Cem Altaylı

Akil toplantı

Cem Altaylı

Cuma akşamı Van'ın ikinci beş yıldızlı otelinde şehrimize ziyarette bulunan barış elçileri Akil insanlar, Vanlılarla bir araya gelip,  süreçle alakalı bir toplantı tertip etmişlerdi. Bende çağrılı olduğum bu toplantıya icabet ettim. 
Lüks otelin büyük salonu hınca hınç doluydu. Söz almak isteyenlere mikrofon veriliyordu. Ancak konuşmacı daha meramını tam anlatamadan mikrofon elinden alınarak konuşmak isteyen başka bir vatandaşa veriliyordu. O da konuşmaya başlıyor, tam meramını anlatacakken mikrofon onun da elinden de alınarak bu kez başka bir konuşmacıya veriliyordu! 
Akil insanlar, yazılı metinlerin kendilerine sunulabileceğini söylediler. Balık istifi gibi yığıldığınız salonda kimi söz alan konuşmacı yazdığını elinde tuttuğu kâğıttan okumakta güçlük çekti. Kimi meramını anlatmaya hitabeti yetmedi.  Ben bu manzaradan ne orada bulunanların Akil İnsan Heyetinden nede Akil İnsanların orada bulunanlardan feyiz alabildiğini sanıyorum.  Ama orada bir şey öğrendim.   Ne kadar çok sivil toplum kuruluşu ne kadar çok dernek varmış.  Bu derneklerin hepside Kürdü savunan heyecanlı konuşmalar yaptılar.  Ve ben kendime sordum, bu kadar savunucusu olan bir toplum, niçin uzun yıllar boyunca ezildi, hor görüldü. Niye yüz bin gencimiz toprak altında?
Bizler, bu vatan toprağında çok filmler seyrettik.  Bu toplumu kimi zaman Alevi-Sünni, kimi zaman Asala, kimi zaman da PKK filmlerinde oynattılar ve bize de izlettiler. Şimdi senaryonun barış bölümünü izliyoruz. Bakalım arkasından hangi devam bölümleri çıkacak. Ey Türkiye'de yaşayan insanlar:; Barışı kendimiz yazıp kendimiz oynayalım. Başka senaristlerin bize rol yazmalarına müsaade etmeyelim.  Sürecin içine nifak sokulmadan en güzel şekilde tamamına erdirelim. 
Cumartesi günü Van'ımıza teşrif eden Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Burkay beyefendi ile karşılaştık.  Konferans için gelmişler. Duruşuyla, bilgisiyle, birikimiyle, hayata bakışıyla bu toprakların yetiştirdiği nadide insanlardan biri.  Böylesi insanlar niye Akil İnsanlar topluluğunda yer almadılar? Çok faydalı olurlardı, belki bu sürece başka çalışmalarla katkı sunarlar.
TURİST BEKLERKEN
Van'ın otelleri şehrimizin birçok yerine turizm ile ilgili çeşitli sözlerin yer aldığı pankartlar asılmışlar. Heyecanla eski yıllardaki gibi turistin gelmemesi için bir sebep kalmadığını dile getiriyoruz. Ama Van'ın her tarafı toz, çöp, pislik içinde! Van Gölü kıyıları çöp deryasına dönmüş! Temiz kalabilen sahilleri de piknikçiler kirletiyor! Şehrimizde altı gün su yok. Peki, elin adamı böyle bir büyükşehre ne halt etmeye gelsin? Ne tarafa baksın da tatilinin keyfini çıkarsın? Turistler Van'dan bir şekilde memnunluk duyar. Oda adrenalin seviyesini artırmak üzere binecekleri Edremit t TOKİ minibüsleri yolculuğu olacaktır.  Turistlerin yol boyunca heyecanının doruklarında olacağının garantisini veriyorum.  TOKİ hattı sürücüleri sanki emekli Formula pilotları.  Buradan uyarıyorum. Lütfen yetkililer karayolunda ölümlü kazalar olmadan caydırıcı tedbirler alsınlar.
KUTLAMA 
Artık bayramların tadı kaçtı. Eski görkemli, heyecanlı,  hayatımıza değer katan bayramları arar oldum.  Sönük, cılız, geçeceğini, bildiğim 23 Nisan tüm dünya çocuklarına ve içindeki çocuğu yaşatabilmiş tüm büyüklere kutlu olsun...
Hoşcakalın

Yazarın Diğer Yazıları