Azmi İlvan

Son Durak...!

Azmi İlvan

Bir tren hattı düşünün, bu hat üzerinde Hızlı tren var, Elektrikli tren var ve birde Kara tren.

Hat tektir ve gideceği yer belli,  ABD GAR'I...!

Hızlı tren dediysem, Öyle Japonyada ki veya Fransada ki gibi değil. Hızlandırılmış tren.İlk seferinde takla atan tren.Yani Taklacı tren...!

15 yıldır atmadığı takla kalmadı, kâh ileriye, ki  genelde geriye takla atmalarıyla meşhur.

*

Bizdeki siyaseti Güvercin taklası oyununa benzetirim hep. Hani dört çocuk  başlarını deve kuşu misali birbirine dayayıp kıçları dışarıya dönük pozisyon alıp ve birinin de üstlerinden takla atarak öbür tarafa geçmesi gibi.

Bu taa ki çok partili sisteme geçtiğimiz günden beri oynanıyor. Hani Tek parti dönemini savunuyorum sanmayın Demokrasiye aykırı bir durumdur. O dönem Ülke rayına otursun diye tek parti elinden gelenin çok fazlasını yaparak Demokrasiye geçiş misyonunu tamamladı. Saptırılan Tarihi değil, gerçek tarihi inceleyen bilir.

*

Evet Trenler demiştik.  Bu terenler yol alır ama birbirlerinin peşi sıra gitmek zorundadır, Çünkü tek hat üzerinde gidiyorlar. Arada mola vermek  için hat'ta makaslar vardır. Paralel hatta geçer ve yol alma zamanı gelince tekrar aynı hatta girererek hedefe doğru yol alırlar.

Hızlandırılmış tren (taklacı Tren) sık sık mola verir ki diğer iki teren ile aradaki mesafeyi korumalı. Bazen bu tren arıza verince, elektrikli tren ki sadece lokomotiftir vagonları yoktur,  imdada yetişip arkadan ittirir..! Elektrikli trenin görevi odur. Kara tren'e gelince yolcusu çoktur, ağır aksaktır makinistleri nöbetleşe görev yapar. Baş makinist raydan çıkıp köylere dalıp tarumar ettiği için cezalıdır. Onun için Eş Makinistler  treni kullanır...!

Bir ara hızlı terene kafayı takmıştı. Sen niye başta gitmek istiyorsun Başta gitmene izin vermem diye tuttursa da, asıl amacının son istasyona ulaşması için onun liderliğine ihtiyacı vardır.

Vel hasıl bu trenleri merkezi sistem ile yönlendiren ana merkez vardır. Onların talimatıyla yol alırlar.

Ha, bir de hat üstünde bozulan rayları, Lokomotifleri tamir eden elle yol alan işçi taşıyan ve devamlı yol almaya çalışan dördünçü motorsuz bir araç vardır. Hep geriden gelir..! Toparlamaya çalışır.

Şimdi bu trenlerin Frenleri tutmuyor, virajlara süratli giriyor, bu virajların en tehlikeli olanına yaklaşıyorlar, öyle keskin bir viraj ki adı Laik Türkiye Cumhuriyet Virajı. Hızlarını düşürmeseler devrilme tehlikesiyle karşı karşıyalar...! Yolcuları tehlike altında,  öylece seyrediyorlar. Birinci mev kideki yolcuların emniyet kemerleri var ama diğerleri Allaha emanet.

Son durakta  sabırsızca bekleyenler var, Bando mızıka tekmili birden. Heyec an için de ama biraz tedirgin. Çünkü biliyorlar ki Laik Türkiye Cumhuriyeti Viraj'ını  aşmak çok zordur.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları