Azmi İlvan

Duymam, Görmem, Konuşmam...!

Azmi İlvan

Son günlerde art arda Van Gölünün kirliliğine dikkat çektik, çekmeye de devam edeceğiz, taaa ki yetkililer ve kamuoyu dikkate alana kadar.

Van Gölü Kirletiliyor, gerek yetersiz arıtmalar ile gerekse duyarsız insanların bıraktıkları atıklar ile Göl'ün önemini anlatmama hiç gerek yok. Önemini ve kıymetini bilen biliyor.

Mesele yalnız Göl değil tabi, Organize Sanayi sitesindeki atıkların yakılarak çevre insanına soluduğu havanın verdiği zararlar ve pis kokunun yayılmasıyla yaz mevsiminde camını penceresini açamayan Vanlılar bu kokudan muzdarip.

Duyan Var mı bu serzenişleri? Maalesef. Yetkili hiç kimseden ses çıkmıyor.

Bir başka konu, İskele Caddesindeki ağaçlar yerlerinden sökülüyor.

Cevap aramaktan vaz mı geçsek acaba. Şehrin Yönetenleri üç maymunu oynuyor. Duymam, Görmem Konuşmam.

Bundan 40 yıl öncesine kadar, Van'ımız Yeşil Van diye tanımlanırdı. Turkuaz ve Yeşil iç içe derdik

Van'da ne bağ kaldı ne bahçe, şimdide Göl renk değiştirmeye başladı. Yer yer sarımtırak, yer yer gri renk.

Daha öncede değinmiştim, yeni binaların çoğu otoparksız yapılıyor. Şehrin ana caddeleri göz boyamak için midir bilmem gayet süslü ve albenisi var. Hepsi bu.

Geçen yaz Maraş caddesinde yürürken Caddeye tabureler konmuş park eden araçların arasında çaylar içilip sohbet ediliyordu. Araçların her an hareket halinde olduğu ana caddeye tabure koymak neyin aklı acaba. Belediye neden görmezden geliyor. Bilen var mı?

Her şeyi Belediyeden beklemek olmaz elbette. Halkın duyarlılığı da çok önemli.

Mesela geçen yaz Erciş'e giderken, göl kıyısında kumsallık bir alan görünce hem güneşlenir hem de gölde yüzer serinleriz dedik. Aracı kıyı kenarına çektik, o güzelim yarım ay şeklindeki kumsal da,  insan dışkılarıyla kirletilmişti. Hadi hayvan deriz anlarız da, insan dışkısı ne yahu. Bu nasıl bir iğrençliktir. Canik kıyıları koyun yünü yıkamaktan bataklığa dönmüş.

Ayanıs, Mollakasım kıyıları kanalizasyon atıklarından dolayı göl yüzeyini kaplayan pislikler nedeniyle yüzülemez duruma gelecek yakında.

Hani yetkililer görmem duymam konuşmam dedik ya halkta da ne yazık ki bu duyarsızlık mevcut.

Edremit, Cennetten bir köşe. Yeşilliğine bakmaya doyum olmuyor. Sahil yaya yürüme bandı çok güzel olmuş. Kıymet bilmek lazım. Tatilciler için maalesef konaklama yerleri yok Edremit ilçemizde.

Van'a Türkiye'nin bir ucundan tatile gelen yerli yabancı konuklar için Edremit'e Turistik tesisler, konaklama yerleri yapılmalı Edremit'in dokusunu bozmadan. Bu konuda teşvik edilmeli halk.

Yeter ki, Duyan Gören ve Konuşan Yöneticilerimiz olsun..!

Van ve Vanlılar, Modern düşünen, çağın daha ilerisini görebilen böylesi yönetenleri fazlasıyla hak eden bir Kent.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları