Azmi İlvan

Van'ın Sesi...

Azmi İlvan

Mahallemizin değerlerinden biri olan, beyefendi aydın, İlerici ve Babacan tavırlarıyla gönlümüz de özel yeri olan Remzi Perihan amcamız öncülüğünde kurulan ve Van'ın sesi kulağı olan Vansesi tüm Vanlıların gazetesi, 1937 den bu yana, önemli bir misyon yüklenmiştir.

Doğu Anadolu'nun Turkuaz Denizinin ilk sesidir.

*

Remzi amcam, babamın ve amcalarımın çocukluk arkadaşı, komşusudur ve hepte öyle kalmışlardır.

Yitirdiğimiz değerlerimizi saygıyla anıyorum.

Hani büyük yazarımızın dediği gibi ''O güzel İnsanlar, Güzel atlara binip gittiler''aynen öyle. Van'ımızın ve mahallemizin güzel insanları tek tek ayrıldılar aramızdan.

Geriye ne mi bıraktılar? 

Olgunluğu, hoşgörüyü, beyefendiliği ve geleceğe Umutla bakan evlatlarını.

Van'ın değerlerini saymakla bitiremeyiz. Van'ın her mahallesinden çok değerli amcalarımız, Dayılarımız, ağabeylerimiz gelip geçti. Yitirdiklerimizi sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Van'ın kültürüne, sosyal yaşamına çok büyük hizmetleri olan bu güzide canlarımızı bugün anmak ve onlara minnet borcumuz olduğunu hatırlatmak geldi içimden.

Buradan sizlere seslenmek isterim.

Yazın dostlar.

Zira "Söz uçar yazı kalır"

Değerlerimizi yazın, yeni nesillere anlatın. Anlatın ki kardeşliğin dostluğun ve Van'ın deyimiyle Gardaşlığın ne olduğunu öğretelim.

Mesela; İnsan ilişkilerini anlatın, giyim kuşamını anlatın, evlerini anlatın o evlerdeki sıcak, samimi yaşamları anlatın. Yani;

Anlatın ve durmadan yazın. Yazmak güzeldir canlar.

Siz değerli Vanlılar,

Van insanı geçmişten geleceğe hep umutla bakmıştır, asla umudunu yitirmemiştir, yitirmeyecektir.

Zor günlerden geçiyoruz..!

İnanıyorum ki,  hoşgörüyü ve Barışı karakter olarak kabul eden Vanlılar, bu değerleri  korumak için ellerinden geleni yapar ve  kardeşliği ön planda tutarlar.

Tarihinde çok acılar yaşamış bu toprakların evlatları bu günleri de aşacaktır.

Van doğası gereği hümanist nesiller yetiştirmiştir,  İnsanına ve doğasına çok bağlıdır.

Van Denizi dedin mi? Gözlerinde ışıltı oluşur, hele ki Van denizinde güneş batımı bir başkadır. Duygular yoğunlaşır gözler ufka dalar gider.

Bunları anlatın canlar. Anılarınızı yazıya dökün, sizlerle yok olup gitmesine izin vermeyin.

Buradan Van için yazan, sosyal ve kültürel yapısına katkılar sağlayan çok değerli dostlarımıza, iyi ki varsınız demek istiyorum.

İşte;

Bize bu imkânı sunan ve Miras olarak bırakan Değerli amcamız Remzi Perihan'a ve onun gibi nice değerlere binlerce kez teşekkür ederim.

Esen kalın, Sağlıcakla Kalın, Barış ile kalın.

Aze…

Yazarın Diğer Yazıları