Cem Altaylı

Daha ileriye

Cem Altaylı

29 Ekim 1923 günü TBMM'de Cumhuriyetin kabul edilmesi ve kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Gazi Mustafa Kemal Paşa Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmasında şöyle seslenir:

“Muhterem arkadaşlar, mühim ve dünya çapında fevkalade hadiseler karşısında muhterem milletimizin hakiki uyanıklığına ve şuurluluğuna kıymetli bir vesika olan Teşkilat-ı Esasiye Kanunumuzun bazı maddelerini açıklığa kavuşturmak için özel komisyon tarafından yüce heyetinize teklif olunan kanun tasarısının kabulü münasebetiyle Türkiye Devleti’nin zaten cihanca malum olan malum olan malum olması lazım gelen mahiyeti dünyada bilinen unvanıyla yad edildi. Bunun tabii bir icabı olmak üzere: bu güne kadar doğrudan doğruya meclisin riyasetinde bulundurduğunuz arkadaşına verdiğiniz vazifeyi cumhurbaşkanı unvanıyla yine aynı arkadaşınıza bu aciz arkadaşınıza tevcih ediyorsunuz. Bu münasebetle şimdiye kadar hakkımızda gösterdiğiniz muhabbet ve samimiyet ve itimadı bir defa daha kadirşinaslığınızı ispat etmiş oluyorsunuz. Bundan dolayı yüce heyetinize bütün samimiyetimle teşekkürlerimi arz ederim.

Efendiler,

Asırlardan beri şark ta mağdur ve mazlum olan milletimiz Türk milleti hakikatle yaradılışınızda buluna değerlerden yoksun telaki ediliyordu. Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat ve idrak kendisi hakkında şüphesi bulunanların ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak görüşüne aldanan insanlar olduğunu pek güzel ispat etti, Milletimiz sahip bulundu vasıf ve değerleri, hükümetinin yeni ismiyle medeniyet dünyasına daha kolay bir şekilde göstermeye muvaffak olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti cihanda işgal ettiği mevkie layık olduğunu başaracağını işlerle ispat edecektir. Arkadaşlar bu yüce müesseseyi vucuda getiren Türk Milleti’nin son dört sene zarfında kazandığı zafer bundan sonrada bir kaç misli olmak üzere sonuçlarını gösterecektir. Mazhar olduğum bu emniyet ve itimada layık olabilmek için pek mühim gördüğüm bir noktadaki ihtiyacı arz etmek mecburiyetindeyim. O ihtiyaç yüce heyetinizin şahsım hakkındaki teveccüh ve itimat ve yardımlarının devamıdır. Acak bu sayede ve Allahın inayetiyle şahsıma tevcih buyurdunuz ve buyuracağınız vazifeleri yerine getirmeye muvaffak olabileceğimi ümit ederim. Daima muhterem arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir surette yapışarak onların şahıslarından kendimi bir an bile ayrı tutmayarak çalışacağım. Milletin teveccühünü daima dayanak noktası telakki ederek hep beraber ileriye gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut muvaffak ve muzaffer olacaktır.” TBMM 29 Ekim 1923

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce ifade ettiği veciz sözlerinin üzerine söylenecek söz yoktur.

Daha nice yıllara ama daima ileriye, geriye değil. Cumhuriyetin 90. yılı kutlu olsun.                 

Yazarın Diğer Yazıları