Büşra Duran

Doğu Anadolu'da boşanmak ve boşanmış kadın olmak!

Büşra Duran

Merhaba kıymetli okurlarım, nasılsınız, herşey yolunda mı? ‘Kapı Arası Diyaloglar’ köşemden sizlere sevgilerimle…

Bu hafta sizlere Doğu Anadolu'da boşanmak ve boşanmış kadın olmanın ne anlamlar taşıdığından bahsetmeye çalışacağım.

1999’dan bu yana, ülkemizde boşanmaların arttığı bilimsel veriler ile açıklanmıştır. Doğal olarak boşanmalar batıya göre daha az da olsa doğuda da görülen bir durumdur.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi, ülkemizde ve bölgemizde de boşanma kararı almak ve sonrası kadınlar için inanılmaz efor sarfetmektir. Boşanma benim bakış açıma göre her yönüyle kadınların aleyhine işleyen bir süreçtir.

Çünkü kadınlar genellikle fiziksel ve sosyo-ekonomik şartlar itibariyle kırılgan bir fıtrata sahiptirler. Bu süreç de kadının emeği ve mücadelesi ile yol alacağından dolayı kadınlar zamanla inanılmaz şekilde yıpranmaktadır.Bir de çocuk varsa çarpı iki katı…

Doğu da yaşayan bir kadın olarak, boşanma kararı aldığınız zaman bunu karşı tarafa söyleyip söylememe konusunda tereddüt yaşarsınız. Çünkü bu kararın bedelini canınızla ödemek çok olasıdır.

Diyelim ki o leveli atladınız bu defa kendi ailenize bunu açıklamak ve kabul ettirmek süreci sizi bekliyor olacaktır.

Doğu’da yaşayan birçok kadının aile baskısından kurtulmak veya hafifletmek için evlendiğini de göz önünde bulundurursak, aileye bu fikri açmak ve kabul ettirmek sürecini varın siz düşünün artık…

Ardından boşanma süreci başlar anlaşmalı... 15 dakikalık bir boşanma süreci yaşarsanız ne mutlu size ama çekişmelere girerseniz çıkmanız çok zor ve yorucu ve de yılları bulabilir. Bu da aynı zamanda sizin ruhunuzu törpüleyecek bir süreç, çok can sıkıcı.

Bu süreçte siz ve varsa çocuğunuz için ayakta kalabilmek adına nafaka talep ettiğiniz zaman adınız fırsatçıya çıkabilir. Çoçuğunun nafakasını hakkıyla ödeyen çok fazla da örnek göremedim ben, herneyse…

Hemen sonrasını toplum baskısı takip eder giyim tarzınız çok önemlidir asla davetkar olmamalıdır. Aman diyeyim siz dul kadınsınızdır, çok dikkatli olmanız lazımdır.

Yazarken gülüyorum inanın :) Komik geliyor ama gerçek trajikomik diyelim. Evet evet trajikomik!

Hatta çok önemli değilse dışarı bile çıkmanıza gerek yoktur daha az çıkarsanız daha iyi olur. Eş, dost, akraba ne der sonra ayıp etmeyin! Siz boşanmış bir kadınsınız ama lütfen! Buna da gülüyorum inanın :)

Orada bahsettiğim eş dost ve akraba size doğru düzgün üzülmedi bile. Siz bu kararı alırken bana inanın buna yemin ederim ama kanıtlayamam.

Sonra başınızın çaresine bakma süreci başlar ekonomik özgürlüğünüz var ise, ne ala yoksa veya artık sorumluk alanı ve varsa çocukla beraber yetmiyorsa hemen iş bulmaya çalışırsınız. İş yerinde size daha önce evlilik yaptığınızı söylemek zorundaymışsınız gibi davranılır.

Boşanma durumunuz öğrenildiği zaman öncesinde duydukları bekarım kelimesi onları asla tatmin etmez. "Bilsem işe almazdım" sözleri de duyabilirsiniz.

Panik yapmayın onlara göre normal bir konuşma. Bu iş verenlerinizin size ahlak çerçevesinin dışında yanaşması diğer çalışanlara göre daha olasıdır. Çünkü siz boşanmış bir kadınsınız ve işe ihtiyacınız var. Üzerine biraz da dert ekleyin acıdan yenmiyor valllahi. Nemalanırlar …

Son olarak dışarda bir çakal ordusu var. Malumunuz bunlar tarihin hiç bir döneminde doymadıkları gibi aynı olaraktan boşanan kadınlara bambaşka bakış açıları ile yaklaşmaya çalışmaktadırlar. Her an uğrunuza ölecek gibi davranışlar yapıp asla sorumluluk alanlarına sizleri dahil etmek istemezler.

Genellikle sütten çıkmış ak kaşık oldukları ve aynı zamanda da bakir oldukları için de, buna da güldüm :) Aileleri de sizi asla istemez . Çünkü siz boşanmış bir kadınsınızdır.

Toplum bakış açısı da aile bakış açısı da eril bakış açısı da kadınlardan uzak dursun, bizi bir salın biraz rahat bırakın …

Evet doğuda boşanan kadın olmak böyle birşey bence istisnalar var ise ne âla...

Hoşçakalın görüşmek dileğiyle kıymetli okurlarım seviliyorsunuz .

Yorumlar 2
Kimse ac kalmasin 14 Aralık 2022 18:40

Haberinizi okudum cok guzel yazmissiniz.birden aklima ercisteki siginma evine gidip bir haber yapsaniz yemekhane isi para yok diye kaldi sicak yemek yok hatta hic yemek yok parasiz olanlar ac hastaneye gidip bir serum takip gonderiyorlar ilgilenirseniz size tesekkur ederim saygilar

Kimse ac kalmasin 14 Aralık 2022 18:40

Haberinizi okudum cok guzel yazmissiniz.birden aklima ercisteki siginma evine gidip bir haber yapsaniz yemekhane isi para yok diye kaldi sicak yemek yok hatta hic yemek yok parasiz olanlar ac hastaneye gidip bir serum takip gonderiyorlar ilgilenirseniz size tesekkur ederim saygilar

Yazarın Diğer Yazıları