Birçoğu çocukluk yıllarına bağlansa da tam olarak sebepleri bilinmiyor. İnsanlar korkularının yersiz olduğunu bilseler de üstesinden gelemiyorlar. Bu da fobiyi güçlü ve gizemli kılıyor. En yaygın fobiler hayvan fobileriymiş. Fare ve örümcek korkusu ilk akla gelenler.

Psikologlara kulak verecek olursak; onlar fobilerin ileri yaşlarda çoğunlukla kaybolduğunu söylüyorlar. Fakat kaybolmayanlar da var. Eğer bu durum, hayatımızı olumsuz etkiliyorsa profesyonel yardım almakta fayda var, diye düşünüyorum.

***

Tuvalet Kâğıdı Ne Zaman Hayatımıza Girdi?

İlk tuvalet kâğıdının 14. yüzyılda Çin imparatoru için imal edildiği iddia ediliyor. Kesin olan ise 1857 yılında Amerika’da üretilmiş olmasıdır.

Peki, ülkemiz tuvalet kâğıdı ile ne zaman tanıştı?

Tuvalet kâğıdının ülkemizdeki geçmişi çok eski değil aslında. 1970 yılında Eczacıbaşı tarafından piyasaya sürüldü.

Tuvalet kâğıdı yokken insanlar ne yapıyorlardı, diye soracak olursanız; Türkler su, Amerikalılar gazete, İngilizler isekoyun yünü kullanıyorlardı.

***

Mutlu Olmak mı Zor Yoksa Mutsuz Olmak mı Kolay?

İnsanoğlunun istek ve arzularının bir sonu olmadığından sanki mutsuz olmak daha kolay.Mutlu olmaya gelince kanaatkâr olmak anahtar kelime aslında.

Eğer yetinebiliyor, her şartta şükredebiliyor ve Eleanor H. Porter’in müthiş karakteri Polyanna gibi her kötülükten bir iyilik çıkarabiliyorsak mutlu olabilmek de her zaman için mümkün.

***

Yedi Uyuyanlar Kaç Kişiydiler?

Ashab-ı Kehf olarak da bilinen yedi uyuyanları sayısı tartışmalı konulardan biridir. Köpekleri ile beraber dört, altı, yedi hatta sekiz oldukları iddia edilir. Ayrıca nerede, ne zaman ve kaç yıl uyudukları da tartışmalıdır.

Yedi uyuyanlara ait mağaranın Efes veya Tarsus’ta olduğu iddia edilse deyapılan araştırmalar, vakanın Ürdün’de yaşanmış olabileceği ihtimalini artırmaktadır.

Kuran’da ise sayıyı ancak Allah’ın bildiği ve olayın öldükten sonra dirilmeye işaret olduğu ifade edilmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları