Azmi İlvan

Van Gölü yeni nesiller için yaşamalı

Azmi İlvan

Yerel yönetim  (belediye) seçimleri için gün sayıyoruz. Siyasi partiler Van ve ilçeler için belediye başkan adaylarını açıklıyor. Hangi parti olduğu önemli değil yeter ki gölümüzü sahiplenecek başkan adayları olsun.

Van, Gevaş,  Reşadiye, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz ve Erciş. Van Gölü sahillerinin yerleşim merkezleridir. İl ve ilçeler bazında adayların projeleri mutlaka olacaktır. Parklar sahil bandı yürüyüş yolları altyapı ve imar planları mutlaka olacaktır. Ortak değerimiz olan Van Gölü için ise özel bir proje hazırlanmalıdır. Hem turizm açısından hemde il ve ilçelerin tanıtımı açısından gölümüz ayrı bir önem arz etmektedir.

Kanalizasyonların gölümüze akıtıldığı gerçeği ortada iken, önceliğimiz arıtma tesislerinin çoğaltılması ve gölümüzü kirletecek olan atıkların önüne geçilmesi Van Gölü için hayati önem taşımaktadır.

Halkımızın bu konuya duyarlı olduğundan eminim. Lakin işin içine particilik girince bu konu önemini yitiriyor maalesef.

Değerli halkımızdan istediğim,  yaşadığımız cennet toprakların kıymetini bilen çevreci, doğa sever adayların önünü kesmemeleridir.

Şehrin ve ilçelerin sorunlarını bilmeyen,  sırf falanca partinin adamı veya sırf etnik kökenine bakıp bizden sizden diye adaya oy vermek veya oy vermemek inanın memleketimize bir şey kazandırmaz. Makam için aday olana değil, memleket için çalışana oy vermek akıllıca davranmaktır. Ne yazık ki, ülke politikaları ve mevzuatlar bir adayın rahat çalışmasını engellemektedir. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. 

Bu seçim il ve ilçelerimiz ve özellikle bölgemiz açısından turizm cenneti sayılan Van Gölü için çok önemlidir. Gelişmişlik adına batı illerimize yapılan kötülüklerin, yaşam merkezlerimize yapılmaması için bilinçli davranıp, makam sevdalısı olanları beynimiz de elemeliyiz. Az çok adaylar hakkında bilgi sahibi olan insanlarız bir ilki başarmalı particiliği bir tarafa bırakıp mantık çerçevesinde oy kullanılmalı. Başkan olacak kişinin insanların dinine diline etnik kökenine bakmadan tüm halkı kucaklaması gerekir. Halkın ihtiyaçlarına ve yöneteceği il ve ilçelerin gelişmesine katkı yapacağı bir kurumdur belediye.

Gelin daha samimi düşünelim. Park ve bahçe, sahil yürüme yolu, piknik alanları, çocuk kreşleri gençlerin, bayanların el becerilerini geliştirecek sanatsal faaliyetler, tarihi eserlerin korunması, kanalizasyonlar, şehir içi ulaşım alternatifleri, semt pazar yerleri, imar düzenlemeleri, ağaçlandırma ve yeşil alanların çoğaltılması, yöresel özelliklerin tanıtılması, çöplerin toplanması ve temiz çevre sağlanmasına, sanayinin gelişmesine, istihdam olanaklarının önünü açmaya enerjisini harcamalı.

Belediyenin yapması gereken tüm işlerin, ne din ile ne dil ile ne de etnik yapı ile bir alakası olabilir mi?

İnsan odaklı bakıldığı sürece insani değerler el üstünde tutulduğu sürece, yaşadığımız yer cennete dönüşür.

Yıllardır ülkemize en büyük kötülüğü yapan unsur, particilik değil midir?

Biliyorum çok zordur bölgemizde bağımsız karar vermek, particilik yapıldığı sürece, tercihlerin de o yönde kullanıldığı gerçeği gelişmemizin önünü kesmektedir.

Gelin bu kez adayları partileri değil, Van için kapasiteleri ile değerlendirelim. Bu kez partici duygusallığı ile değil, memleketi düşünme mantığıyla oy verelim diyorum.

Hayırlı olması dileğimle.

Sevgi barış ve kardeşlik ruhuyla hareket edelim.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları