Dr. Muhammet Veysel Zortul

Hammurabi Şimdi Yaşasaydı…

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Türkiye’de dâhil olmak üzere birçok ülke deprem kuşağı üzerinde ve depremler yüzünden nice canlar yitip gitmekte maalesef. Ne yazık ki can kaybının nedenlerinin başında binaların depreme dayanıklı olmaması geliyor. Yani binalar sağlam yapılamamışlar.

   Bazen düşünüyorum da tarihin ilk büyük merkezi imparatorluğunu kuran Hammurabi, günümüzde yaşasa ne olurdu acaba?.. Allah bilir ama ben deprem yüzünden meydana gelen can kayıplarının azalacağını düşünüyorum. Çünkü Hammurabi yasalarında şöyle diyordu:

“Bir mimarın yaptığı ev çöker de evden biri ölürse mimar da öldürülür.”

**

Tarih Tekerrür Ediyor

   Sümerler yazıyı icat edince bu yazıyı, ucu sivri çivilerle kil tabletlere yazmaya başladılar. Tabi okula giden çocukların kitap ve defterleri de bu tabletlerden oluşuyordu.

   Galiba tarih tekerrür ediyor. Milattan önceki yıllarda nasıl kil tabletlere ihtiyaç duyuluyor idiyse günümüzde de teknolojik tabletlere ihtiyaç var. Korona virüsü yüzünden okullar kapanınca bu ihtiyaç daha da arttı ve tabletler eğitimin olmazsa olmazları haline geldiler…

**

Özgür Likyalılar

   Milattan önceki yıllarda Antalya ilimiz sınırları içerisinde hüküm sürmüş olan Likyalıların, demokratik bir yönetim anlayışı benimsediği söylenir. Gelenekleri de kimseye benzemiyormuş. Bir örnek verecek olursak; birçok uygarlıkta insanlar babalarının adını kullanırken Likyalılar annelerinin adını kullanırlarmış.

    Dilerseniz Likyalıların sıra dışı bir özellikleriyle bahsimizi noktalayalım; Özgürlüklerine çok düşkün olan Likyalılar, esir olacaklarını anladıkları zaman kendilerini yakarak intihar ederlermiş…

***

 

Yazarın Diğer Yazıları