Azmi İlvan

Sakin atın tekmesi...

Azmi İlvan

"Sakin atın tekmesi pek olur" Bu terimi çok severim.  Yerinde kullanılır ise manası da çok büyük olur. Hayatımızın belirli evrelerini yaşadık yaşıyoruz. Bazen öfke patlaması yaşadık bazen içe kapandık bazen de oluruna bıraktık.

Oluruna bırakmak, karakteri sessiz sakin ve tecrübe sahibi kişilerin yöntemidir. Sonun da haklı çıktıkları kaçınılmazdır.

Canı tez insanların hata payı çok yüksektir, mantık ile konuya yaklaşmazlar ve duygularıyla hareket ederler. 

Yukarıda bazı tavırları kısaca anlatmaya çalıştım. Eksiğim olabilir hoş görün lütfen.

İnsan ilişkileri çok çetrefellidir. Herkese aynı tavrı sergilemek mümkün olmayabilir. Karşımızdakinin karakterini analiz yapacak kadar tanıyabildiysek tavrımızı da ona göre almaya çalışırız. Önemli olan kırmadan dökmeden yapıcı tavır ile hatta ses tonumuzu bile ona göre ayarlamamız gerekebilir.

Karşımızdaki acar bir yapıya sahip ise, sesimizi ne kadar yumuşatırsak karşımızdaki kişiye özgüven gelir. Özgüven sahibi kişiler her zaman haklı olmayabilir. Yumuşak ton ile konuştukça, diğerinin sesi daha gür çıkar ki, işte o zaman da sigortalar atar ve konu başlığındaki terim devreye giriverir birden.

Konu ne olursa olsun siyaset, spor, din ve sosyal yaşam içindeki uyuşmazlıklar (evlilik, aile, arkadaşlık v.s)  konusunda herkesin kendince doğruları vardır. 

Örf ve adetleri bakımından hayata bakış açılarımız elbet teki farklılıklar gösterecektir. Benim doğru en doğrudur yaklaşımı ile hayata bakarsak, farkına varmadan yalnızlığa kendimizi çekeriz.  Hani bir anlamda özeleştiri de olsun. Ben de kendimi Evlilik hayatım da bazı konularda yalnızlığa ittim. Tamiri mümin olabilecek anlaşmazlıklar, karşılıklı benim doğrum en doğru noktasına gelince ilişki de kördüğüm oluveriyor.

Bazı dostluklarda da böyle maalesef. Hep ben haklıyım diye yaklaşım göstermek, uzaklaşmaya sebep oluveriyor.

İnsanız ve hatalar bize mahsustur. Hatalarımızı telafi etmek fırsatı varken elimizin tersiyle itiyoruz.  Neden?

Gurur, inat, kapris, çekememezlik, kıskançlık gibi gereksiz ve boş tavırlar yüzünden.  Değer mi? Diye sorsam ayıp olmaz sanırım.

Bu tavırları sergilemeye devam edenler, unutmasınlar ki 'Sakin atın tekmesi pek olur.''

Kalp kırmak kadar kolay bir şey yok dünyada. Önemli olan kırılan kalpleri, vereceğimiz sevgimiz ile tamir etmek. Onu yapamıyorsak, en azından saygımız ile yumuşatma imkanına sahibiz.

Çünkü biz duygularıyla yaşayan varlıklarız.

Sevgi ve saygının yumuşatamayacağı kalp daha yaratılmadı. Var ise onlar da  paranın kölesi olmuş bazı.! Politikacılardır diye düşünüyorum. 

Sevgiyle kalın, esen kalın ve hep barış ile kalın canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları