Azmi İlvan

Ayak İzleri....

Azmi İlvan

Van'ın dört ana ceddesi vardı, gerçi sembolleşmiş caddelerimiz de vardı ama, iki caddesi Vanlıların en çok ayak bastıkları caddelerdi.

Cumhuriyet Caddesi;

Vanlıların çarşı dediği  caddedir. Tüm ihtiyaçlarımızı temin edebildiğimiz ki, adından da belli Cumhurun caddesi.

Maraş Caddesi; 

Caddeden inince önce Van kalesi karşılar sonra da Van denizinin turkuaz rengi. Okullar caddesi de diyebiliriz. Cumhuriyet Caddesiyle kesiştiği yerden batıya doğru indiğimizde, sol tarafta Kız Meslek, sağ tarafımız da Ticaret Liseleri, daha da aşağılara indiğimizde sol tarafta Kazım Karabekir  Orta okulu ve daha da aşağı da Öğretmen okulu vardı.

İskele Caddesi; 

Sağlı sollu Kavak ağaçlarıyla muhteşem doğal tünel görünümüyle simgeleşmiş, Van denizinin ismiyle müsemma denize en çok gittiğimiz caddemiz.  Cumhuriyet Caddesinin bittiği Beşyol mevkiinden aşağıya uzanan dünyanın en uzun Caddelerinden biri diye bilinen 7 Km'lik caddemiz. Bu cadde üzerinde ise Atatürk Lisesi, Halk Eğitim Merkezi ve Kapalı Spor Salonumuz vardı.

Sıhge (sığke- sıkge dildöndüğünce : )Caddesi;

İskele Caddesine paralel  bir caddemizdir. Ve Maraş Caddesi nin bitişin de birleşir. Yukarı da bahsettiğim gibi, Cumhuriyet ve Maraş Caddesi Van halkının en çok ayak bastığı caddelerimizdi.

Çarşı ki Van'ın kalbinin attığı yerdi, aklınıza gelen her türden  esnafın Kuyumcusu, Berberi, Nalburu, Fırını, Manifaturacısı, Beyaz eşyacısı, Konfeksiyoncusu v.s ve Bankaları bu Cadde de idi. Dolayısıyla Van'ın  en önemli  anacaddesi  idi.

Yıllar önceydi, daha yeni yeni bıyıklarımız terlemeye başlamış, kimimiz ortaokula kimimiz liseye ve ufaklıklar da ilkokul'a  gidiyoruz.

Bir sabah okula gitmek için evden çıktığımız da kaldırımlarda ayak izleri vardı, boyanmış dı kaldırımlar, bir merak sardı, nedir bu ayak ve adım izleri ?

Ve izleri takip etmeya başladık,  sokalar da  Caddelerde halk yere bakarak izleri takip ediyor, öyle ince düşünülmüştü ki ayak izleri, karşıdan karşıya geçerken bile kavşakların düzenine göre  işaretlenmiş, Nerdeyse her sokağın ve her caddenin başından Çarşıya doğru giden birinin ayak izleri...!

Merakla izleri takip ediyoruz, Okula geç kalma pahasına da olsa merağımızı gidermek zorundaydık. Halk birbirine soruyor, biraz tebesüm ile bakarak, daha çok merak ile.

Ve;

Nihayetin de ayak izlerinin birleştiği yere geldiğimiz de,  açılışı yapılacak KENT KIRTASİYE de son buluyordu ayak izleri.

Van'ımıza bir Kırtasiye daha kazandırmıştı, Faruk ve Haluk Bekiroğlu kardeşler.  O günden bugüne çizgisinden hiş şaşmayan ve devamlı gelişerek,  Van halkına ve Öğrencilerine hizmet etmektedir.

Ayak İzleriyle başlayan, Eğitimin yılmaz neferi olan bu ticari kuruluşumuza Eğitimimize ve Kültürümüze verdikleri hizmetten dolayı teşekkür ederiz.

Değerli abimiz Faruk Bekiroğlu'nu genç yaşta kaybetmenin hüznünü içimizde yaşarken,  Ayak İzlerimizin her zaman doğru yola götürmesi dileği ile esen kalın, sağlıcakla kalın canlar.    Aze...

Yazarın Diğer Yazıları