Dr. Muhammet Veysel Zortul

Hz. İsa gelecek mi?

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Hz. İsa, yaklaşık olarak milattan önce 5 yılında doğmuş ve yine yaklaşık olarak milattan sonra 30 yılında vefat etmiştir. Hadislerde kıvırcık saçlı, kırmızı benizli ve geniş göğüslü olduğu belirtilen Hz. İsa, çok az yaşadığından tebliğ hayatı iki üç yılla sınırlı kalmıştır. Tebliği sırasında halkı bir olan Allah'ın dinine davet ederken semadan sofra indirmek, çamurdan yaptığı kuşa üfleyip canlandırmak, doğuştan körleri iyileştirmek, ölüleri diriltmek gibi birçok mucize de göstermiştir.

 

Hz. İsa'nın etkili tebliği ve Allah'ın izniyle gösterdiği mucizeler sayesinde geniş halk kitleleri büyük bir coşkuyla onu takip etmeye başlarken muhalifleri de bir hayli artar. Muhaliflerinin dalga dalga arttığı ve kendisinin arandığı bir dönemde havarilerinden Yahuda, baş kâhinlere giderek otuz gümüş karşılığında Hz. İsa'yı ele verir.

 

Hz. İsa tutuklanır. Roma Valisi Pilatus'a giden Yahudiler, Hz. İsa'nın halkı kışkırttığını, vergi verilmesinin önüne geçtiğini ve kendisini mesih kral ilan ettiğini iddia ederek öldürülmesi için onay isterler. Bir dizi teşebbüste bulunan Pilatus, biraz da halkın tepkisinden çekinerek çarmıha gerilmek suretiyle öldürülmesini onaylar.7 Nisan Cuma günü Golgota denilen yerde Hz. İsa çarmıha gerilir.

 

Olayın bundan sonrası ise oldukça karışık ve günümüzde dahi tartışmalıdır. Hristiyan öğretilere bakılacak olursa; çarmıhta ruhunu teslim eden Hz. İsa, kabre konulmuş ancak Pazar günü yapılan ziyarette mezarın boş olduğu görülmüş, Hz. İsa dirilerek ziyarete gelenlere ve havarilerine görünmüş, dirildikten sonra yaklaşık 40 gün daha yaşamış ve sonrasında semaya çıkarılmıştır.

 

Ayrıca Hristiyanların önemli bir kesimi, Hz. İsa'nın insanların gözleri önünde semaya çıkarıldığına, dünyanın sonuna doğru yeniden dünyaya geleceğine inanmaktadırlar. İncillerde de dünyada karışıklıkların arttığı, açlığın baş gösterdiği, depremlerin çoğaldığı ve birçok kişinin Mesih iddiasıyla ortaya çıkacağı bir dönemde, Hz. İsa'nın dünyaya geleceği ifade edilmektedir.

 

Kur'an-ı Kerim'e göre ise durum farklıdır. Nisa suresinde çok açık bir şekilde, Yahudilerin Hz. İsa'nın tebliğine karşı çıktıkları, onu öldürmek istedikleri ancak bunu başaramadıkları şu şekilde ifade edilmektedir: '…Allah elçisi Meryem oğlu İsa'yı öldürdük, demeleri yüzünden (onları lânetledik). Hâlbuki onu ne öldürdüler, ne de astılar; fakat (öldürdükleri) onlara İsa gibi gösterildi. Onun hakkında ihtilâfa düşenler bundan dolayı tam bir kararsızlık içindedirler; bu hususta zanna uymak dışında hiçbir (sağlam) bilgileri yoktur ve kesin olarak onu öldürmediler. Bilâkis Allah onu (İsa'yı) kendi nezdine kaldırmıştır. Allah izzet ve hikmet sahibidir. Ehl-i kitaptan her biri, ölümünden önce ona muhakkak iman edecektir. Kıyamet gününde de o, onlara şahit olacaktır…(157-158-159)'Kur'an-ı Kerim'de Yahudilerin Hz. İsa'yı öldürmedikleri net olarak anlatılmakla birlikte ölüp ölmediği, yeniden gelip gelmeyeceği veya bunun nasıl gerçekleşeceği açık olarak belirtilmemiştir.

 

Ayetlerden ve hadislerden yola çıkan bir kısım İslam âlimleri, Hz. İsa'nın öldürülmediğini, Yahudilerin ona benzeyen birini çarmıha gerdiklerini, Hz. İsa'nın kıyametten önce tekrar geleceğini ve ruhunun o zaman kabzedileceğini söylemektedirler. Bu âlimler göre, Hz. İsa bir kıyamet alameti olup ahir zamanda dünyaya gelecek, inananlar arasında adaletle hükmedecek, hac ve umre ibadetlerini ifa edecek, Deccâl'i öldürdükten sonra bir süre daha yaşayacak ve en nihayetinde Şam taraflarından esen bir rüzgâr sonucunda tüm inananlarla birlikte vefat edecektir.

 

Bir kısım İslam âlimleri ise Hz. İsa'nın tabi bir ölümle ölüp ruhunun Allah katına yükseltildiği ve yeniden dünyaya gelmeyeceği düşüncesindedirler. Onlara göre ehli kitap olan herkes son nefesinde hakikati idrak edeceğinden, Hz. İsa'ya da iman edecektir. Allah'ın koyduğu hükümler(Sünnetullah) gereği, insanın yaşayacağı yer sadece dünya olduğundan, insanoğlu dünyada belirli bir süre yaşar ve ölür. Ayrıca son peygamber Hz. Muhammet(SAV.) olduğuna göre, ahir zamanda bir peygamberin gelmesi mümkün değildir.

 

Bu görüşe yakın bir görüş ise şudur. Hz. İsa tabi bir ölümle ölmüştür ancak konu ile alakalı hadisler göz ardı edilemeyeceğine göre o halde kıyamete yakın bir zamanda Hz. İsa'nın manevi şahsiyeti ortaya çıkacak ve temsil ettiği barış ve sevgi gibi değerler, tüm dünyaya hâkim olacaktır…

Yazarın Diğer Yazıları