Azmi İlvan

100'e 1 kala...

Azmi İlvan

Van'ın Kurtuluşunun  99. Yılını kutluyoruz, ama önce kısa bir bilgi ile hatırlatma iyi olur.

Birinci dünya Savası sırasında 20 Mayıs 1915 tarihinde Ruslar tarafından işgal edilen  Van, Ruslar ve Ermeni çeteleri tarafından yakılıp, yıkılarak yerle bir edildi.Birinci Dünya Savaşı'nın başlaması ve Çarlık Rus Ordularının Doğu Anadolu'ya ilerlemesi sonucunda 15 Nisan 1915 tarihinde Van'daki Ermeniler isyan için ayaklandılar. Ermeni isyanı başlamasıyla Van'dan kaçan Müslüman halk, yelkenli gemilere binerek aç, hasta ve çaresiz bir şekilde Tatvan'a doğru yola çıktılar. Binbir güçlükle Tatvan'a ulaştıktan sonra, Tatvan'da bulunan Ermenilerin katliamına maruz kalmış, hayatta kalabilenler Bitlis'e kaçarak canlarını kurtarabilmişlerdir.Yaklaşık olarak 3 yıl düşman işgalinde kalan Van, 02 Nisan 1918 tarihinde işgalden kurtularak istiklaline kavuşmuştur.

*

Çocukluk yıllarımızda Van'ın kurtuluşu çoşkulu kutlanırdı, Resmi geçitler, okul bando ve Mehter takımı, Askeri bando ve sivil toplum kuruluşları. Hele ki en güzeli Şehirler arası otobüs firmalarının geçidi bir başkaydı. Havalı Margirüsler salına salına geçerdi. Onlar yaylandıkça çocukluğun verdiği çoşku daha çok artardı. Akşam olunca Fener Alayının gelmesini sabırsızlıkla beklerdik. Ellerinde Fenerler ile, ki Fener dediğim bir sopanın ucuna konserve kutusuna benzer teneke  ve içinde çaput veya yonga doldurulur,  ispirto yada benzin döküp yakarak fener oluşturarak askeri nizam disipliniyle Cumhuriyet Caddesinde yürürlerdi. Askeri Gazino bizim Mahallede olduğundan yürüyüş bizim caddeden başlardı. Mahalleli kaldırıma dizilir onları seyre dalar geçişlerini alkışlardık.

Tören bu şekilde kutlanıp son bulurdu.  Yıllar içinde Van dernekleri kuruldu, İst.Van Vakfı kuruldu birkaç yürekli Vanlı büyüğümüz bu işe gönül verdiler, Fedakârlıkları unutulmaz. Bu bir bayrak yarışıdır, Yönetimler gelir geçer önemli olan o bayrağı gönder de dalgalandırmaktır.

Kurtuluşun 99. Yılında Van gurupları etkinlikler düzenliyor, ki bunların en etkin olanı Van Yemekleri gurubu. Bu yürekli canlar İki Nisan günü Cennet Vatanımızın bazı şehirlerinde kutlamalar yapacak, Vanıları bir araya getirecek, Yemekler bahane deyip sohbetler şahane diyerek Van Yemeklerini hatırlatıp lezzet bayramına dönüştürecekler.

100'e 1 kala bu etkinliklerin daha çoşkulu olabilmesi için İst Van Vakfının etkinliğinin 2 Nisan değil de 12 Nisan da kutlaması da akıllarda bir takım soruların oluşmasına sebep olmaktadır. Hele ki önümüzde çok önemli bir Referandum seçimi varken...!

Bu Kutlama tarihinin hiç etik olmadığı kanaatiyle, 12 Nisan'daki etkinliğin Siyasete alet edilmemesini umarım.

100. Yıl da, Van ilinin tüm Kamu Kurum kuruluş ve STK'larının Van'a yakışır bir şekilde 2 Nisan'ı kutlanmasına ön ayak olmasını beklerken, İstanbul Van Vakfının da 100. Yıl için proğram yapması beklentilerimiz içindedir. Van'a ve Van'lılara Yakışanı yapacaklarını ve siyasetin gölgesin de kalmayan Vakıf etkinliği olması, Tüm Vanlıları Kucaklaması gerekmektedir.

100. Yıl çok önemlidir. Şimdiden proğramlanmalıdır. 2 Nisan 2018 de tüm STK ve Van gurup üyelerinin Van da buluşması dileğiyle. 2 Nisan kurtuluş günümüz Kutlu olsun. Tüm Şehitlerimize Allahtan Rahmet diliyorum. Bize Cennet bir Van bıraktıkları için Minnettarız. Ruhları şad mekânları Cennet olsun.

''Erik Değdirenler ve Sevenleri.. 2018 Van'ın Kurtuluşunun 100. Yılı'' Gurubu olarak 99. Yılımızın Hayırlı olması dileğiyle Tüm Vanlıların Kurtuluş gününü Kutlarım.

Aze...

Yazarın Diğer Yazıları