Cem Altaylı

Demokrasi beklerken

Cem Altaylı

 Güzel ülkemizin etrafı ateş çemberi. Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye, Libya hep olduğu gibi. Yine Filistin'de her yerde bombalar patlıyor. Tuzaklanmış mayınlar yüzlerce, binlerce masum zavallı sömürülmeye hazır insanlar.  Küçücük bebeler ölüyor,  oluk oluk akan kanlara gözyaşları sel olup karışıyor. Niye bitmiyor bu kan,  niye bitmiyor akan gözyaşları bu güzel coğrafyada?  Türkü tadında yaşamak varken niye ağıtlarla yaşıyoruz; çünkü kendimizin beceremediği demokrasiyi insanca yaşamayı başka ülkelerden bekliyoruz. Başka ülkelerde hak ettiğimiz demokrasiyi altın tasta değil tankla, topla, misket mermileriyle sunuyorlar. Sonuç, demokrasi gelen ülkeler ortada.  Irak'ta binlerce ölü, Filistin'de on binlerce ölü, Afganistan, Libya, Tunus, hep aynı manzara.  Suriye'de demokrasi henüz tam oturmadığı için kaç ölü olacağı belli değil.  Ülkemizde 30 yıldır Kürt vatandaşlarımızın refahı için özgürlüğü için olanlar ortada. Kurşunla, mayınla, tankla, topla, uçakla binlerce gencimiz yaşamlarının en güzel zamanlarında toprak altında yatıyorlar. Okullar yakılıyor çocuklar babasız, babalar evlatsız, bacılar kardeşsiz geride yığınla gözyaşı acı, keder tüm bunlar niye?
Köyün birinde bir adamın cins bir dişi eşeği varmış, bu eşekten iyi yavru alabilmek için cins bir erkek eşek bulmak istemiş, aramış eşine dostuna haber salıp beklemiş. Günler sonra köyüne 100 km uzakta bir köyde ağanın cins bir erkek eşeği olduğunu haber almış ve eşeğini traktörünün römorkuna bindirmiş o köye varmış, isteği yerine gelince köyüne doğru yola çıkarken ağaya sormuş 'ben eşeğimin döl tuttuğunu nasıl anlayacağım. Ağada ' sabah bak eşeğin çayırda otluyorsa tamamdır, yok eğer çamurda debeleniyorsa yine getirmen lazım' demiş.
Adam sabah bakmış ki eşeği çamurda. Tekrar traktörünün römorkuna bindirmiş 100 km gidiş, 100 km dönüş etti mi 200 km. Bu iş kaç gün böyle devam etmiş, usanan adam bir sabah uyandığı yataktan karısına seslenmiş  'hanım bir bak bizim ki çayırda mı, çamurda mı? Hanımı bir süre sonra bağırarak eve koşmuş 'bey, bey kalk müjdemi ver ' demiş. Adam sevinçle doğruldu 'ne oldu eşek çayırda mı? yok bey yok römorka binmiş seni bekliyor...
Ey demokrasiyi başka ülkelerden bekleyen zengin ülkelerin yoksul halkları akıllanmadığımız müddetçe demokrasinin tadını alan eşek misali daha çok römorklarda başka ülkelerden gelecek demokrasiyi bekleriz.
Hoşça kalın.

Yazarın Diğer Yazıları