Burhan İçgüleç

Gençlik Reçetesi (1)

Burhan İçgüleç

İnsanız ve birçok sorunlarımızla yaşayıp gidiyoruz. İnsanın bahar dönemini temsil eden gençlik yılları fırsatlarıyla, coşkularıyla, riskleriyle, zorluklarıyla ve tüm yaşanmışlıklarıyla insanlığın bir dönemini oluştururlar. Gençler toplum içerisinde var olan şartlar içerisinde ve sunulan imkânlar ölçüsünde kendilerine göre gelecek tahayyülünde bulunurlar.

Gençlerin genelde arkadaşlarıyla, aileleriyle, eğitim faaliyetleriyle ve ekonomik özgürlükleriyle olan iletişimleri ve yaşanmışlıkları iyi düzeyde ise gençlik dönemlerini verimli bir şekilde değerlendirme imkânı da o derece yüksektir. Fakat tam tersi olduğunda gençler arkadaşlarıyla ve aileleriyle sorunlar yaşamaya başlarlar. Eğitim faaliyetlerinden istenen verimi alamazlar, ekonomik sorunlar ile boğuşmak zorunda kalırlar. Tüm bu yaşanmışlıklar gençlerin gelecek algılarını ve beklentilerini olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilemiş olacaktır.

Gençler zaman zaman yanıma gelirler ve üç beş muhabbetten sonra sorunlarını anlatma ihtiyacı duyarlar. Geçenlerde yine gençlerden biri yanıma geldi. “Hocam, ders çalışmak için masaya oturuyorum fakat çalışacağım konuya odaklanamadan masadan kalkmak zorunda kalıyorum” dedi. Tabi gencimizle bu süreci epeyce uzun uzun konuştuk. Konuşmamız gerekiyordu çünkü ortada bir sorun varsa enine boyuna değerlendirilmeden doğru çözüm bulmakta zor olacaktı.

Gençler ile bu tür görüşmelerde fark ettiğimiz bir nokta var. O da gelecek ile ilgili kaygılarının ileri boyutta olduğudur. Bu kaygı düzeyini arttıran etkenler içerisinde geçmiş yaşantılar, güncel gelişmeler, toplumsal faktörler olmakla birlikte dijital dünya ve popüler kültür ile bağlantılı zihinsel uyaranlar ve yorgunluklardır.

Gençler, hayatı anlamlandırmaya çalışırken, içinden nasıl çıkabileceklerine dair gösterecekleri çabanın acemiliğini yaşamaktadırlar. Tam da bu noktada gençlik reçetesi yazılarımızla gençlerin içerisinde bulundukları şartları gözeterek yine gençlere aşamalı bir şekilde neler yapmaları gerektiği konusunda zihin açıcı ve yaşanmış örneklerden hareketle yol gösterici tüyolar vereceğiz.

Gençlik reçetemiz 5 aşamadan oluşmaktadır.

Fark et

Keşfet

Planla

Yürü

Yerinde duramayanlar diye formalize ettiğimiz bir reçete sunuyoruz.

Fark et aşamasıyla gençlerin içinde bulundukları coğrafyanın ve toplumun yapısını, ekonomik gelişmişliğini ve eğitim olanaklarını açmaya çalışacağız. Bununla beraber dünyada neler olup bitiyor, buralardan da haberdar etmeye çalışacağız.  Balıkların bir akvaryum içerisinde yaşadığını düşünürsek balıkların içinde yaşadıkları küçük dünyanın ve kullandıkları suyun renginin, kokusunun, berraklığının derecesini ölçmeleri için bir başka akvaryumu da bilmeleri gerekmektedir. Bu anlamda gençler bu şehirde yaşıyor iken diğer illerimizde durum nedir? Dünya ülkelerinde gençler neler yapıyor? Dünya nereye gidiyor gibi gençlerin fark etmelerini sağlayacak içerikler paylaşacağız.

Bir olayı değerlendirmek için o mesele hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunun yanında içinde bulunduğu topluma, at gözüyle değil de kuş bakışıyla bakarak daha doğru değerlendirme yapmalarını sağlayacağız. İçinde bulunduğu toplumun önüne sundukları ile yetinmeyip birçok başarıya imza atan insanlarımızı, başarı hikâyeleri üzerinden değerlendirmeye alacağız.

Daha sonra keşfet aşamasıyla anlamlı yaşamın neden önemli olduğunu, bizler için sunulan kalıp düşüncelerin, tarz ve davranışların yerine özgün bir genç olarak kendimizi tanımaya yönelerek güçlü ve zayıf yönlerimizi bilmemiz gerektiğini açıklıyoruz. Aynı zamanda iyi, huzurlu ve anlamlı bir yaşam için mevcut kalıpların ötesinde meslek, eğitim, para, iş, sosyal medya, popüler kültür gibi günlük hayatın içerisinde yer alan kavram ve olgulardan öteye giderek bu hayattan neler beklediğimizi netleştirmemiz gerektiği üzerine bakış açıları geliştireceğiz.

Hepimiz için çok kıymetli olan fakat gençler olarak çokta idrak edemediğimiz, “zaman” kavramını enine boyuna bazen de somut örnekler eşliğinde açmaya çalışacağız. Zamanın önemi keşfedilmeli.

Kendini keşfetme sürecini yakalayabilmek için “çaba” kavramını açarak bu kavramın pratik hayatta hakkını veren toplumların neleri başarabildiğini birçok örnekle açıklayacağız. “Yenilenmeyi” kabullenirsek hayatımızda yeni bir sayfanın başlayacağının altını dolduracağız.

Planla aşamasında ise önceliklerini doğru belirledikten sonra bu planlamayı destekleyici unsurlar olan bireysel ve çevresel unsurları da açıklayarak yaşam sevincini kazanmış, hayattan ne istediğini bilen bir gencin karşımızda duruyor olacağını yerinde duramayanlar olarak isimlendireceğiz.

Allah (c.c.) Rahman suresi 29. Ayetinde şöyle buyuruyor. “Göklerde ve yerde bulunanların hepsi O’ndan (Allah’tan) ister. O her an yaratma halindedir. ( bir iştedir)”  (yaratmaktadır) bu mesaj gençlere ve bizlere sürekli bir çabanın içerisinde olmamız gerektiğinin en güçlü mesajını vermektedir.

Gençlik reçetesi, her gencin kendisini içerisinde rahatlıkla bulabileceği ve kolaylıkla uygulayabileceği içerikleri barındırmaktadır. Bundan sonraki yazılarımızda 5 aşamalı gençlik reçetesinin her bir aşamasını daha derin analizler yaparak ve örnekler vererek açıklayacağız inşallah. Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları