İkram Kali

Eğitim öğretimde Van'ın yeri değişecek mi?

İkram Kali

4 yıl boyunca Van İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan Kıyasettin Kırekin’in Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği’ne atanmasının ardından bu göreve Antalya Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke atandı.  Kırekin’in döneminde kentimiz akademik başarı sıralamasında 4 yılda 2 basamak yükselerek 75.  sırada yer aldı.   Kırekin’in başarılı veya başarısız olduğunu eğitim öğretim tarihi yazacak.

Van’ın eğitim öğretimi öğretmenlik, idarecilik, şube müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı ve bir yıl boyunca Muratpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapan Hasan Tevke’ye emanet edildi.

Muratpaşa ilçesi ile Van arasında her açıdan farklılıklar var.

Örneğin 2017-2018 yılı eğitim öğretim yılında Muratpaşa’da 391 okulda 4 bin 209 öğretmen ile 90 bin 435 öğrenci eğitim öğretim görürken, Van’da bin 420  okulda   15 bin 097 öğretmen ile 312 bin 077 öğrenci eğitim öğretim görüyor.

Van kolay bir kent değil.

Eğitim öğretime önem verdiğini her fırsatta dile getiren,  mazeret kabul etmeyen, Tevke, Vanlılara eğitim öğretim alanında bazı taahhütlerde bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ile çalışacak.

Van Valiliği görevine atandıktan sonra eğitim öğretim camiasıyla değerlendirme toplantısı yapan Vali Murat Zorluoğlu, Van’ın eğitim öğretim durumuyla ilgili duyduğu rahatsızlığı  açık bir şekilde dile getirdi.  Zorluoğlu toplantıda,  "Önümüze yeni hedefler koymalıyız. Pek çok kriterde, il olarak Türkiye ortalamasının altındayız. Öğretmen, derslik, okullaşma oranı ve okul öncesi eğitimdeki durum gibi konularda mutlaka hedef belirleyip, çalışmalarımızı gelecekte ölçülebilir hale getirmeliyiz”dedi.

Eğitim öğretim başarı sıralamasında Van'ın en alt sıralarda yer almasının kabul edilemez olduğunu, belirterek bu şehirde eğitim kalitesini artırmadığımız sürece, yaptığımız diğer hiçbir hizmetin kıymeti yoktur diyen Vali Zorluoğlu "Eğitim konusundaki başarısızlıkta vali, kaymakam, müdür ve ilgili kim varsa sorumlu olduğunu bilsin. Bu hepimizin en öncelikli meselesidir. Bu şehirde eğitim kalitesini artırmadığımız sürece, yaptığımız diğer hiçbir hizmetin kıymeti yoktur. Bir bütün olarak eğitimdeki kaliteyi artırmamız gerekir. Burada herkes taşın altına elini sokacak. Neden bizim başarımız düşük? Neden 75. sıradayız? Van'ın nüfusunun yarısı merkezlerde yaşıyor. Yüzde 70'i il ve ilçe merkezinde yaşayan bir kentin sıralaması neden 75.’lik? Bu kabul edilir bir durum mu? Neden bu kadar gerideyiz" diye konuştu.

2017-2018 eğitim öğretim yılı başında eğitim öğretimde yaşanan sorunları sıkıntıları özetleyerek bu köşede yazdık.  Bunları İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’nin de dikkatine sunmak üzere bir kez daha yazmakta yarar görüyorum.

Bunlar;

* Okul ve 3500 derslik açığı giderilmelidir.

* Öğretmen açığı nitelikli, idealist öğretmenlerle kapatılmalı. Ek ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirmesi son bulmalıdır.

* Modern okullar yapmak yetmiyor. Okulların temizliğini yapacak, kaloriferlerini yakacak yardımcı personel sorununun çözülmesi gerekiyor.

* Eğitimde akademik başarı sıralamasında Van’ın 75. sıra ayıbı son bulmalı. Çünkü bu durum şehrimizi üzüyor, geriyor, öğrencilerin, öğretmenlerin ve büyük maddi fedakârlıklarda bulunan velilerin, motivasyonunu olumsuz etkiliyor.

* Liyakat sahibi olmayan,  kendisini yönetmekten aciz, öğretmenliği yalınızca iş kapısı olarak gören atamalara son verilmeli.

* Okullarda bazı öğretmenlerin öğretmenlik mesleği ile bağdaşmayan kılık kıyafetleri velilerin, öğrencilerin tepkisine neden olmaktadır. Saçı sakalına karışmış yaka paçası kir pasak içinde, saçına tarak, yüzüne su, kıyafetine ütü, ayakkabısına boya vurmaktan ve aynaya bakmaktan aciz olan yönetmelikleri de yok sayan öğretmenler uyarılarak ısrar edenler hakkında idari soruşturma açılmalıdır. Okullarda sistematik zafiyet yaratılmasına göz yumulmamalıdır.

* Okullarda disiplin mutlaka sağlanmalı. Öğretmenlik mesleğine saygınlık kazandırılmalıdır. 

* Milli Eğitim Müdürleri görevleri gereği okulları daha sıkı denetlemeli. Başarılı okul yöneticileri, öğretmenler takdir ve teşvik edilmeli, görevlerini yerine getirmeyenler uyarmalıdır. 

* Öğretmemelere Van'ın tarihi, kültürü, toplumun ahlak ve değerleri anlatılmalı. *Öğretmenlerin sosyal, kültürel ve mesleki bilgilerini geliştirmelerine yönelik hizmet içi seminerler düzenlenmeli.

* Göçlerle köy -kente dönen şehrimizde tüm öğrencilere görgü kurallarının öğretilmesi için ilköğretim ve ortaöğretim okullarında "adab-ı muaşeret" dersi verilmeli.

* Okul önlerini mesken tutan kız öğrencileri taciz eden, erkek öğrencileri haraca bağlayan uyuşturucu satan serserilere karşı sıkı önlemler alınmalı.  Yeni eğitim ve öğretim yılında, yaşanabilecek olumsuzluklar önlenerek öğretmen ve öğrencilerin sorunsuz bir eğitim yılı geçirmeleri temin edilmeli.

* Eğitimde özlemi duyulan başarı ve kaliteyi, artırmak için yetkililere, okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler arasında sağlıklı iletişim kurulmalıdır.

Toplumun zihin mimarı olan saygıdeğer öğretmenlerin eğitim ihtiyaçları giderilmeli,  mesleki sorunları çözülmelidir…

 Müdür Hasan Tevke’ye görevinde başarılar diliyorum.

Velilerin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve kentimizin kendisinden çok şey beklediğini de hatırlatmak istiyorum.

 Siyasi atanmayla gelmiş olsalar da biz idarecilerin, kamu görevlilerinin kimliğine, rengine, düşüncesine bakmıyoruz. Biz niteliğine, liyakatine, performansına, saygınlığına, vizyonuna, hizmet anlayışına özellikle kurumuna, kentimize ve toplumumuza katıklarına bakıyoruz. Ölçme değerlendirmede kriterimiz budur.  

Eğitim öğretimde kaliteyi yükselterek Van’ın akademik başarıda sıralamada yerini üst seviyelere çekip sorunları çözebilirse,  “Müdür Tevke iyi ki memleketimize atanmış, helal olsun” diyerek teşekkür ederiz.

 Devraldığı tablo, akademik başarı oranı gibi veriler değişmez sorunlar çözülmez ise o zaman da “  Yahu Van’da Hasan Tevke gibi müdürlük yapacak hiç bir isim yokmuydu ki Antalya’nın bir ilçesinden müdür atandı. Van yine birine daha basamak oldu ” eleştirilerinde bulunmaktan çekinmeyiz. 

Geleceğin nitelikli, bilgili, yarışan, idealist ve sosyal nesillerini yetiştirmekle yükümlü kurumun sorumluluğunu alan,  her yıl değişen  mevcut  eğitim öğretim sisteminde yapacak çok da birşeyi olmayan İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke’ye kolaylıklar diliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları