Eğitimci Yazar Bahri Yıldızbaş

ACILI ve SOSLU

Eğitimci Yazar Bahri Yıldızbaş

Telefonumda kayıtlı olan ve sosyal medyadaki arkadaşlarımla yaptığım paylaşımlara, onlarca yorum ve teşekkürler yazıldı. Ben de, hepinize teşekkür ediyorum. Sait Ebinç hocamla, çok uzun ve yararlı yazışmalar yaptık. Hepsini paylaşmam uzun olacağından, özetleri ile sizlerin ilgisine ve okumasına sunmak istedim.

— “ …………. Zaten riyanın ahlaksızlığın en çok arttığı dönemlerde, en çok ahlaktan bahsedilir.  Tersinden ahlaksızlığın üstüne şal çekmek için. Ben, bazı şeyleri tersinden okumakta fayda olduğunu düşünüyorum. Sizin ömrünüz, eğitimin pedegojinin insan terbiyesinin içinde geçti.”

“ İslam dinini ve tarihini, sosyoloji ve coğrafya bilimini yedi yaşından itibaren babasından öğrenmeye başlayan alim bir ailenin çocuğu, İHL mezunu, Sınıf, Türkçe ve spor öğretmeni, sosyal, kültürel ve uluslararası alanlarda çalışmış, ülkesinin dört bir bucağını gezmiş ve dünyanın bir kaç ülkesinde bulunmuş, UNİCEF ve WHO  gibi enternasyonel kuruluşlara danışmanlık yapmış, binlerce öğretmen, yönetici ve bireylere; pedagoji, deprem, çevre, ruh sağlığı dahil, bir çok alanda eğitim vermiş ve Türkiye’nin (matematik, fen bilimleri ve sporda dünya şampiyonaları ile olimpiyat şampiyonaları) en başarılı bireylerini yetiştirmiş eğitimci olarak …… ……… İĞRENİYORUM!

— “ İğrenmekte, bir haslettir kıymetli hocam. …………. —- Hiç kimseyle kavgası olmayan adamları, hayatım boyunca hiç sevmedim. İster sağdan olsun, ister soldan. Herhangi bir ahlaksızlığa karşı direnmeyi engelleyen irade yoksunluğu, yapmacık iltifatlar, yaltakçı gevezeliklerden hiç haz etmedim. Kıymetli hocam, ben bu ahlakın ve terbiyenin en azından başlangıçta ailede kök saldığına inanlardanım.  …………. Ahlakın ve terbiyenin asıl özlü içli tarafı evin içinde verilir. Bu değerler çoğunlukla  eve ve aileye girmesi şartı ile çocuk ruhuna işleyebilir. Kişinin ahlakı ve terbiyesi ruha sızıp kalıcı tesirden mahrumsa, ister evin dışındaki kurumlarda okullarda kuru, katı gönüle sinmeyen  binlerce ahlak dersi verilsin beyhudedir. “

“Çok haklısınız, sevgili hocam. Ahlaksızlığa, adaletsizliğe ve haksızlığa susan sözde aydınlar ile topluma gerçekleri aktarıp, bireylere azap vermeyen aydın ve entelektüeller ne işe yarar. Üç kuşak, aileden alamayanlar, dört üniversite bitirip, sekiz Master yapsalar da, ne aydın olabilirler, ne de entelektüel.”

— “ Size, gecenin bir hüsn-ü hatimesi güzel sonu olarak, hikmet dolu iki latin atasözünü de göndererek bu akşamı kapatayım.

— " O bov ante ab asino retro a stultu unduque caveto.”

— "Öküzün önünde, eşşeğin arkasında, aptalın hiç bir tarafında durma!!! “

— “ Margaritas ante porcos"

— “ Domuzların önüne, inciler serilmez.

— Van versiyonu şöyle;

"Tendir evi, badana.”

“Zaten, her gün tandır yanıyor ve her taraf is içinde…” diyerek:

“Soğanı kendimiz kesip, kendimiz göz yaşları dökmeye de alıştık ve öyle de devam edeceğiz gibi. “ Sevgili Sait Ebinç hocamla, uzun uzun sohbetimiz oldu bu gece.

Sizlerle paylaşmak istedim. Okursanız, alabilirsiniz ve bilgileri paylaşabilirsiniz. Kaynakçaları göstermekte, bir ahlak ve erdem meselesidir.

 

Yorumlar 2
BEKTAŞİ 27 Ekim 2021 19:18

ACILI SOSLU, BİRAZDA ADANA OLMUŞ

BEKTAŞİ 27 Ekim 2021 19:18

ACILI SOSLU, BİRAZDA ADANA OLMUŞ

Yazarın Diğer Yazıları