Dr. Hasan Oktay

Kayseri'de hedef nedir?

Dr. Hasan Oktay

Kayseri kendi kendine yeten üreten bir şehir ülkenin garantisi sigortası Milli refleksin en yoğun yaşandığı bir coğrafya. Terörün amacı hedef aldığı ülkenin başkentleri ve metropolleridir. Buradan dünyaya hitap eder der ki bu ülkede yaşanmaz buradan uzak durun. Tüm televizyon kanalları önemli başkentlerde gerçekleşen terör saldırılarını birinci haberi olarak girerler. Hesaplaşma haberleşme başkentler metropollerde gerçekleşen eylemler üzerinden gerçekleşir. Kayseri bu anlamda hedefte olmaması gereken bir şehirdir. Gaziantep Adana ve Kayseri bir eylemde hedef olarak seçiliyorsa bu uluslararası terör uzmanlarının ve teorilerinin ifade ettiği gerçeklerinin çok daha ilerisine geçildiğinin habercisidir. İç savaşın pimini çekiliyor Kayseri öyle basit bir hedef değildir. Milli refleksin en yoğun olduğu kendi kendine yetebilen iş emek üreten bir şehirde iç huzuru baltalayarak ülke geneline hitap eden bir saldırı olarak okunmalıdır. Kayseri eylemini kimin yaptığı tartışmaları bir kenara bırakılmalıdır. Emniyetin bileceği bulabileceği bir soruya cevap arayıp terör örgütlerinin reklamını yapmaktansa bu eylemin hedefinin gerçekleşmesinin önüne geçmek gerekir.

İç savaş senaryolarının konuşulduğu bu günlerde gerçekleşen bu eylemin devamı gelecek gibi. Yakın zamanda HDP milletvekillerinin ve eş başkanlarının koruma maksatlı gözetim altına alınmaları dikkatlerden kaçmış, adeta Türkiye'nin diktatörleştiği yorumları öne çıkmaya başlamıştı. İstanbul Beşiktaş'taki patlama sonrası küçük marjinal grupların durumdan vazife çıkararak HDP binaların saldırmaları belki polis tarafından yeteri kadar önlem alınmaması belki Beşiktaş patlamasının oluşturduğu infiali HDP binalarına yönlendirerek acılarının bastırılması bir anlamda intikam gibi yorumlayanlar olmuş olabilir.

Terör eylemlerine cevabı sokak eylemleriyle marjinal gruplar değil devletin kolluk kuvvetleri vermelidir. HDP binalarına karşı hukuk çiğnenerek yapılan eylemlerin kaçınılmaz sonuçları iç savaşın eşiğidir. HDP Eş Genel başkanlarının ve özellikle Ahmet Türk'ün gözetim altına alınması yakın gelecekte uğrayacakları bir suikasttan korumak içindir. Devlet kararlığını göstermelidir. Kayseri eylemi PKK/TAK/YPG ve ismini bilmediğimiz birkaç örgütün üzerine atılacak dikkatler oraya çekilecektir. Devlet bu gelişmeleri takip etmektedir ama infialin önüne geçilememektedir. Başta Selahattin Demirtaş Figen Yüksekdağ ve Ahmet Türk olmak üzere birçok HDP'li yetkili bu gelişmelerin olacağı bilindiğinden tedbir koruma amaçlı gözetim altına alınmıştır. Şimdiki hedef HDP'li birkaç yetkiliye açıktan eylem yaptırılabilir.

Marjinal grupların yapacağı açık eylemin psikolojik altyapısı Kayseri'de örüldü. Şimdi sıra planın tıkır tıkır işlemesine kaldı. Bu planın parçaları figüranları aranıyor. Ya ülkeyi böldürecekler ya da bu planlar bozulacak. Dış gelişmeler iç huzuru bozamayacak. Ama tedbir alınmazsa iç savaşın pimi çekilmiş el bombası ortaya atıldı.

Yazarın Diğer Yazıları