Cem Altaylı

Yine'de umut

Cem Altaylı

Yine seçim arifesindeyiz. Zevksiz, heyacansız, sessiz, belirsiz bir seçmen ve adaylar topluluğuyla son dönemece girdik.

7 Haziranda ülke olarak daha umutluyduk her fert olarak ülkemizde yeşermeye başlayan barışın, umudun kök salıp yerleşeceğini düşünürken birden bire herşeyin bir rüyadan ibaret olduğunu anladık yüzlerce vatan evladını niye niçin bile anlamadan Vatan toprağına gömdük.

Yine yüzlerce ocağa ateş düştü yine milyonlarca vatandaşın yüreğine acı ve umutsuzluk çöktü herkes yarınından umutsuz. Toplumun büyük bölümü psikolojik travma içinde ve antidepresan ilaçlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Dünyaya yön veren güçler sayesinde orta doğu kaynayan bir cehenneme yuvarlanmak için hertürlü çabayı sergiliyorlar. Türkiye bıçak ağzında yürümeye çalışıyor, ne bıçağın üstüne düşmek lazım nede aşağıya.

Etrafımızda sorunlu olmadığımız hiç bir komşumuz yok en vahimide tüm bu ülkelere ticari olarak göbekten bağlıyız. ısınmamız, aydınlanmamız, sanayimiz, ihracatımız, ithalatımız, hep bu ülkelerin iki dudağı arasında hal böyle olunca gerçek anlamda postamızı koyup restimizide çekemiyoruz.

Rusayanın Suriyeye geçip yerleşmesi bir denge unsuru olmuştur ama oralarda oluşacak yeni oluşumlar güçlü ülkelerin çıkarları doğrultusunda  olmaktadır. Ve biz var oldukça ülke olarak hep sıkıntıda olacağımız aşikardır.

İşte bu ortamda biz kısa sürede yeniden seçime gidiyoruz sonuç değişir mi hayır yine koalisyon tablosu çıkar.

Ülkede CHPve AKP'nin oyu yükselir ama HDP ve MHP'nin oyunda düşme görülecektir sebebine gelince  7 Haziranda ki seçime, giderken ülkedeki barış ortamı Sayın Selahattin Demirtaş'ın söylemleri herkesi doğuda ve batıdaki insanları HDP barajı aşması için birlikte o partiye oy vermeye yönlendirdi. Böyle olunca diğer parti üyeleri bilhassa CHP seçmeninin oyu HDP aktı ve  kendilerinin bile beklemediği 80 milletvekilini meclise sokmayı başardı, ne yazık ki koalisyon kurulamaması bu ülkenin yeniden kan gölüne  çevrilmesi en büyük darbeyi HDP'ye vurmuştur bana göre AKP'nin oylarını alan ve kandille söylem farklılığına düşen HDP başta Selahattin Demirtaş olmak üzere arada pres gibi ezilmiştir.

Bana göre HDP barajı aşar ama emanet verilen oyların geri gitmesi sonucu ciddi oy kaybı yaşayacaktır. MHP ise uzun süre iktidar yüzü göremeyen parti tabanı koalisyon ortağı olmayı arzu ederken sayın Bahçelinin tüm kapıları kapatması bence bu seçimde partiyi oy kaybına uğratacaktır.

CHP bu seçimin en kazananı olma yolundadır ilk defa iktidara bu kadar hevesli görünen bir CHP görünüyor. Bunda her sorun ve soru karşısında sakinliğini bozmayan sesini yükseltmeyen gittiği tv programlarına her soruyu sakin ve kendinden emin cevaplayan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun payı çok büyük.

Van'da sonuç ne olur? Bana göre listesini daha iyi yapan AKP bilhassa Sayın Beşir Atalay 'ın kişisel çabalarıyla 2 vekille Van'dan ayrılmayı başaracaktır

CHP ise geçen seçimde sırf adayını beğenmeyen ve oyunu HDP ve MHP ye veren partililerin dönüşüyle oyunu artıracaktır.

HDP için geçen seçimde Van,da aldığı oyu koruması büyük başarıdır bana göre MHP geçen seçimde aldığı oyu yine aynı adayla bu kez almayacaktır. Birçok oyu AKP'ye kaptıracak gibi görünmektedir.

Keşke MHP yıllarca maddi ve manevi anlamda büyük katkı sunan adı hiç bir kirliliğe karışmayan her dönem her göreve koşan Sayın Gültekin Çavuşoğlunu seçile bileceği bir ilden aday gösterip meclise taşıyabilseydi ve vefa borcunu ödeyebilselerdi ama nafile.

Sonuç nasıl olursa olsun yeni hükümetin ülkemize ve dünyamıza bir an önce barış gelmesi için çabalayan enerjisinin büyük bölümünü ülkemizdeki insanların kardeşliği huzuru çocuklarının ve gençlerin geleceğe umutla baktığı yurtta sulh cihanda sulh diyen anlayışla ülkeyi yönetmelerini diliyorum her türlü pis oyunlara karşılık bu nadide vatan toprakları için canlarını bu  vatan topraklara düşürüp kanlarıyla sulayan şehitlerimizi unutmadan yakınlarının ahını almadan yönetilen bir ülke özlemiyle birlikteliğimiz kardeşliğimiz  ülkemiz ve geleceğimiz için haydi sandığa oy vermeye oyunuzu kime verirseniz verin ama mutlaka oy verin bu coğrafyada 92 yıldır parlayan Cumhuriyetimiz birliğimiz dirliğimizle nice yüzyıllara.

Yazarın Diğer Yazıları