Ümran Öztürk

HÜZNÜN KOKUSU SAHAFLAR

Ümran Öztürk

Mart-Nisan ayları TÜYAP'ların en yoğun olduğu aylardır. "Susurluk Kitap Günleri"nden sonra bu günlerde 22. İzmir Kitap fuarında yer almaktayım. Okulların öğrencilerini fuar alanına getirmeleri, yazarlarla tanıştırmaları, kitaplarla buluşturmaları  ayrı bir güzellik. 
Her yıl yaptığım gibi bu yılda stanttan bir süreliğine ayrılıp sahaflara gittim. Eski kitapları,dergileri karıştırdım. Hatta ilk okumayı söktüğüm alfabemle buluştum. Kapağı bantlı bir kitaptı. Sayfalarını okşarcasına çevirdim yıllar, yıllar öncesine gittim. Bana biraz acı, biraz hüzün çokça mutluluk verdi. Sonra ergenlik dönemime doğru ilerledim Hayat, Ses, Yedigün Dergileri karşıma çıktı. Yıllar öncesindeki fotoromanlar bu dönemin dizileri gibiydi. Eski tarihli gazeteler hepsi ayrı bir dönemin sosyal yaşamını yansıtıyordu. 
Bu nedenle benim için başka bir güzelliktir sahafların bu fuarlarda yer alması.  Eski kitaplara düşkünlüğünüz varsa zaten sizi sahaf sözcüğü bile heyecanlandırır. Hüzün vardır o raflarda. Aylardır dokunulmamış olan kitaba, önce bir üflersiniz sonra elinizle hafif bir tozunu alırsınız içinize çekerek koklarsınız o an hüznü koklarsınız aslında.  O koku sizi geçmişe götürür, sanki gramofonda çalan unutulmuş  eski bir şarkı gibidir. Sizi usulca içine çeken eskimiş yaprakların kirli sarı kokusu. Koku hafızası en kalıcı olanlardan biridir
 Bazen kitabın içine düşülen küçük notlar, kurutulmuş bir gül yaprağı size küçük bir sürpriz yapar. Sahaflardan aldığım kitaplarda okuyucu tarafından karalanmış ,içimi acıtan birkaç cümleyle mutlaka karşılaşırım. Beni sahaflara çeken bir başka duygu da kitaplara düşülmüş o dokunaklı mısralar olur. O eski kitabı çekici kılan içten gelen en yalın şekilde yazılmış bir iç döküştür. Belki ilk gençliğimizi, belki de yüzümüzdeki her çizgi gibi yaşanmışlığımızı bize hatırlatır sahaflar. 
Pek çok insanı geçmişe ve eski  anılarına götüren o kokuyu bizden sonraki nesil belki de hiç bilmeyecek. Çünkü onlar kitabı bile internetten, tabletten ve kitap okuyucudan okumaktadırlar. 
Zamanda yolculuğun diğer adı olmalı sahaflar. Zira sahaflar dünü bugüne bağlayan bir köprüdür.

Yazarın Diğer Yazıları