İkram Kali

Van'da AK Parti'de yeni dönem

İkram Kali

2019 seçimlerine hazırlanan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Van İl Başkanlığı 6. Olağan Kongresi için geldiği Van'dan 3 yıl sonra mutlu hem de umutlu ayrıldı. 

 

Erdoğan,  parti içi değişimler sonrası adeta kendi kontrolüne aldığı Van teşkilatında Kayhan Türkmenoğlu ile birlikte yeni bir süreç başlattı.

 

AK Parti genel başkanı seçilmesinin ardından 30 Mayıs 2017 günü partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuşan Erdoğan, partisinde metal yorgunluğa dikkat çekerek,  "Bu yılsonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019'a hazırlanmamız gerekiyor" sözleriyle düğmeye basmıştı.

 

Bu konuşmasının daha doğrusu talimatının ardından çok sayıda ilçe başkanı görevden alınırken aralarında Van'ın da yer aldığı bazı il başkanlarının istifası gerçekleşmişti.

 

15 yılda 5 genel, 3 yerel seçim kazanan, 3 referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle çıkan, Van'da 2015 Haziran seçimlerinde 8 milletvekilliğinin yalnızca birini, 1 Kasım 2015 seçiminde ise 8 milletvekilliğinin ancak ikisini alarak başarısızlığın üzüntüsünü yaşayan Erdoğan, boşalan AK Parti Van İl Başkanlığı için aday olan 32 isim arasından Ankara'ya görüşmeye çağrılan 7 kişi içinden 23. Dönem Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nu AK Parti Van İl Başkanlığına  atamıştı.

 

Siirt konuşmasının ardından beraberindekiler ile birlikte Van'a gelen Erdoğan,  yol boyunca coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Erciş Ulupamir'den karşılamaya katılan Kırgız Türklerinin geleneksel kıyafetleri içinde at üstünde ellerinde Türk bayrakları ile Erdoğan'ı selamlamaları renkli görüntüler oluşturdu.

 

Pazar günü Edremit Nur Tatar Spor Salonuna  girişte yaşanan keşmekeş, düzensizlik nedeniyle birçok vatandaş  tepki göstererek salona girmeden geri dönmek zorunda kaldı.  Buna rağmen resmi kapasitesi 5 bin olan, delegelerin oturduğu alanda bulunanlar ve tribünlerdekiler ile birlikte salonda  8 bin  kişinin olduğu, bir o kadar kalabalığında dışarıda bulunduğu, yaklaşık 20 bini aşkın vatandaşın Erdoğan'ı dinlediği belirtiliyor.

 

Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da,  partililere hitap ederken karşılama ve salonda gördüğü coşkulu kalabalık üzerine, "Van 16 Nisan halk oylamasında yüzde 43'lük 'evet' oranıyla maalesef beklediğimizin ve Türkiye ortalamasının çok altında kaldı. Halbuki bizim Van'dan beklentimiz çok daha yüksekti. Türkiye için neler yaptığımızın, Van'a da hangi hizmetleri getirdiğimizin en yakın şahidi sizsiniz ama görüyorum ki 16 Nisan'dan sonra bugün Van bir başka" sözleriyle memnuniyetini ifade etti.

 

Van'da önemli mesajlar veren Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Ankara'da görüştüklerini anımsatarak, Ruhani'nin "Biz Van'a turist gönderiyoruz." dediğini kaydetti.  Yeri gelmişken konuyla ilgili bir parantez açmak istiyorum.  Dün İran'dan can sıkıcı bir haber geldi. İran Meclisi'ne geçen yıl sunulan 2018 bütçe tasarısının kabul edilmesiyle birlikte İran'dan yurt dışına çıkış ücretleri 3 kat arttı. Buna göre, yurt dışına ilk çıkış ücreti 75 bin Tümen'den (17 dolar) 220 bin Tümen (52 dolar) , 2'inci seferde 330 bin Tümen'e (80 dolar) ve 3'üncü çıkışta ise 440 bin Tümen (105 dolar) oldu. İran'dan Van'a gelecek turistler zamlı çıkış harcından ne denli etkilenecek onu da zaman gösterecek.

 

Dönelim konumuza.

 

Konuşmasında İran'dan gelen turist sayısına ve  Van'ın turizm sektöründe eksiklerine  işaret eden Erdoğan, "Bu bir şeyi gösteriyor, demek biz alt yapımızı yaparsak, biz hazırlığımızı yaparsak İran'dan Van'a, Ağrı'ya, Iğdır'a çok gelecek insan var" dedi.

 

Erdoğan, Van'ı yakından ilgilendiren bu ifadelerini Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ve Kayhan Türkmenoğlu'nun detaylı bilgilendirmeleri sonrası Ankara'da düzenlenen Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni'nde de yineleyerek, "Burada hemen bir sinyal vereyim. Doğu'yu ihmal etmeyin. Turizmde özellikle Van, Ağrı, Iğdır, buraları ihmal etmeyin. Üçlü Zirve'de Sayın Ruhani de ifade etti. Bakın, şurada 15 gün içerisinde 169 bin turist geldi. Bizim o bölgedeki doluluk oranı neredeyse yüzde 90'ın üzerine çıktı" diye konuştu.

 

AK Parti'nin Van'da geçmişte yaşadığı başarısızlığa dikkat çeken Erdoğan, "16 Nisan'da ortaya çıkan sonuç bize bir sıkıntı olduğunu, kendimizi Vanlı kardeşlerimize yeteri kadar anlatamadığımızı gösteriyor…" dedi.

 

Sözlerinin devamında, "İnşallah bu kongremizle birlikte Van'da yeni bir döneme adım atıyoruz. Artık hep birlikte daha çok çalışacağız, Van'da çalmadık kapı bırakmayacağız" ifadesini kullandı.

 

 

***

Gelelim AK Parti İl Başkanlığı 6. Olağan Kongresi ve Kayhan Türkmenoğlu'nun yönetim listesine.

 

23 Ağustos 2010 ziyaretinde babaları adına yaptırdıkları Niyazi Türkmenoğlu Anadolu Lisesini, 2011 Mayıs ayında Van ziyaretinde Türkmenoğlu Mağazasını, son olarak 8 Nisan 2018 Pazar günü anneleri adına yaptırdıkları Hacı Firdevs Türkmenoğlu Camisi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.  Erdoğan'ın Kayhan Türkmenoğlu'nu il başkanlığına atadıktan sonra il başkanlığı olağan kongresine eşiyle birlikte katılmasının güvene dayalı derinliği ve karşılığı olduğunu düşünüyorum. 

 

Türkmenoğlu böylesine güçlü bir destekle önce atandı, sonrada seçildi.

 

Haklı veya haksız. Birlerinin eleştirdiği, tepki gösterdiği, beğenmediği AK Parti İl Başkanlığı yeni yönetim listesinde Türkmenoğlu şunları yapmış:

 

1-Cesur ve kararlı davranarak partisinde köklü yeniliğe gitmiş.

 

2- Van'ın genç seçmen nüfusunu dikkate alarak genç sayılabilecek isimlere ağırlıkla yer vermiş.

 

3- Bir kısmı aktif siyasete yeni katılan eğitim düzeyi yüksek doktor, avukat, sosyolog, esnaf, sporcu, sanatkâr, gazeteci gibi farklı mesleklerden oluşan renkli kadro oluşturmuş.

 

4- Takım ruhuyla, uyum içinde çalışacağına inandığı her kökenden isme  bir şekilde yer vermeye çalışmış.

 

5- Toplumsal, sosyal, ekonomik dengeleri gözeten tercihte bulunmuş.

 

Türkmenoğlu'nun yönetim listesini Erdoğan'ın 30 Mayıs 2017 günü TBMM'deki grup toplantısında, "Çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019'a hazırlanmamız gerekiyor" ifadeleri doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

 

Bir kez daha belirtelim. AK Parti İl Başkanlığı yeni yönetim kurulunu eleştirenler, beğenmeyenler, tepki gösterenler, gönül koyanlar mutlaka olacaktır. Bunlar doğal tepkilerdir.  Ama bunları yaparken Türkmenoğlu'nun Erdoğan tarafından tercih edilme gerekçeleri ile geçmişte yakın akrabalardan, iş ortaklarından oluşan yönetim yapılarının da unutulmaması gerekir.

 

Yerel yönetimlerde ve teşkilatlarda köklü değişikliklere giden Erdoğan, Van'da geçmişte açık bir şekilde yanıltıldığını, geçmişi başarısız bulduğunu nazikçe söyledi.

 

Bu tablodan sonrasının sorumlusu Kayhan Türkmenoğlu ve ekibidir.

 

Erdoğan'ın Van ile ilgili ifadeleri, pazar günkü kongre havası ve yeni yönetim kurulunun rengi bize Van'da hiçbir şeyin artık eskisi gibi olamayacağını söylüyor.

 

 Ne demiş büyük ilim ve din bilgini Hazreti Mevlana;

 "Her gün bir yerden göçmek ne iyi,

 Her gün bir yere konmak ne güzel

 Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş,

 Dünle beraber gitti cancağızım

 Ne kadar söz varsa düne ait

 Şimdi yeni şeyler söylemek lazım"

Yazarın Diğer Yazıları