Yavuz Yıldızbaş

VAN'IN KÜLTÜRÜNE KATKI SUNANLAR RESSAM HÜSEYİN AYÇA

Yavuz Yıldızbaş

Geçmiş yıllarda erkek çocuklar, elinde bir mesleği olsun diye küçük yaştan itibaren bir zanaatkarın yanına verilirdi.

Bu topraklarda neredeyse bir gelenek halini almıştı. Aslında bu güzel bir fikir gibi görülebilir; fakat gerçekçi yaklaşım daha çok yetenek üzerine kurulmuş olsaydı, gelişim açısından çok daha farklı noktalarda olabilirdik. Van'ımızda yaşayan çoğu insan hayata bu şekilde adım atıyordu.

Fırçasıyla Van'ın kültürüne görsel katkı sunan Ressam Hüseyin Ayça'nın çocukluğu da bu minval üzerinde gelişmiş oluyordu.

Bu yörenin ortalama bir kültürüyle yetişen Ayça, resim yeteneğinin yöre insanına göre bir meslekten sayılmadığından olsa gerek; babası, bir terzi, bir berber gibi zanaatkarların yanına bırakıp meslek sahibi olmasını istemiş. Fakat Hüseyin Ayça'nın içindeki bu boyalarla haşır neşir olma hevesinin resimlerde gösterdiği başarısıyla bu zorlu dönemi yeteneğiyle aşmasını bilmiş. 1960'lı yıllarda çocukluğunun geçtiği Eski Vali Sokağı başta olmak üzere, Van sokaklarını hafızasına iyi kazımış ki bugün fırçasını kullandığı resimlerin bu kadar gerçekci ve etkileyici oluşunun alt yapısını o zamanlardan oluşturduğunu anlayabiliyoruz.

Gençlik döneminin bir kısmını İstanbul'da geçiren Ayça, burada reklam işleriyle uğraşmış ve o meslek dalının zamanın şartlarına uygun olarak ilklerini memleketi Van'a getirip Elif Reklam firmasını kurarak  bu mesleği icra etmiştir. Serigrafi baskı, billboard raket, açıkhava reklamları, tabela reklamları, stad reklam işletmeciliği, fuar işletmeciliği gibi bir çok yeniliği (sonrasında rahmetli olan) kardeşi Uğur Ayça ile birlikte Van'a  kazandırmışlardır.

Bir dönem ofset matbaa ve gazetecilik işine de girmişlerdir.

Bu yeniliklerden bahseden Ayça, ayrıca bu sektörde 35'e yakın insanı yetiştirip, meslek sahibi yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını dile getirmektedir.

Tabi bir yandan reklamcılık işlerine devam ederken resim sevdasından da vazgeçmiş değildir.

80'li yıllarda İstanbul'da bulunması kendisinin resim alanında ilerlemesine artı değer katmış. Sonraki yıllarda bu işin akademik eğitimini almak için girdiği Yüzüncü Yıl üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olmuştur.

Sanatçı, 90'lı yılların ortasından itibaren ise mesaisinin büyük bölümünü ressamlık yönüne ağırlık vererek, gerek yağlı boya gerek akrilik ve gerekse de sulu boya ile birçok eser ortaya koymuştur.

Son yıllarda ise yoğunlukla sulu boya çalışması yapmasının nedenlerinden birini de şöyle açıklamaktadır:

Yağlı boya, akrilik ve kara kalem çalışmalarının sulu boyaya göre daha kolay olduğunu o boyalarla da bir çok eser yaptığını; fakat sulu boya tekniğinin zor ve sabır gerektiren iş olması hasebiyle, zora talip olduğunu belirtmektedir.

Eserlerinin temel konusunu, hayatının büyük bölümünü geçirdiği, geçmişin özlemini duyduğu doğup büyüdüğü Van şehrine ayırmıştır.

Tabi bu eserleri çizerken sadece kendisi için değil içinde doğup büyüdüğü topluma değerlerini hatırlatmak, geçmişin dokunaklı yüzünü geleceğe taşıyıp o günkü toprağın bugünkü betondan daha sıcak daha huzur verici olduğunu gözler önüne sermek istediğini eserlerindeki o tanıdık gelen sıcaklıktan hissedebiliyoruz.

Hüseyin Ayça yaptığı eserlerini başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde de sergilemiştir.

Resimlerinde daha çok manzara betimlemeriyle birlikte, peyzaj pastoral türde çalışmalar yapan sanatçı, eserlerinin konularını Van şehrinin geçmişine ait siyah beyaz fotoğraf arşivinden seçerek, gerçek yaşamın kaidesine sadık kalarak, gerçeklik vurgusunun üst seviyede olduğu 300'ün üzerinde eser ortaya koymuştur.

Sanatçı en son 2022 yılının Ocak ayında "Sulu Boyalarla Van" başlıklı kişisel sergisini açmış. Sanatseverlerin yoğun ilgisine mazhar olmuştur.

Hüseyin Ayça resimlerinin büyük çoğunluğunu adına açmış olduğu   "Vanli_ressam_huseyinayca" Instagram hesabı adeta bir 'sosyal medya sergisi' mahiyetinde de görülebilir.

Son olarak, Van'ın geçmişini bugüne aktaran tüm değerlerimize şükranlarımızı sunarken bir bakıma biyografi de sayılabilecek olan bu yazılarımızda kültürümüze katkı sunanları tanıtmaya devam edeceğiz.

Yazarın Diğer Yazıları