Azmi İlvan

Akköprü Deresi Döğüş Olimpiyatları...!

Azmi İlvan

Akköprü Deresi temiz akan suyu ile hafta sonlarının mesire yeri olarak bir döneme damga vurdu.  Hıdırellez de dileklerin kâğıtlara çizilip suya bırakılması, yerlere dilek çizilmesi ve tüm gün piknik alanı olarak, Van halkının buluşma yeriydi.

Yazımın başlığı enteresan gelebilir. Ne demek istiyor bu Belengaz diyenlerinizi hissediyorum.

Akköprü deresini anlatan çok olmuştur, bende biraz mizahi açıdan bakıp anlatayım istedim.

Akköprü Deresi gizli âşıkların buluşma yeri olması özelliğinin yanında Van'ın asabi gençlerinin de, teke tek hesaplaşma yeriydi. Öyle ki belli bir yaşa hizmet etmezdi. Yıldızlar, Gençler, Büyükler ve Veteranlar. Olimpiyat Literatürüyle ifade edeyim. Küçük deste boy, Orta deste boy ve Büyük deste boy.

Madalya kazandırmayan yeryüzünün tek Olimpiyatları listesinde ilk sırada olduğuna eminim.

Yan baktın? Dereye,

Düz Baktın? Dereye,

Niye Bakmadın? Haydi Dereye,

Omuz attın? Dereye,

Çelme Taktın? Dereye,

Hele ki Kız mevzuları, kızların haberi yok, oğlanlar birbirini hırpalamakta.

Dereye gitmek için bahaneye gerek yok, tepesine kuş pislese mutlaka birini dereye davet edenler olurdu. Niye Belengaz dediğimi anladınız değil mi?

Deremiz, erkek erkeğe hesaplaşmanın mekânı özelliğinden çok, kafadarların birkaç saat özgürce muhabbet ettikleri en güzel mekânlarıydı Akköprü Deresi.

Gençliğimiz de, bende dereye çok gittim. Ama kavga etmek değildi bizim gitmelerimiz. Vallahi de billahi de ''muhabbet etmek'' o yeşilliğin ortasında hoş bir seda bırakmaktı.

Bizim kavgalarımız daha üst düzeyde idi. Siyasi çekişmelerden doğan, bugün gereksiz gördüğüm, o dönem ise çok şartmış gibiydi kavgalarımız.

Akköprü deremizin bir yanı yürüyüş alanı, diğer tarafı Atalarımızın, Canlarımızın yattığı Akköprü Mezarlığı.

Şimdiki hali şehrin gelişmesiyle yeni bir çehreye bürünmüş. Tek eksiği Yeşillik.  Sanırım zamanla büyümesiyle eski halini almasa da yeşilliği ile Van halkının buluşma yeri olma özelliğine kavuşur.

Horhorun başına gider, karpuzumuzu suya daldırır bir müddet sonra çatlamasına şahit olurduk. Buz gibiydi suyun ilk çıktığı yer.

Anılarımızda yaşamaya, yaşatmaya çalışıyoruz, canlar ile bir araya gelince. Öyle çok anı biriktirmişiz ki, anlat anlat bitmez denecek türden.

Akköprü Deresi, Vanlıların değerlerinden biri olan yerlerin başında gelir.  Yaş ortalaması 50 ve üzeri olan bir Vanlı görürseniz sorun, mutlaka size bir iki anektod anlatacaktır dere hakkında.

Esen kalın, Sağlıcakla kalın Canlar.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları