İkram Kali

Huzur olunca her şey oluyor

İkram Kali

Adını Van'ın kurtuluş gününden alan 2 Nisan Caddesi,  son bir yıl içinde İstanbul Bağdat Caddesi gibi  çok büyük ilgi ve değer görmeye başladı.  Cadde gece başka, gündüz başka bir güzelliğe bürünüyor.

Lüks restoranlar, kafeler,  spor salonları,  güzellik merkezleri, kültür ve sanat merkezi ve farklı hizmet veren modern iş yerlerinin sıralandığı 2  kilometre uzunluğundaki 2 Nisan Caddesi yeni görünümü ve hareketliliğiyle Van'ın yaşam merkezine dönüşüyor.  Caddenin yenilenmesiyle birlikte bu bölgede inşa edilen konutların, iş yerlerinin değeri katlandı.  Kiralık iş yeri ve konutların fiyatları da aynı şekilde artış gösterdi.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla 2017 yılında Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan değişim dönüşüm projesinin tamamlanmasıyla cadde yeni bir görünüme büründü.  Projeyle caddede 3'er metre genişliğinde sağlı sollu kaldırım, 11 metre genişliğinde çift şeritli yol, 2 bin metre engelli bandı, sıcak asfalt serimi ve dekoratif ışıklandırma, 1,2 metre genişliğindeki orta refüjdeki şık saksılara 5 bin gül ve cam fidanı dikilerek trafiğe açıldı. Caddenin sağ ve sol tarafında yer alan iki mini parka caddenin adına uygun Vanlı 120 Vanlı karaman çocuklar ile 2 Nisan kurtuluşunu, milli mücadeleyi yansıtan rölyeflerinin bulunduğu anıtlar dikilerek çevre düzenlemesi yapıldı.

 Bütün bu hizmetler için Van Büyükşehir Belediyesi ne kadar harcadı biliyor musunuz?

 Yaklaşık 4,5 milyon lira.

Şimdi sıkı durun ve şaşırın.

Cadde üzerinde hizmete açılan onlarca iş yeri var. Yalnızca bir kafe- restoran ve bir nargile işletmesinin iç mimari için harcadıkları rakam belediyenin 2 Nisan Caddesi için harcadığı rakamdan daha fazla. Teşvik, cazibe yaratmak budur.

Depremde yıkılan binaların yerine veya boş olan arsalara konut ve iş yerleri yapan yüklenici firmalarda 2 Nisan'ı tercih ediyorlar.  Çünkü hem vitrine çıkıyorlar hem de güzel para kazanıyorlar. Konutların altlarında yer alan asma katlı iş yerleri ise vizyon, cesaret sahibi işi bilen genç girişimcilerin ortaklıkları sonucu marka işletmelerle gerçek değerini buluyor.

 Dahası var…

2 Nisan Caddesi üzerinde açılan her işletmede en az 10 kişi istihdam ediliyor. İstanbul,  Ankara, İzmir ile her anlamda yarışan 40-50 kişi çalıştıran işletmeler var.

Kentimizin farklı noktalarında ve 2 Nisan caddesinde açılan yeme-içeme iş yerlerinde yüzlerce genç aşçı, şef garson, garson, komi, kasiyer, vale ve farklı görevlerde çalıştırılıyor.  Hizmet sektöründe  işini iyi yapan, kendisini sürekli geliştiren ve sorumluluk sahibi olan  bir çalışanın en düşük maaşı sigortası hariç 2-3 bin lirayı buluyor. Nitelikli elemanlardan 5- 6 bin lira alan var.

 Ama birde sorun var.

Yüksek maaşlara rağmen birçok restoran-kafe vasıflı elaman bulmakta zorluk çekiyor. Bir tarafta "iş arıyorum" diyen işsizler, diğer tarafta iyi sayılacak maaşa rağmen "eleman arıyorum" diyen işverenler var.

Ne olursa olsun.

Kaderine terk edilmiş bir caddeye küçük dokunuşlarla değer, insanlara moral, ekonomiye güç katmak alkışlanacak bir başarıdır.  En önemlisi küçük bir işletme ölçeğinde harcamayla lokomotif olabiliyorsunuz.

2 Nisan Caddesi kentimizde küçük dokunuşlarla nelerin başarılabileceğini ortaya koyan güzel bir örnektir. 2 Nisan caddesine  eşiniz dostunuzla  gezinti yaparak gözlemde bulunun. Nelerin değiştiğine, hayatın bir anda nasıl  canlandığına tanık olun.

Ama…

Tüm başarılı girişimlerin esas sermayesinin iki yıldır kentimizde sağlanan huzur ve güvenlik ortamı olduğunu unutmayalım. Huzur ve güvenlik sağlanmamış olmasaydı,  şiddet, korku endişe ortamı devam etmiş olsaydı 2 Nisan caddesinin kaldırımları altınla, yolu gümüşle kaplanmış olsaydı tek bir girişimci büyük paralar dökerek asla bu yatırımları yapmazdı.  Cadde de ilgi görmeyeceği için konut ve iş yerlerinin değeri de düşük seviyelerde kalacaktı.  Huzur ve güvenlik ortamı ile yapılanların değerini bilelim. Zira bir yerde huzur güvenlik yoksa ne alan olur ne satan.

 

 

Sıhke Caddesi sakinleri ne istiyor?

Sıhke Caddesi Van'ın en eski caddesidir. Geçmişi Osmanlı dönemine uzanır. Birinci Dünya Savaşı kahramanlarından rahmetli Kazım Karabekir Paşa, çocukluğunun bir bölümünü babası Emin Paşa'nın Van'da görev yaptığı yıllarda evlerinin bulunduğu Sıhke caddesinde geçirmiş.  1915 öncesinde önemli mağaza, iş yerleri,  banka, konsolosluk ve bankerler de bu caddede bulunuyormuş. O nedenle Sıhke Caddesi sırdan bir cadde değildir.

Caddenin kadim sakinleri, esnafları Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'ndan Zübeyde Hanım Caddesi kavşağından 5 Yol Ferit Melen Meydanı'na kadar tek yön olan yolun İskele Caddesi gibi çift yönlü trafiğe açılmasını istiyor. Vatandaşlar, 2 Nisan ve İskele Caddesi gibi Sıhke caddesinin de değişim dönüşüm projesiyle yenilenerek  tarihine yakışır  kültür- sanat  caddesi kimliğine kavuşmasını  arzu ediyor.

Özetle…

Sıhke Caddesi de küçük dokunuşlar bekliyor.

 

 

Trafik keşmekeşi son bulmalı

Kentte yaşayan insanların hayatlarına, moral değerlerine, ekonomilerine ve yaşam kalitesine dokunan toplumsal hizmetler büyük ilgi ve karşılık görüyor. Haklı olarak herkes caddesinin, sokağının güzelleşmesini bekliyor. Toplumun yaşama sevincini yansıtan bu durum önemlidir.

 5 Yol Ferit Melen Meydanı'ndan Çavuşbaşı yönüne giden, Milli Egemenlik Caddesi ile kesişen Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu kavşakta araç trafiği keşmekeşliği yaşanıyor.

Toplu taşıma araçlarının durakları da bu bölgede olunca bırakın araçların sorunsuz, kazasız belasız geçmesini yaya geçişleri bile tehlikeli oluyor. Cadde sakinleri, esnaflar ve sürücüler çok dertliler. Caddelerinin yenilenip güzelleşmesini istiyorlar, ama öncelikle çileye dönüşen trafik karmaşasına acil çözüm bulunmasını bekliyorlar.

Yazarın Diğer Yazıları