Şahin Akçap

Olağanüstü Hal Durumu

Şahin Akçap

OHAL yani Olağanüstü Hal Durumu karar bağlandı. Üç aylık bir süre sonunda normalleşme olur mu ya da devam eder mi şimdiden kestirmek olanaksız.

Yönetenler, OHAL durumunun darbe girişimi ve ardından alınacak önlemlerin hızla sürdürülmesi için alındığını açıkladı. İnsanların özel hayatlarıyla ilgili kısıtlamanın olmayacağı günlük yaşamın devam edeceği söylendi. Genç arkadaşlar soruyor.

“Şimdi ne olacak?”

Olacağı şu… Rutin aramalar sırasında mutlaka kimlik sunmak zorundasınız.

Yasal izinli aramalarda güvenlik güçlerine yardımcı olacaksınız. Ancak bu işlemler sırasında kendilerine polis süsü veren dolandırıcı ve hırsızlara dikkat edeceksiniz.

 “Falanca polis merkezinden geldik evinizi arayayım.” Diyen her insan polis olmayabilir. Nazik biçimde kimliklerini soracaksınız. Ve gerekirse telefonunuzdan geldikleri polis merkezini arayabileceksiniz.

Seyahat etme, tatil yapma, inancınız ne olursa olsun sorgusuz sualsiz yerine getirme, düşüncenizi yasal çerçeveler içinde açıklama hakkınız vardır. Yani Anayasal haklarınızı OHAL engellemez. Varsa hakkınızda bir şikâyet onu inceleler. Böyle bir olasılıkta avukat isteme hakkınız tıpkı diğer özel haklarınız gibi geçerlidir.

OHAL sürerken üzerinize farz olmayan davranışlardan da kaçınmalısınız. Haklarında detaylı bilginiz olmayan insanlar hakkında farazalar ya da varsayımlara dayalı beyanlarda bulunmaktan kaçınmalısınız.

Ve unutmayacağınız bir gerçek daha vardır. Bu durumlarda güvenlik güçleri iş yoğunluğundan stresli tavırlar sergileyebilir. Siz elinizden geldiğinizce olumlu davranmalı, görevlerini engelleyici davranışlardan uzak durmalısınız.

Kim bilir bu başarısız darbe girişiminin ardından güvenlik güçlerinin etkin çalışmalarıyla geçmişte suç işleyen, faili meçhul cinayetler, sumen altı edilmiş suçlar, terör eylemlerini hücresel faaliyetlerle devam ettirmeye çalışanlar da yakalanır. Ya da hakkı olmayan görevlere düzmece sınavlarla gelenlerin foyaları da ortaya çıkarılır, mağdur edilmiş gençler kayıp haklarına kavuşturulurlar.

Sabır ve hoşgörü içinde, halk düşmanlarının deşifresine sağlayacak bir üç ayın kısa sürede geçip, normalleşen Türkiye’ye kavuşmak için birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmaya devam edelim.

Yazarın Diğer Yazıları