Azmi İlvan

Susma Hakkı...!

Azmi İlvan

Öyle bir haldeyiz ki,  her an suçlanma korkusuyla yaşar hale geldik. Aman ses çıkarmayın, aman ha bak demedi deme,  konuşurken ağzından yanlışlıkla  F harfi  felan çıkar başına iş açarsın..!

Fesubhanallah deme noktasındayız.  Kolunuz bacağınız tehlike altında,.! Geçtim onu zamanla iyleşir, ama zindana düşersen keşke kolumu bacağımı kırsalardı diye hayıflanma duygusuna kapılmak da var.

Toplum olarak güven sorunu yaşıyoruz, kardeşin kardeşe güvenemeyeceği  zman dilimi içersindeyiz..

Bizler Hukuk'u Hukuk kitaplarından değilde, TV lerde ya tartışma proğramlarından yada dizilerde vaya sinema kuşağın da  ki senaryolar üzerinden öğreniyoruz.

Baksanıza AYM ve Yerel Mahkemeler ki , Hukuğun Adaletin arandığı yerler,  onlar bile aralarında anlaşamıyor. Biz yine de en iyisi Filmlerden ve özellikle yabancı filmlerdeki mahkeme sahnelerini sıkı takibe alalım. Oralarda daha anlaşılır bir dille Hukuki haklarımızı öğrenebiliriz. Acı ama gerçek.

''Susma Hakkımı kullanıyorum'' bu cümle tutuklanma durumunda bile bir güvence veriyor insana. Baskı yapamıyorlar taa ki avukatına danışana kadar.

Geçenler de TV de mülakat veren bir avukat şu cümleyi kurdu, Müvekkilim ile görüştürülmüyorum..!

Korkutucu gelmedimi?   Susma Hakkı bile elimizden alınıp, Gizli.! Tanık ifadesiyle  istikbalimizin ruhuna Fatiha okutabilirler.

Ya arkadaş, Hukuk Devleti olmak ne kadar da zormuş meğer. Bilmem kaçıncı maddeden suçlanıp felanca maddeya atıf yaparak ve o maddeninde  bilmem ne bendine göre diye uzayan karmaşık bir sistem. Anlamak zor.

Masumiyet Karinesi diyorlar, bir bakayım dedim. Şöyle ki;

''Masumiyet karinesi, suçsuzluk ilkesi veya uluslararası hukuk terimi olarak presumption of innocence; suç kesinleşmediği sürece kimsenin hükümlü sıfatıyla değerlendirilemeyeceğini ifade eden, temel hukuk doktrini. Evrensel hukuk kurallarına göre, bir kişinin masum olduğunun kanıtlanmasına gerek yoktur; kişinin suçluluğunun kanıtlanamamış olması yeterlidir. Bu da hüküm giymemiş kimsenin suçlu sayılamayacağı veya suçlu olarak lanse edilemeyeceği ilkesini; yani masumiyet karinesini doğurur. Masumiyet karinesi evrensel bir yargı doktrinidir.!!

Yani Evrensel Hukuk terimiymiş.   Gelde anlat bakalım anlatabilirsen.

Kime? Ve Hangi Merciye?

Evrenselliğe kapalı ben ne dersem o dendiğinden dolayı ki ,uygulamalar hep öyle görüyoruz ve yaşıyaruz maalesef. İşte bu yüzden Susma Hakkını kullanan bir toplum olduk.

Bir dönem haksızlıklara karşı bir sologan gelişmişti '' Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek''

 Ne diyelim ;

O zaman Sıranızı bekleyin..!

Beklentim gerçekleşir mi bilmem ama söyleyeyim.

Herkes aynı düşünmek zorunda değil, bu nedenle ayrı düşünenlere de ''Zeytin Dalı'' uzatabilseler..!

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları