Azmi İlvan

Yağmacılık...!

Azmi İlvan

Halkımızca bilinen konulara girip mevzuyu boş yere uzatmak istemem. Benim meselem Doğa ve Doğaya yapılan bunca zülum.

Kıyı ülkesin de yaşıyoruz, Dışımız Deniz içimiz İç Deniz. Yani her tarafımız da kıyılar var. Yaradan ne güzel şekil vermiş denizlerimize göllerimize. Hele ki bu bahsedeceğim dünyanın en büyük 3. Gölü (Van Denizi) olunca, Van Gölü'nü ve Vanlıların, tüm dünyanın koruması gerekir diye düşünürüm.

Memleketim İsterim..! demişti Cahit Sıtkı Tarancı.

Memleket isterim

Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;

Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun;

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim

Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun;

Kış günü herkesin evi barkı olsun.

 

Memleket isterim

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;

Olursa bir şikayet ölümden olsun.

*

Memleket hasreti çektiğimiz yetmezmiş gibi,  Üstüne üstlük anılarımızdaki Van gölünü tahrip ediyorlar.

Bumudur Memleket sevgisi.

 Bumudur Doğaya Saygı..?

*

Yeşil Karadenizin kıyılarını yol yaptılar. Ne oldu bir süre sonra hırçın Karadeniz o yapılan yolları yıkarak, ondan çalınanı geri almadı mı?

Doğa geri alır kardeşim hemde öyle böyle değil.

Van Gölüne dolgu yapılarak felanca bir kurumun sosyal tesislerine ulaşmak için Van gölünden çalmak nasıl bir akıl tutulmasıdır.  Bildiğim kadarıyla alternatif olacak çareler var iken, NİYE? Van Gölü.

Geçen yıl Van'a geldiğim de yeşil alan olarak bir tek Edremit kalmış. Bağları bahçeleriyle ünlü Vanımız Betona teslim edilmiş. Zaten coğrafi  iklim olarak, Van ilinde kara iklimi hüküm sürer. Kışlar sert ve uzun geçer. Çok yüksek bölgelerinde, kışın daha az sert geçmesini Van Gölü temin eder. Kışın 150 güne yakını 0°C altında geçer. Yazın ise 20 gün +30°C'nin üstündedir. Toprak 80 gün karla örtülü kalır. Senelik yağış miktarı ilçelere göre 370 mm ile 570 mm arasında değişir. Yazlar az yağışlı ve çok sıcak geçer. Sıcaklık -26,9°C ile +36°C arasında seyreder.

Bitki Örtüsü: Van Gölü civarı ve vâdiler zengin bitki örtüsüyle kaplıysa da, dağlar genel olarak ağaçsızdır. İl toprakları bir bozkır manzarası arz eder. İl topraklarının 70'i çayır ve mer'alarla, 23'ü ekili ve dikili alanlarla ve 2'si orman ve fundalıklarla kaplıdır.

Böyle bir İklim coğrafyasına sahip olan Van'ımız ve Van Gölü 'nün korunmasının, yeni doğmuş bebek gibi özen gösterimesi  gerekliliği arz ederken, sen tut Van gölünü doldur...!

Yazıklar olsun demekten kendimi alamıyorum.  Son olarak tepkimizi daha iyi anlamız için Vanlı gibi ifade edeyim. '' Vıle ne istiyisiz Denizimizden,  bi rahat bırakın daa.''

Doğaya müdahale edenlerin, bir gün doğanın kucağına gideceğini bilmesi gerekir.

O doğa ki, tüm canlıları kucaklayandır Bağrına basandır. Anadır velhasıl.

Anasının bağrına hançer saplayan evlatlardan olmayın.

Son olarak selam faslına gelince, ayrım yapmak zorundayım.

 Van Gölüne kötülük yapanları, doğaya kalleşlik edenleri affetmeyerek, Van Denizimize sahip çıkan Tüm Canlara Selam olsun, Esen kalın, Sağlıcakla kalın.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları