Azmi İlvan

''Van sen ne ğoşsan''

Azmi İlvan

Vanlı dostlarım, son yıllarda Van için çok gayret gösteriyorlar. Van'ın Kültürüne katkıları çok. Van'ın tanıtımında bayağı yol aldılar. Hani derler ya  ''Gez Dünyayı, Gör Vanı'' diyecek  kadar da iddialıdırlar, iddialıyız.

Van Doğa harikası olan bir Kent konumundadır.  Sırtını Erek dağına yaslamış , yüzünü Turkuaz Gölüne dönmüş eşsiz Kıyıları Koyları ile Doğa tutkunlarına  güzellikler yaşatan Doğu Anadolunun kadim kentidir.

Van İnsanı kadirşinas ve eğlencelidir, Nice değerler yetiştirmiştir. Yazarlar Şairler Sanatcılar Sanaatkâr ve Devlet adamları. Bu değerlerin birçoğunu tanırsınız.

Ben yakın tarih ve günümüz değerlerinden de bahsetmek istiyorum.  Şu an Vanda olan olmayan değerli Vanlı dostlarıma hak ettikleri değeri vermek gerekir diye düşünüyorum.

Yakın zamanda yitirdiğimiz ve yaşayan Van'ın güzide insanlarına bir Vefa borcumuz var diyorum. 

Ticaret yapanlar, Kültürel yönden emek verenler, sosyal yaşamın renkli kişilikleri, Van'ın Sporuna emek verenler, Halk bilimine (Folkloruna) hizmet edenler, Van Türkülerini gün yüzüne çıkaranlar, Van yemeklerini tanıtanlar, Eğitim Öğretimin yürekli neferleri, Ressamları, Müzisyenleri, Basın Emekcileri, Van için gönüllü yardım sevenleri ve Van STK'ları.

Öyle değerlerimiz var ki tek tek anlatmaya kalksam satırlara sığmazlar. Ama , ben yakinen Tanıdığım  iki üç dostumdan bahsetmek de isterim. Son dönemler de Van için çok emek verdiler ve vermeye devam ediyorlar.

İkram Kali;

Vansesi Gazetesinin Genel Yayın Müdürü, Van sevdalısı, Van tarihinin ayaklı ansiklopedisi, Kentin Hafızası. Mesleği gereği Van hakkında öğrenilmesi gereken tüm bilgiler için Danışma merkezi.  Van'ın Tanıtımında önde gelen kişiliklerindendir. Çok değerli Basın Emekçimizdir. Araştırmacı Gazeteci ve Yazardır.

M.Murat Oto;

Van Müziğine (Türkülerine) Hayat verenlerdendir. Gün yüzüne çıkardığı yüzlerce eser vardır. Kent Ruhuna ruh katan önemli bir değerdir.  YYÜ'nin değerli öğretim Üyesidir. Müzik çalışmaları ve yetiştirdiği öğrencileri ile Van'a can suyudur. Müziğin Emekçisidir,  Araştırmalarıyla elde ettiği Van Türkülerinin Arşivi geleceğe belgedir. Araştırmacı ve Yazardır.

Şahin Akçap;

Van'ın önemli yazarlarındandır, Kitapları ve Köşe yazılarıyla Van Kültürüne önemli katkıları vardır. Kelime Sihirbazıdır.  Van'ı en güzel anlatan cümlerler onundur. Öyle bir ruh haline sokar ki, Ruhunuzla yaşarsınız Van'ı. Antalya nın yerelbasının da makaleleri yayınlanır. Araştırmacı Yazardır.

Nihat Işık;

Van'ın Mizah Ustası, Facebook Fenomeni,  Van'ın en güzel espirilerinin yaratıcısı, Van'ın tanıtımında Nihat Işık'a danışılmadan yapılan tanıtımlar yetersizdir. Onsuz Organizasyonlar eksiktir. Van Guruplarının göz bebeğidir.  Van'da en sevdiği kişi Necip Hocadır. Van'ın kimsesizlerinin kimsesidir. Bir organizasyon çocuklar için ise, Nihat Işık mutlaka canla başla çalışır. Vanın tanıtımında çok büyük emekleri vardır. Van'ı bilen mutlaka Nihat (Hoca) Işık'ı da bilir. Van ile ilgili Videoları paylaşım rekoru kırar. Benim gözümde çok iyi bir sosyologdur.

Haluk Bekiroğlu;

Van'ın Köklü Kırtasiyecilerindendir, Sanırım en çok Vanlı tanıyan kişidir, Van dışında yaşayan vanlılar, Van'a ayak basar basmaz mutlaka soluğu Haluk Bekiroğlu'nun yanında alır. Renkli kişiliği, Van'ın sevilen sayılan sözünü esirgemeyen mert delikanlısıdır. Eğitim gönüllüsü ve neferidir.  Van'ı çok seven ve Van için herşeye bende varım diyen biridir. Vanlıların en büyük Fotoğraf arşivi onundur. Her Vanlı ile mutlaka bir Fotoğrafı vardır. Bir nevi KENT'in hafızasıdır.

Muzaffer Aktuğ;

Van il Kültür ve Turizm Müdürümüz. Van için göstermiş olduğu çalışmalar taktire şayandır. Van Kültürüne öncülük edenlerdendir.  Vanın Tanıtımında emeği çoktur.  Van'ın sevilen sayılan nadir müdürlerindendir.  Van Envanterinin oluşmasında harcadığı mesaisi ile çok iyi bir bürokrattır. Güler yüzlü, hoşgörülü çok değerli bir Vanlıdır.

Servet Durgun;

Eski Van da kim hangi mahallede hangi sokakta ve hangi evde oturuyor du,  bilmek isteyen Servet Durgun ile irtibata geçebilir. Yaptığı çalışma Van'ın Kent hafızasını canlı tutuyor, Uzun yıllara dayanan bu çalışması, Kültür Müdürlüğümüz tarafından Envanter olarak Arşivlenmelidir.  Hani hep deriz ya ''Vanın Yerli aileleri '' diye. Van tarihine ışık tutacak nitelikte. Mahalle mahalle, sokak sokak ve kapı kapı hepsi bu çalışmasında vardır. Van'ın eski sokak isimlerinin unutulmaması açısından önemli bir kaynaktır.

*

Makaleleri ile Van'ın sosyo ekonomik şartlarını geçmişten günümüze aktaran, Van şivesini yaşatmaya çalışan, aile yapısını misafirperverliğini göz önüne seren güzel yürekli Vandaşlarımızın makaleleri, Şiirlerive Tabloları ile Van'ın hafızasını hep canlı tutuyorlar.

Mine Klavuz Ongün, Şükran Yurtkuran, Ümran Öztürk, Nuran Demirhan, Veysel Selen, Sait Ebinç, Ercan Akkar ve Kalemi güçlü nice yazarlarımız.

Cemil Altaylı, Hüseyin Ayça, Cengiz Amiklioğlu ve Halit Özhan gibi Ressamlarımız.

Ümit Kayaçelebi, Gökmen Sakin, Özay Sağlam gibi Şairlerimiz.

Ve ismi şuan aklıma gelmeyen (ÖZÜR DİLİYORUM)  Van'a gönül vermiş nice değerlerimiz. Velhasıl,  Van'ın tanıtımı gelişmesi için bir tuğla koyan, değerli Vanlılara yürekten teşekkür ediyorum.

Son dönemde atanmış olan Kayyumlar ve Yeni Van Valimizin üstün gayretleri İle Vanımızın çehresi değişmektedir. Aslını koruyan ve Modern bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Tüm bunları söylememin sebebi, tek cümle içindir.

''VAN SEN NE ĞOŞSAN''

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları