Azmi İlvan

Vanlı Olamayan Vanlılar...!

Azmi İlvan

Nerelisin ? 

Sorulduğun da eminim ki herkes doğup büyüdüğü yerin adını söyler, Vanlıyam Gardaş, Urfalıyam babam, Angaralıyım la, Tekirdağlıyım beya, Trabzonluyuk şartolsun, An men Ercurumluyam, Eği Siirtliyim, Bitlisliyem. v.s. Böylece herkes kendi toprağını gurur duyarak söyler..

Bir de Van da doğmadığı, ama uzuuun yıllar yaşadığı yeri insanıyla doğasıyla suyuyla toprağıyla benimseyenler var.
Bu kıymetli dğerler dışında kökeni Vanlı olmasa da Van da doğup büyüyen Vandan asla vazgeçmeyen gerçek Vanlılar da var.

Van seferberlik dönemin de ve sonrasın da çok göç almış bir şehirdir Yaşı 50 ve üstü olan Vanlılar çok iyi bilir, Vanlı olmak öyle sırf Van'da doğup büyümekle olmuyor. Vanlılığı içine sindiremeyen pek çok kişilerde var. 
Vanlı olmak sözde değil içten olmalı. Bunun nedeni büyüklerimizin söylediği gibi  ''Van'a bir gelen, bir daha gidemez'' sözün de yatar. 

Van için elini taşın altına koyanlardır gerçek Vanlılar. Sırf ikamet ettiği için kendini Vanlı sayan, ama Vandan göç edince, göç ettiği yeri memleketi olarak gören çakmalar da var.

*

Son zamanlar da moda mı oldu ne?
Van dışında yaşayan bazı Van doğumlu kişiler, Van'dan nefret ediyorum, Vanlıları sevmem, Vanlılar şöyle Vanlılar böyle demeye başladı. Bu kişilere şöyle diyorum ben ''Vanlı olamayan Vanlılar''

*
Hayır efendim;

 Van Doğunun incisi,  Gerçek Vanlı ise Anadolunun yüreği temiz vefekâr insanlarıdır.
Van sevdalıları, değerlerine sahip çıkanlardır. Van'ımızın tarihi yapılarının korunması için mücadele eden, Tarihi Atatürk Lisesinin ismine sahip çıkan, Meslek Lisesinin müze olması için çaba gösteren, Türkülerini derleyip gün yüzüne çıkaran, Şehrin dokusuyla oynanmasına izin vermeyen, Van Gölü'ne sahip çıkan, sahillerini koruyan, Ekonomisine katkı sağlayan, Sanatına ve Kültürüne katkı sağlayan nice yürekli Vanlıların olduğunu biliyoruz ve onlarla gurur duyuyoruz.
Ve; İyiki varsınız Canlar diyoruz. Van modernleşme adına yol kat ederken, Şehrin Ruhunu geçmişten günümüze taşıyıp yaşatanların çaba sarfedenlerin hakkını da vermek gerek.

Bazen özeleştiri de yapmak gerekir. Birey olarak şöyle demeliyiz, ''Vanlıyam ama bu güne kadar Van için ne yaptım,  yapabildim'' 

Ayrıca, Van için birşeyler yapanları taktir edip teşekkür edebildik mi? Yoksa vurdumduymaz davranıp ''Su akar yolunu bulur'' mu deyip, uzaktan mı seyrettik.Sıra Vanlılığa gelince mangalda kül bırakmayıp , Vanlıdan çok, Vanlı mı olduk..!
Bazen şehirlere yönetici anlamında şans doğar, bu şansı değerlendirmek ise o şehrin her ferdinin böyle idealist yöneticilerine sahip çıkması ile fırsata dönüşür. 

Kentin hafızasını koruyacak projeler ile resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarının kapısını çalmaktan çekinmeyen Vanlılardan olun. Van için bir şeyler yapın, yapamıyorsanız yapmaya çalışanlara destek olun destek olamıyorsanız bari köstek olmayın. 

Sağlıcakla kalın esen kalın Canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları