Azmi İlvan

Bakış...!

Azmi İlvan

Hayata bakış her insanoğlu için farklıdır. Kimisiyle aynı baktığını düşünürsün ama asla bire bir olmuyor. Ortak çok yön vardır diye düşünürüz ama  yanıldığımızı yıllar için de anlıyoruz. Ama asgari de buluşmak her zaman olmalı.

Siyaset'e bakarken bile, Sağ ve Sol veya Din (ki Dinin Siyaset de yeri olmamalı). Aynı çizgide olan insanlar bile ayrışabiliyor. Tabi ki insanların bir  fikri olmalı, kendi doğrularını savunmalı veya sorgulamalı.

Ama en tehlikeli olanı Fikirsizliktir. Nabza göre şerbet verenlerdir. Halk literatüründe, Ne Sağcıyım ne solcu Futbolcuyum diyenler (Futbolcuları tenzih ederim) en çok zarar verenlerdir. Hani asgari de buluşmalıyız diyorum ya, işte bu sınıfa girenlerin Siyaset  bilmin de Asgarisi bile yoktur.

Bir iki örnek vermek isterim tabii.

Özellikle Din'i konularda bilinçsizdir. Ama Din söylemini duyduğunda yanlış doğru demez kayıverir söyleyenin safına. Sorgulama yetileri yoktur ne denirse ona inanır. Yeter ki Dini İnancı doğrultusun da ruhunu okşayan söylemleri  duysun, çünkü öyle yönlendirilmiştir, onun doğrusu odur.

Bilmin nimetlerinden faydalanır, ama asla kabullenemez...!

Bir başka örnek;

Hayatı boyunca Siyasete uzak kalmıştır, Siyaseti Korku tüneli gibi görür. Geçmişte, ki 80 sonrası yapılan baskılar sonucu sinmiştir korkmuştur, Kendisine ve  yakınlarının başına  kötü bir şey gelecek diye uzak kalır. Ama yanlıştadır. Sustukça birgün sıranın ona geleceği kaçınılmazdır...!

*

Doğaya Bakış;

Tüm insanların doğayı sevdiğini düşünürüm,  şuan kime sorsanız Doğa için ne hayelleri vardır. Deniz kıyısında yaşamak isteyeni, Köyde , Kasaba da, Yeşillikler içinde olmak ister. Ama söz konusu çıkar olunca..!

Ormanların yok olmasına ses çıkarmaz. Dereler kurutulmuş umursamaz, Göller Denizler kirletilmiş düşünmez.

*

Hayvanlara bakış;

Dünyada  İnsan oğluna bahşedilen yaşam hakkı o canlılarında hakkıdır.

Ama nerdeee.O c anlılara saygı yok. Onu da Allahın yarattığı aklına gelmez. Kendisine zarar vereceğini düşünür. Hiç empati yapmaz.  O canlılar da  insanlardan hiç mi korkmuyor diye düşünmez. Çünkü varsa yoksa kendi korkuları. Öyle ki Evinde bir hayvan besleyen birisini bile aynı bakış açısıyla değerlendirip hoşlanmaz.

*

İnsanlara Bakış;

Eveeet;

işte en tehlikelisi de bu bence.  İnsanoğlu birbirine öylesine düşman ki, ne doğaya ettiği ne Hayvanlara ettiği masum kalır. Sevgiden yoksun, Kin ve Nefret ile büyümüş, ben diyen  insanlar kendileriyle barışık bile değiller. Halbu ki soluk alıp veren canlılarız, tek bir Dünyamız var.

Amma;

Siyaseti gereği, Doğada ki çıkarları gereği  ve İnsanlar üzerindeki hakimiyet isteği ile kendisi dahil hiç bir canlının huzur için de yaşamasına izin vermez.

Yukarıda saydığım nedenlerden dolayı, Paylaşmayı bilmeyen,  Dünya da yaşam hakkının kendilerine verildiğini sanması, Hasta bir ruha sahip olduğunun kanıtıdır.

İnsanın İnsana ettiğini, Şeytan bile etmemiştir.  Gidip çakıl taşlarına para ödeyip Şeytanı  (eskiden bir taneydi şimdi olmuş üç tane..!) taşlayacağınıza, Takkenizi önünüze koyup Vicdanınızı taşlayın. Hiç olmazsa bedava.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları