Azmi İlvan

İncili Çinekop...!

Azmi İlvan

Bu konu çook yazıldı çizildi, bir kelam da ben edeyim dedim.  Van Balığına  yeni yeni isimler yakıştırılıyor, En son takılan İnci Kefali oldu.

Van balığı kimlik sorunumu yaşıyor ki isim yakıştırıyorlar..!

Van Gölünde tek bir balık vardır, o da Van gölünde çıktığı için Van Halkı ona  VAN BALIĞI  demiştir. Son birkaç yıldır biri çıktı, ki sanırım Kariyer yapma adına İnci Kefali ismini ortaya attı .

Bu konuyu araştıran değerli dostum M.Murat OTO Van balığının Sazan türü bir balık olduğunu, kefal  balığı  türüyle uzaktan yakından bir alakası olmadığını defalarca yayınladı. Bir kez de ben bu araştırmayı yayınlayayım.

"İnci Kefali" ifadesi de son yıllarda git gide popülerleşmekte, "Van Balığı" ifadesinin önüne geçmektedir. Peki ama neden "İnci Kefali" ifadesi yanlıştır? 

İnci kefalı (Chalcalburnus tarichi), sazangiller (Cyprinidae) familyasından Van Gölü'nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı (tuzluluk 0.19, pH 9.8)sularında yaşayabilen endemik bir balık türü. Adı kefal olmasına rağmen, aslında o sazangillerin bir üyesidir. (Mustafa Sarı-Ekolojik Yaşam Portalı-Vikipedia.org-Mayıs 2010)  

VAN BALIĞI'NIN TAKSONOMİSİ; (Bilimsel adı inci kefalidir diyenlere) 

Regnum : Animale 

Phylum : Chordata 

Subphylum : Vertebrate 

Superclass : Gnathostomata

Grade : Pisces 

Class : Osteichthyes 

Subclass : Actinopterygii 

Infraclass : Neopterygii 

Division : Halecostomi 

Subdivision : Teleostei 

Infradivision : Euteleostei 

Superorder : Paracanthopterygii 

Order : Cypriniformes 

Suborder : Cyprinoidei 

Family : Cyprinidae

Genus : Chalcalburnus 

Species : Chalcalburnus tarichi (Pallas 1811)   

"İnci Kefali" ifadesinin yanlışlığı biline biline neden ısrarla kullanılmaktadır? İşte asıl soru ve sorun burada başlamaktadır. Van Balığı ifadesinden rahatsız olan Ercişli hemşerilerimizin tepkileri özellikle tarafsız insanların "İnci Kefali" ifadesini kullanmaya itmektedir. Ancak bu kimliksiz ifade bazı çevreleri bir tuhaflığa götürmektedir.

*

Değerli Vanlı Canlar,  eskiden sokaklarda seyyar Balıkcılar dolaşırdı, şimdi olduğu gibi. Van balığı diye seslenirlerdi, son Van seyahatim de yine seyyar balıkcılar vardı ve şöyle bağırıyorlardı ''Bali Bali Bali'' ne olduğunu seyyar balıkçı yanımdan geçerken anladım. Balık olmuştu ''Bali''

Buradan YETEERRR diye selenmek istiyorum. Ben bilim adamı değilim ama şu farkı fark edecek kadar tecrübem var.

Van balığı iskeleti hariç, eti Kılçıklı bir balıktır, Kefal soyu Çinekop ile başlar büyür Lüfer olur o da büyüdümü Kefal olur. İstanbuldaki tüm Balıkcıları kaynak kişi olarak gösterebilirim.

Şöyle bir tez atsam ortaya inananır mı M.Sarı ve Ercişli Hemşehrilerim.

Van balığı aslen Çinekop boyunda olduğundan İncili Çinekop'tur.

Yersen tabiii.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları