Azmi İlvan

Üst Kat'dakiler...!

Azmi İlvan

Konu başlığına girmeden önce birşeyleri hatırlayalım. Müstakil Evler de yaşamanın özgürlüğünü bir dönem yaşayanlardanım, ki sanırım daha betonarme binaların bu kadar çok rant getirmediği bir zaman diliminde bir çoğumuz bu özgürlüğü yaşamışızdır. Ben doyasıya yaşadım Van da.

Yaşayan bilir deriz ya,  ne kadar doğru. Yaşamış olanlara anlatmamın da bir esprisi yok şimdilik.

Üst Kattadiker dedim ya, ah üst kat'dakiler ah. 21. YY da, daha Apartman kültürünü bilmeyenler ile komşu..! Olmak çok zor.

Hele ki işten yorgun dönen alt komşu evinde kafa dinlemek, dinlenmek ister. Ama ne mümkün üst kat da tıkırtılar, yüksek sesle konuşma ya duvara çivi çakma, topuklarını vura vura yürümek ya da Elekrtik süprgesini çalıştırmak. Örnekleri çoğaltabiliriz.

Toplum adabı denen birşey var. Belli bir satten sonra insanlar evlerine çekilirken sesizlik ister kafa dinlemek ister, bir yarım saat uyumak ister.

Üst kat ve her üst katın da bir üstü olduğu gerçeği ile,  bir alt da oturan komşusuna değer vermek gerekirken, Apartman dairesine müstakil ev muamelesi yapmaman gerektiğini bil  artık. Mazide kaldı özgürce yaşamak.

Üst kattan gelen sesleri uyarmak amacıyla duvara hafice vurur çaresiz alt katdaki. Vurur ki rahatsız olduğunu htirsin diye. Aslında en doğalı yukarı çıkıp kapıdan uygun bir dille söylemek.  Ama ne mümkün, hele bir git. Beklentimiz, özür dilerim farkında değildik haklısınızdır denmesi..!

Sanki küfür etmişsin diye algılayan bir Kültür ile karşı karşıya gelirsin. O nedenle de en iyisi aşağıdan uyarı tıklamaları. Ama Bunu bile algılamaktan uzak biri, hemen aşağı iner kapını kırmaya çalışır. Burada artık Çüş demek geçti içimden.

Üst Katdakiler...!

Sosyal yaşamın getirdiği sınıfsal farklılıklarda da böyle değil mi?

 Üst (Erk) tabaka bir yanlış yaptığın da, zararını birileri görüyor ise aşağıdan sesler çıkar duvara hafifçe vurma misali.

 Çıkar da ne olur. Erk'in gücü karşısında cılız kalır ve üstüne üstlük suçlanır baskı görür gerekirse coplatılırsın..! Kapıya dayanma misali.

İnsanca yaşamanın kuralları hiçe sayılır oldu. Kimsenin kimseye saygısı sevgisi kalmadı. Nedenlerini niçinlerini söylemeye kalksam mevzu uzaaar gider.

Medeni toplumların en belirgin özelliği Komşuya olan saygıdır. Seversin sevmezsin o kişinin kendi bileceği şey, ama saygı duymak zorunluluktur.

Eskilerin ki müstakil evlerde yaşayanların güzel bir sözü var ''Komşu Komşunun Külüne muhtaçtır.

Bu düşünceyle şunu söylemem yanlış olmaz sanırım. Şimdiki zamana göre eskiler daha Medeni daha çok İnsani duygulara sahip imiş...

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları