Dr. Mine Kılavuz Ongün

Tıp Bayramı

Dr. Mine Kılavuz Ongün

Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire olarak adlandırılan tıp okulunun açılış tarihi olan 14 Mart 1827, binlerce yıldır çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış bu topraklarda modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir.

 

II. Mahmut'un yenilikçi hareketlerini tamamlayan şekilde, hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi'nin girişimleriyle batılı anlamda ilk tıp okulu, Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire 14 Mart 1827'de kurulmuş.

 

İlk Tıp Bayramı 14 Mart 1919'da, işgal altındaki İstanbul'da tıp öğrencileri tarafından kutlanmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası 1918'de İngiliz askerlerince İstanbul'un işgali sırasında karargah olarak kullanmak üzere, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye el konulmuştu. Bunu içlerine sindiremeyen tıp öğrencileri toplandılar. Bu toplantının modern tıp okulunun açılışının 92. yıl dönümünü kutlamak amacıyla gerçekleştirildiği bildirilmişti. Toplantı öncesi tıp okulu binasının iki kulesi arasına büyük bir Türk bayrağı asıldı. Toplantıda modern tıp eğitiminin başlangıcı kutlandı ve İstanbul'un işgali protesto edildi. Bunun üzerine İngiliz askerleri toplantıyı şiddet kullanarak dağıttı, çok sayıda tıp öğrencisi tutuklandı. 14 Mart 1919 yurtsever tıp öğrencilerinin antiemperyalist mücadelesinin simgesidir.

 

 Mutlu, huzurlu ve güven içinde geçireceğimiz günler diliyorum, Tıp Bayramımız kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları