Dr. Muhammet Veysel Zortul

Çocuklar ne ister?

Dr. Muhammet Veysel Zortul

Çocuklar belki çok şey isterler fakat en çok istedikleri ve ihtiyaç duydukları şey kesinlikle güvendir. Güvenli bir çevre, güvenli bir okul, güvenli bir yuva, güvenli bir kucak…Onların güvenini asla sarsmamalıyız.

Bir düşünür güven duygusunu ruha benzetir. Ruh nasıl çıktığı bedene bir daha dönmezse kaybedilen güven de asla geri gelmez.

**

Çirkinler de Sever mi?

Tarihin çok çirkin olarak kaydettiği ünlü düşünür Cahiz, güzeller güzeli bir kadına âşık olur. İşin ilginç tarafı kadın da Cahiz’e ilgi gösterir. Kadının ilgisinden cesaret alan Cahiz, kadına açılır ve ondan şu cevabı alır:

“Ben evliyim efendim. Buna rağmen yakışıklı birine bakarak eşime ihanet ettim. Şimdi de sizin gibi çirkin birine bakarak gözlerimi cezalandırıyorum.”

Sevda defterini tamamen kapatan Cahiz, geride 360 eser bırakarak vefat eder.

**

Hangi Mahallede Yaşanır?

Her insan ferah bir evde ve güzel bir mahallede yaşamak ister. Bir mahalleyi güzel yapan ise orada yaşayan insanlardır.

Peki mahallede yaşayan insanların güzel olduğunu nasıl anlarız? Şöyle ki;

   Eğer o mahallede kediler ve köpekler insanlardan kaçmıyorsa bilin ki o mahallenin insanları güzeldir.

**

Kahve Caiz midir?

   Kahvenin caiz olup olmadığı hem Avrupa’da hem Osmanlı’da uzun yıllar tartışıldı sevgili dostlar.

Osmanlı’da ulema ikiye ayrılmıştı mesela.  Caiz değil diyenler daha çok kahvehaneleri örnek gösterip kahvenin zaman kaybına, namazın aksamasına ve kahve yanında içilen nargilenin yangınlara sebep olduğu tezini ileri sürmekteydiler. Tasavvuf ehli ise vücuda dinginlik verdiği için kahveyi caiz görüyordu.

Avrupa’da da durum farklı değildi. Kahvenin cinsel gücü zayıflattığını ve iç organlara zarar verdiğini düşünenler olduğu gibi faydalı görüp her köşe başına kahve dükkânı açanlar da vardı.

   Onlar öyle tartışadursunlar; zamanla bu içecek kendisini tüm dünyaya kabul ettirir ve sohbetlerin biricik aracı haline gelir.

**

İyi İnsan mısınız?

Kimse kendisine kötü demez. Sorsanız herkes iyidir. İyi de herkes iyi midir gerçekten de? Bunu öğrenmenin çok kestirme bir yolu var aslında.

Diyelim ki birisi size kötülük yaptı ve sonra gün geldi sizin de elinize bir fırsat geçti. Kötülük yapmak yerine af etmeyi seçerseniz, bilin ki siz iyi bir insansınız.

**

Neden Dil Öğrenemiyoruz?

Bir kere ihtiyaç duymuyoruz. Bırakın öğrencileri, akademisyenler bile ihtiyaç duymuyorlar. Allahtan doçentlik için gerekli de mecburen biraz bakıyorlar.

 Unutulmamalıdır ki başka milletleri tanımak ve onlarla yarışabilmek ancak dillerini bilmekle mümkündür. Fakat üzülerek belirteyim ki; onların dillerini bilmediğimiz gibi kendi dilimizi de yeterince bilmiyoruz.

**

İnsanın Merkezi Neresidir?

   İnsanları diğer canlılardan ayıran en önemli özellik, işlevsel bir beyne sahip olmalarıdır. Vücudumuzdaki birçok şey, beyinden gelen sinyallerle harekete geçer. O halde insanın komuta merkezi beyin midir?

Elbette ki hayır. Örneğin bir insan sigaranın zararlı olduğunu bilir yine de içer. Demek ki insanın asıl komuta merkezi beyninden ziyade duyguları, kalbi hatta ruhudur.

Yazarın Diğer Yazıları