Hikmet Aksoy

Yeni Adana Gazetesi 100 yaşında

Hikmet Aksoy

Gazeteler niçin çıkar? İletişim aracı oldukları için, önceleyin bilgilendirme amacını güderler. İletişim alanında duyulan bir eksiklik/noksanlık olunca/duyulunca devreye gazeteler/radyolar/televizyonlar girer.

Haber gazeteciliği, fikir gazeteciliği ve bulvar gazeteciliği işte böyle durumlarda okurlarıyla buluşur.

Türkiye'de bu amaçla çıkan pek çok gazete var bugün.

Bir de belli, legal bir inanç/dava için çıkan gazeteler olur. Belli bir inancın/grubun gazeteleri... Basın tarihinde böylesi dergi ve gazetelerin varlığına rastlıyoruz. Örneğin merhum Necip Fazıl Kısakürek'in "Büyük Doğu" gazetesi/dergisi böylesi bir örnektir diyebiliriz.

Belli bir inanç, belli bir dava gazeteleri günümüzün tanımıyla "cemaat gazeteleri" olarak bayiilerden çok; grup içinde elden/abone yoluyla okurla buluşur, okunur. Örneğin "Büyük Doğu" böyleydi. Günümüzde böyle gazete var mı, bilemiyorum.

***

Yukarıdaki gazete tanımları dışında bir de;  öyle  kişiler vardır ki; gazete yayımlama uğruna onlar tüm varlıklarını mensubu olduğu topluluğa/ulusa adarlar. Bu uğurda ölmek onlar için kutsaldır, yurtseverlik duygularından kaynaklanan bir borçtur ayrıca.

Çıkardıkları gazeteler; Türk basınına  özgü "Kurtuluş Savaşı Gazeteleri"dir onlarınki...

İşte, bundan tam 100 yıl önce Adana ilimizde ilk sayısı yayımlanan "Yeni Adana" gazetesi yukarıda belirttiğimiz duyguların/emeğin somut örneği olarak 25 Aralık 1918 günü okurlarıyla buluştu. Bugün de yayımını sürdürüyor.

Ne mutlu Adanalılara... Yüz yıllık gazeteleri var.

Türk yerel basınında doksan küsür yaşında gazetelerimiz var bugün;  ama  100 yaşında olan yok.

Onların da 100. yıllarını ne kadar görmek isterim bilseniz

Ne mutlu "Yeni Adana"yı yüz yıl yaşatan Yüreğir Ailesine... Ne mutlu bu gazetemizin sahibi Çetin Remzi Yüreğir'e...

"Yeni Adana" gazetesi 1918'de Fransızların Adana'yı işgalinden beş gün sonra, işgale karşı direnmek için Ahmet Remzi Yüreğir ve iki arkadaşı  tarafından kuruldu ve aralıksız olarak yayımını bugüne değin sürdürdü.

Gazetenin 100. yayın yılı için hazırlanan özel kitapçığın önsözündeki:

"Düşmandan arındırılmış ve bağrında 'tam istiklal' koşullarında yaşayabileceği bir ülkenin sahibi olacak genç Türk Ulusu'nun Kurtuluş Savaşı için gerekli olan duruşu ve inancı taşıyarak bu özelliğiyle Yeni Adana sadece haber veren, görüş yansıtan bir gazete olarak değil, dağda ve ovada çarpışan, yaşamını hiçe sayan kahramanlarımızın da yanıbaşında saf tutan bir 'eylem' olarak savaşıma yönlendirmiştir. Kurtuluştan sonra Cumhuriyetimizin ve Atatürk Devrimleri'nin  'ileri karakolu' olma işlevi üstlenmiş; yeniden yapılandırılan toplumsal ve politik yaşamımızda aydınlık ve ileri Türkiye Ülkü'sü adına taraf olmuştur" deniliyor.

Teşekkürler Yüreğir Ailesi... Helal olsun sizlere Adanalı kardeşlerim.

1918'de Fransızların Adana'yı işgalinden beş gün sonra, işgale karşı direnmek için Ahmet Remzi Yüreğir ve arkadaşları tarafından kurulan gazete, o tarihten bu yana aralıksız olarak yayınını sürdürüyor.

Gazete'nin 100. yayın yılına özel hazırladığı kitapçığın önsözünde, "Düşmandan arındırılmış ve bağrında 'tam istiklal' koşullarında yaşabileceği bir ülkenin sahibi olacak genç Türk Ulusu'nun Kurtuluş Savaşı için gerekli olan duruşu ve inancı taşıyarak bu özelliği ile Yeni Adana sadece haber veren, görüş yansıtan bir gazete olarak değil, dağda ve ovada çarpışan, yaşamını hiçe sayan kahramanlarımızın da yanıbaşında saf tutan bir 'eylem' olarak savaşıma yönlendirilmiştir. Kurtuluş'tan sonra Cumhuriyetimizin ve Atatürk Devrimleri'nin "ileri karakolu" olma işlevi üstlenmiş; yeniden yapılandırılan toplumsal ve politik yaşamımızda aydınlık ve ileri Türkiye ülküsü adına 'taraf' olmuştur." denildi.

Yazarın Diğer Yazıları