İkram Kali

Fatih Terim'in Van hayali

İkram Kali

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın coşkuyla kutlandığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının sevgi, saygı ve minnetle anıldığı, Milli Mücadele'nin 100. yılı gibi anlamlı bir günde, 50 bin taraftarının desteğiyle Başakşehir'i 2-1 yenen Galatasaray Spor Toto Süper Lig Şampiyonu oldu.

Sezar'ın hakkını Sezar'a veren futbol otoriteleri, spor yazarları Galatasaray'ın şampiyonluğunda en büyük payın; başarma kültürüne futbolcularını inandıran, tecrübeli büyük hoca Fatih Terim'in olduğunu belirtiyorlar.

Büyük bir vizyona, motivasyon yeteneği ve duruşa sahip olan Fatih Terim'in şampiyonluk başarısı üzerine konuşmalar yapılıp yazılar yazılırken bu vesileyle bende Van'da futbol ile ilgili yarım kalan hayalini anlatmak istiyorum.

Babasının Adanalı annesinin aslen Adilcevazlı olduğunu, Van'a  karşı farklı bir sevgi duyduğunu, Türkiye Spor Yazarları Antalya seminerinde kendisinden dinlediğim Fatih Terim, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yapılacak Türkiye'nin ilk 'Futbol Köyü' projesinin yer seçimi için 2006 yılında Milli Takımlar Teknik Direktörü olarak Van'a gelmişti.

Futbol Federasyonu Başkanı Baş Danışmanı ve Milli Takımlar Koordinatörü rahmetli Gündüz Tekin Onay ile Futbol Federasyonu Eğitim Kurumları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ömer Gürsoy ve TÜFFAD Genel Başkanı İsmail Dilber ile bölgenin futbolunda devrim yapacak proje için kentimizde bulunan Fatih Terim,  adım attığı her yerde büyük sevgi gösterileriyle karşılanmıştı.

Rekabet Kurumu İlkokul öğrencileri, minik ve genç futbolcularla buluşmasında unutulmaz duygulu anlar yaşayan Fatih Terim göz yaşlarına hakim olamamıştı.

'Futbol Köyü' projesi için önerilen hazineye ait Mollakasım, Van Büyükşehir Belediyesine ait Fidanlık arsalarında incelemelerde bulunan Fatih Terim, valilikçe onuruna düzenlenen Van oturma gecesine katılarak Van türküleriyle keyifli dakikalar yaşamıştı.

 Sonuçta…

O dönem Van'ı yönetenler, sporda temsil edenler 'Futbol Köyü' projesi için  kalıcı bir arsa tahsis edemedikleri için proje Gevaş Kızılay kamp tesislerinde  bazı düzenlemeler yapılarak bir dönemliğine hayata geçirildi.  İlgisizlik ve beceriksizlik nedeniyle kentimiz futbolda altın değerinde tarihi bir fırsat kaçırdı.

Gündüz Tekin Onay ve Fatih Terim'in Van Futbol Köyü hayali gerçekleşerek devam etmiş olsaydı Türk futbolunun alt yapı eğitim ve kamp merkezi bugün Van olabilirdi.

 Süper Lig'de 8. kez şampiyonluk kupasını kaldırmaya hazırlanan Fatih Terim'in başarılı futbolcuları arasında Van'da keşfedilen yetenekli bir gencimiz bulunabilirdi.

 

 

Van balığı kirliliğe takıldı

Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan Van balığı, yumurtalarını bırakmak için tatlı su yataklarına 5 Nisan-15 Temmuz arasında tatlı sulara göç etmeye diğer bir deyimle görsel şova başladı.  Van balığının göçü Erciş Deliçay'ın yanı sıra Van Gölü'ne dökülen tüm akarsularda görülebiliyor. Dolayısıyla Van balığının görsel şovunu göle dökülen dere ağızlarında da izlemek mümkündür.

Merkez ilçelerimizden İpekyolu ve Tuşba ilçe sınırlarımızın içinden geçen Akköprü Deresi'ne doğru göç eden Van balıklarını önceki gün görüntüleyen bir arkadaşım görüntüleri sosyal medyada paylaştı.

Önüne çıkan engeli zıplayarak aşan Van balıkları güzel görüntüler oluştururken Akköpür deresinde oluşan katı atık kirliliğinin balıkların göçünü engellemesi üzüntü yarattı.   Deredeki oluşan katı atıklar hem gölü kirletiyor hem de balıkların göçüne mani oluyor. Yetkili kurumları Akköprü deresi başta olmak üzere tüm dereleri, kanalları temizlemek için göreve davet ediyoruz.   Van Gölü ve Van balığına kıymayın.

 

 

Ramazan pideleri eksik mi?

Ramazan pidesiz iftar sofrası düşünülemez.  Ramazan pidesinin olmadığı sofra eksik ve yavan kalır.  Üzerine serpilen susam ve kara çörek otu, fırından dışarıya yayılan iştah açan kokusu, almak için kuyrukta sabırla beklenilmesi ve özenle sofralarda tüketilmesiyle küçük mutluluktur Ramazan pidesi. Fırındaki kürekçinin ustalığıyla altı- üstü kıvamında pişirilen pidenin kokusuna da yenilmesine de doyum olmaz. 

Gel gör ki…

Bazı vatandaşlar bazı fırınların ramazan pidelerini eksik gramajla yaptıklarını, bazı fırınların da pideleri kıvamında pişirmediklerini iddia ettiler.

Bizde Büyükşehir Belediyesi ve  Fırıncılar ve Lokantacılar Odasının bilgisi olsun diye yazıyoruz. Umarım  böyle bir şey olmamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları