Cem Altaylı

Vatan ve barışın önemi

Cem Altaylı

Osmanlı Devleti 1914-1918 yılları arasında devam eden birinci dünya savaşından mağlup çıkanca 'Mondros Mütarekesini' imzalamak zorunda kaldı. Buna istinaden Fransa Adana, Pozantı, Maraş, Antep ve Urfa'yı, İngiltere Merzifon, Samsun, Erzurum, Trabzon, Eskişehir ve İzmir'i 
İtalya Söke, Antalya ve Konya'yı
Yunanistan İzmir'i işgal ettiler
Paris barış konferansının Doğu Anadolu'yu Ermenilere İstanbul ve boğazları milletler cemiyeti emrine, Doğu Trakya ve İzmir'i Yunanlılara vermesi üzerine vatan topraklarımızın her yerinde kurtuluş hareketleri başladı.
19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıkan ve ilk büyük kurtuluş ateşini yakan M.K.ATATÜRK Kuvayi Milliye'yi kurdu ve Türk ordusunun başına geçti. Kurtuluş savaşlarında bütün dünyanın kabul ettiği kahramanlık destanları yazan Türk milleti işgalci düşman devletlerini bozguna uğrattı ve nihayet 30 Ağustos gününün sabahında Mustafa Kemal ATATÜRK ordularına şu emri verdi Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri…. Kendisi ordunun başına geçti. Bu emir karşısında yorgun, bitkin aç, susuz uykusuz Türk, Kürt, Laz, Çerkez tüm bu vatanın evlatları sarsıldılar dağ gibi doğruldular ve ALLAH-ALLAH nidalarıyla şimşek oldular, fırtına oldular düşmanları param parça ettiler ve gün batımında Yunanlı komutan kılıcını ATATÜRK'e teslim etti. Güzelim vatan toprağını paylaşmaya gelen leş yiyici ülkeler ise arkalarında 1,5 milyona yakın belki daha fazla ölü bırakarak ülkelerine döndüler. 
Bu sevgi ordularının başında tüm dünyanın kabul ettiği askeri dehasıyla idare ettiği için bu savaşa Baş Kumandanlık Meydan Savaşı denilir. 
Büyük Taarruzla işgalci istilacı düşmanları vatan topraklarından kovan Türk milleti Atatürk'ün 21 Nisan 1920 de tüm kumandanlıklara bütün vilayetlere, belediyelere gönderilen tarihi genelge ile hatmi şerifler indirilerek tekbirlerle, dualarla, kurbanlarla ve 253 bin şehit Mehmetçiklerin kanlarıyla (Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni) kurdu. Bu devletin bir adı da Devlet-i Ebed-Müddetdir. Yani geçmişi binlerce yıllarda kurulan 113 devletle vardır ve bizler birlik beraberlik ve ALLAH'a olan inancımızda samimi olursak, bu vatan'a hep beraber sahip çıkarsak bu ülkemiz kıyamete kadar devam edecektir.   Yeter ki birliğimizi, dirliğimizi, değerlerimizi örf ve ananelerimizi bırakmayalım. 
Asya'dan Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim. Bugün 29 Ekim 2012 hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun, Hoş çakalın

Yazarın Diğer Yazıları