Cem Altaylı

Seçime giderken Van

Cem Altaylı

Seçime çok az bir zaman kalmışken hele hele zamanın çok hızlı aktığı çağımızda bir aylık süre bir hafta gibi geçerken Van da hiç seçim heyecanı yok sanki. Bütün iller seçime katılacak ama Van bundan muaf gibi. Ne partilerde ne adaylarda nede seçmen kitlesinde bir heyecan şevk hareket var. Van genciyle yaşlısıyla kadınıyla kızıyla küskün, üzgün hayattan bezmiş gibi. Caddelerde büyük kalabalık var ama yüzü gülen mutlu hiç kimse yok. Ruhunu yitirmiş bir büyük kentte seçimde sonuç nasıl olur diye düşünürsek şu anda görünen vaziyete göre en şanslı parti HDP sonra da MHP'dir. Beğenilmeyen aday listesi yüzünden AKP’nin işi Van’da zordur. Onun içinde HDP barajı aşmasın diye dua etmektedirler.

HDP barajı aşarsa bana göre 6 milletvekilini alır. İki milletvekilinden birini AKP birini de MHP götürür. Şayet HDP baraj engeline takılırsa AKP 7, MHP 1 vekil götürür.

Ama temennimiz HDP'nin barajı aşması ve meclis dışında kalmaması yönündedir. Halkların Demokratik Partisi’nin ilk iki adayı Sayın Figen Yüksekdağ ile Sayın Lezgin Botan lokomotif gibi arkalarındaki diğer adayları çekip götüreceklerdir. Aday konusunda en başarılı liste HDP’nin listesidir.Bu seçimde Van'da oy kaybedecek partiler AKP ve CHP olacaktır. Seçmen bu iki partinin de aday listesinden hoşnut değildir.

MHP ise iyi bir zamanlama yaparak Sayın Gültekin Çavuşoğlu’nu liste başı yapmıştır. Bütün hayatını inandığı partiye adamış, başka hiç bir siyasi oluşumda yer almamış merhum Alparslan Türkeş’in “oğlum” dediği Çavuşoğlu Erciş de  halk içinde sevilen bir şahsiyettir. Bence alacağı oy miktarı hem partisi hem de kendisini şaşıracaktır. AKP den küsen CHP ve HDP kızan kesimlerin oyu Gültekin Beye akacaktır. Yinede nasıl top yuvarlakasa seçimlerde son ana kadar değişkendir.

 Van’da HDP  “soykırım” söylemi, paneli ve kanlı musluk afiş gibi hatalarına devam ederse AKP’nin oylarına can suyu olacaktır.  Sözün kısası; Seçilecek tüm partilerin milletvekillerinin önce ülkemize, sonra seçildikleri illere canı gönülden hizmet etmelerini bekliyoruz.

                                        Bugün Hıdrellez

Yeni hayat yeniden doğuş baharın müjdecisi asırlardır birçok coğrafyada şenliklerle eğlencelerle kutlanan, dileklerin kabul olduğuna inanılan güzel bir gün. Ama ülkemizde bu gün aynı zamanda acıların hatırlandığı bir gündür. 6 Mayıs kısa ömürlerini ve genç bedenlerini bu ülke ve insan sevdasına adayan vatanın bağımsızlığından başka bir amaçları sevdaları olmayan, şimdi hayatta olsalar bırakın asılmayı devletin en üst makamlarında olacakları kesin olan, ama ne yazık ki bir hiç uğruna ipte sallandırılan Deniz, Yusuf, ve Hüseyin’in ölüm yıl dönümüdür.  Son sözleri bile “Yaşasın tam bağımsız bir Türkiye, yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği” olmuştur.

Bahar coşkusu ve sevincinin tüm dünyaya egemen olması dileğiyle hoşçakalın.

 

Yazarın Diğer Yazıları