Dr. Mine Kılavuz Ongün

Kalem Kalem 82 Yıl

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Vansesi Gazetesi yayın hayatına başlayalı 82 yıl oldu. Kurucularından aldığı güç, sahip olduğu dinamik yapı ve değerli okurlarının desteği sayesinde, bir asra yaklaşan bu zaman dilimi, gazetemizi, Van'ın basın hayatında çok önemli bir yere taşıdı.

 

21 Temmuz 1937'de Yeni Yurd Van adı ile yayın hayatına başlayıp, 1948'de Vansesi ismiyle, tarafsız, duyarlı, doğru çizgisinden sapmadan yoluna devam etti. Günümüzde de ilkeli duruşunu bozmadan ülke, dünya ve Van güncel haberleri, çözüm önerilerinin yanı sıra nice kalem erbabı ve yüreği Van için çarpanlar için güzel bir ortam hazırladı. Bazı zorluklar ve imkânsızlıklar içinde, çizgisini bozmadan yayın hayatında kalabilmek kolay olmasa gerek. Bunlara rağmen Vansesi, sadece haber yapmakla kalmadı, ilimizin tanıtımı için de güzel çalışmalar sergiledi.

 

Vansesi, birçok genç kalem için bir okul, Van sevdalılarının buluşma noktası… Bana sorarsanız kurucuları, yöneticileri, çalışanları, yazarları ve köklü basın geleneğiyle büyük ve güzel bir aile… Olumlu, yapıcı ve tarafsız bakış açısı ile de ilkeli.

 

Neden yazıyorum:

 

Okumak benim en önemli tutkularımdandır. Lise yıllarımdan beri yazmak da öyle. Babamın hediye ettiği bir ajandaya yazmaya başladığımda lisedeydim. Edebiyat öğretmenime yazdıklarımı gösterir, her biri hakkında konuşurduk. İçlerinden bazılarını sınıfta okutup, yazıyla ilgili sorular sorduğunu net olarak hatırlıyorum.  O ajandaların sayısı gitgide arttı, mesleğime atıldıktan sonra da devam etti. Yaşadığım ve kaleme aldığım renkli olaylar şimdi, derlenip kitap olmayı beklemekteler.

Öte yanda, Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İkram Kali Bey'in teklif ve motivasyonuyla yeni şeyler yazmaya ve bunları Vansesi okurlarıyla paylaşmaya başladım. Bazen güzel şehrim Van'ı, bazen yaşadığım bir anıyı, kurguladığım bir hikâyeyi, bazen bir güncel olayı, bir özel günü, bir geleneği veya bir serzenişi... Hepsini değerli okurlarımızla özgürce paylaşmak, yüzlerce okura ulaşmak ve güzel dönüşler almak beni mutlu etti.

 

Sayın İkram Kali, Van için yapılan her olumlu işin yanında yer almıştır. Bu duruşunu Van Yemekleri Grubunu kurduğumuz günden beri sergilemiş ve devam ettirmiştir. İlkini 2 Nisan 2017'de gerçekleştirdiğimiz 1. Van Yemekleri buluşmamızda ve devam eden 2. ve 3. buluşmalarda destek verici, katılımcı olmuştur.  Van Mutfak Kültürünü tanıtmaya gönüllü olarak çıktığımız bu yolda en önemli destekçilerimizden biri olduğu için kendisine teşekkür ederim.

 

82 yaşında ve oldukça dinamik bir gazetede yazmak, benim için gurur ve ilham verici. Bu köklü yerel gazetemizin ulusal boyuta taşınacağına inanıyorum. Gazetenin kurucularını saygıyla anıyor, tüm çalışanları ve yazarlarıyla, nice yılları birlikte kutlamayı diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları